Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Powiększenie sylwetki serca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam na imie Barbara i to moj pierwszy post,,na tym forum ,,,sama nie wiem od czego zacząc ....Mam kilka badan serca ,w skrócie to sobie żyłam spokojnie w miare ,,ale z lekami bo mam nadciśnienie ,,,i niewielką bo 1 stopnia ,niedomykalnośc zastawki trójdzielnej i mitralnej,nie znam sie na echo serca,ale podobno nie było żle ,ale po wizycie u kardiologa okazało sie ze nie wykluczy choroby wieńcowej ///nie mam na co liczyć //.Dostałam dodatkowe leki ,i na badania cholesterolu ,wyniki wyszły troche ponad norme tz.cholesterol całkowity209,,trójglicerydy180,LDL-CHOL/HDL-CHOL4.8.....w sumie całkiem niezle ,,mi sie wydaje ???a tu niespodzianka ,,ostatnio robiłam prześwietlenie płuc i wyszło mi ze sylwetka serca jest znacznie powiekszona ???poprzednie prześwietlenie robiłam chyba 3 miesiące wcześniej --- i rzeczywiscie serce jest szersze około 2 cm ..Mam zgłosic to kardiologowi jak najszybciej,,,Ale zastanawiam sie jaka może być przyczyna ???/moze ktoś miał podobny dylemat ???i zechce porozmawiać !! Jeszcze musze napisać ,,ze mam stwierdzoną ,,Sarkoidoze ,,to taka rzadka choroba ,,której nie lubie ,,,hahaahah ale może dotknąć podobno i serce ,,,wiec jesli jest ktoś z sarko-serca prosze o kontakt ..Bedzie mi bardzo miło .Pozdrawiam serdecznie .
Hej witam serdecznie ,chcialam zapytać ??/ Czy mozliwe ze przepulkina ,,rozworu przełyku ,,moze miec wplyw na serce , Robiono mi gastroskopie i badanie wykazało mala przepukline . Tak sobie mysle ze moze mialo by to z wiązek z powiekszeniem serca ,lub silnymi bólami w klatce piersiowej . Lekarz chce mnie skierować na koronografie ,a ja nie mam przekonania czy to jest konieczne .Teraz jeszcze gdzies slyszałam ze ta,,przepuklina moze dawać podobne objawy jak przy chorobie wieńcowej ,,, Wiec moze nie ma sensu mnie męczyć z tą koronografią .. sama nie wiem ,,,, tak sobie pomyślałam ,ale nie znam sie !!! pozdrawiam basia .
Witam serdecznie ,i pozdrawiam , Chciałam was prosic o ocene badania,, Holter,, Do lekarza pójde //musze czekac jednak /,ja sama nie znam sie!!! Wnioski ) W zapisie rytm zatokowy o sredniej czestosci 63/min. Minimalna czestosc rytmu wynosiła 41 o godz .03.10 maksymalna czestosc rytmuwynosiła 125 o godz .09.45. Bez pauz dluzszych od 2.0s zarejestrowano 16 pauz*1,5(max.1,6) w godz .nocnych Pojedyncze pobudzenia dodatkowe komorowe i nadkomorowe . Arytmia nadkomorowa 3 arytmia komorowa 1 Nie wiem co jeszcze jest wazne ,, moze max .uniesienie delta ST +0.7 @CH1 MaxQT 732 ms Jeszcze sa tabele ,miedzy innymi tabela HRV /nie mam pojecia co oznacza ,/ SDNN-24H 222 SDANN INDEKS 195 SDNN INDEKS 79 rMSSD 46 pNN50 21 Spectral power 24h 5861.3 minSpektral Power godz 1702 .0 Maks, Spektral Power godz 14737.5 Ciekawa jestem co oznaczaja te dane ,,moze ktos poswieci chwilke i mnie uswiadomi ,,, Dziekuje Basia ,,chyba potrzebny bedzie mój wiek ,,mam 40 lat ..
Witam i dziekuje bardzo ,,ciesze sie ze jest dobrze ,,Tak po cichutku -myslałam czytajac inne Posty ,,ze ludzie maja duzo tych arytmii wiec,,//ja tylko 4// moze uda mi sie wywinac od badan w szpitalu ,Lekarz był za koronografia a teraz mówił o ablacij ..mam nadzieje ze mi odpusci i da spokuj.. Troche sie martwiłam poniewaz te wartosci HRV -wysokie mi sie wydawały ,, ale bardzo sie ciesze ze jest Ok ,ulzyło mi troszke hihih iii o dzieki ,,,,usmiech .basia ..
Hej witam ,jutro mam do kardiologa ,chyba mało pewnie sie czuje ??? Niby wiem ze wynik Holtera jest dobry ,ale lekarz jakos jest -strasznie za zajrzeniem w szpitalu do mego serca .,, Boie sie jutro isc ,,, nie chce miec tej ablacij , Ale i nie chce go znowu zdenerwować hihihi Powiecie prosze co oznaczaja te pauzy w godz.nocnych . Chciałabym troszke wiedziec ??? Ogólnie to nie mam podstaw do zabiegu ablacij prawda -???z tego co czytałam robi sie go przy czestoskurczu !!! Oj pomarudziłam sobie jak dziecko ,,wybaczcie ,,chyba chce sie uspokoić,, albo raczej by ktoś powiedział ze jest OK ,,, Usmiech dla was pozdrawiam basia