Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Obniżenie odcinka ST w ekg Pomocy!!!

Gość Karol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Mam 27 lat

Posiadam bardzo silną nerwice serca , która objawia się tym, że sytuacja która nie powinna być stresując u mnie powoduje Napady bicia serca powyżej 100 uderzeń. Rośnie ciśnienie , uderze mnie fala gorąca.

Ostatnio miałem zrobione echo serca które wyszło dobrze. Badania krwi takie jak tarczyca , lipidogram , traponiny sercowe , ob , crp i morfologie które są doskonałe.

Lecz lekarz zlecił mi wykonanie badnia EKG spoczynkowe i u kardiologa który mnie uspokoił co do serca miałem tętno ok 70 i EKG wyszło dobrze.

A na drugi dzień u rodzinnego który kazał mi iść na EKG bardzo się zdenerwowałem położyłem sie na kozetke i podczas EKG miałem tętno ok 120 i wyszło OBNIŻENIE odcinka ST o 1 mm w odpr. I, o 2 mm w odpr. II, o 1 mm w odpr. III, o 1,5 mm w odpr. aVF.

Czy to coś poważnego czy niedokrwienie serca? Do lekarza mam w pon a ja leże już cały w drgawkach i znów z tętnem 120 ze strachu...

Obniżenie ST jest już istotne, wymaga dalszej diagnostyki. Wskazana pilna konsultacja kardiologiczna, kardiolog najpewniej zaleci badanie - EKG wysiłkowe, które potwierdzi lub wykluczy chorobę niedokrwienną serca. Niemniej ze względu na wiek jest prawdopodobieństwo, że zmiany ST były niespecyficzne i wynikały z tachykardii (przyspieszenia bicia serca), chociaż była ona nieznaczna, 120/min. Ale bez badań nie ma co rozstrzygać.
Jak się sprawa dalej potoczyła?