Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Co robić

Gość Ja05

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Podejrzewam u siebie bakteryjne zapalenie osierdzia/wsierdzia (spowodowane niewyleczonym zębem) Czy powinnam najpierw pójść do lekarza i na jakieś badania w tym kierunku czy najpierw pójść wyleczyć zęba czyli wyeliminować ewentualną przyczynę ? I tak trzeba to zrobić ale przeczytałam że nieleczone zapalenie serca może mieć poważne konsekwencje, po jakim czasie mogą się one pojawić ? 

Jeśli ktoś miał takie zapalenie od zęba to proszę się podzielić swoją historią, jak sobie z tym poradziliście i jak wyglądało leczenie. Pozdrawiam 

Czekaj czekaj stop ! Skąd ci wpadło do głowy że masz zapalenie Osierdzia? Gdzieś już wyklepał w google tą chorobe co i ryjesz sobie głowe. Po pierwsze zapaleniu osiedzia towarzyszą objawy jak: ostry ból lub ucisku zlokalizowany jest po jej lewej stronie, za mostkiem lub w okolicy przedsercowej.Może promieniować do brzucha, pleców, barku, a nawet szyi też.Nasila się zazwyczaj przy kaszlu, poruszaniu się i połykaniu, a często także w pozycji leżącej a ulega osłabieniu w pozycji siedzącej i pochylonej do przodu. Czesto jest gorączka itp. Jeśli nie chcesz przeżywac kolejnego dnia w niepewności idz zrób sobie wyniki krwi takie jak: morfologia , ob ,crp , markery sercowe traponina itp pani bedzie wiedziec co to. Badz idz do lekarza rodzinnego niech cie oslucha itp

Gość MarokDziki

Mam przebyte zapalenie wsierdzia, została blizna na sercu a objawów żadnych nie miałem. Kardiolog wystarczy że spojrzał na EKG i odrazu stwierdzil ze mam przebyte zapalenie wsierdzia lub osierdzia, na echo serca się potwierdziło, jak naprawde uważasz ze masz takie cos idz sie przebadaj, jak wyjdzie że to masz zastosują antybiotyki i zniszczenia będą mniejsze. Pozdrawiam.