Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zespół Barlowa, objawy, zapobieganie, wasze rady i opinie.

kryst16

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zdiagnozowano u mnie zespół Barlowa. (Niedomykalność zastawki mitralnej i trójdzielnej I stopnia.)

Zaczęło się od skoków tętna i skurczy dodatkowych. 

Po Echo serca przepisano mi Lokren 20 (pół tabletki), widzę że skurczy dodatkowych jest coraz mniej, na Holterze wyszło mi z 80 określone jako nieliczne, wszystko tak poza tym w normie.

Wielkość jam serca w porządku EF 60% przy wziętym betablokerze.

Dodam że mam 26 lat i nigdy nie miałem problemów z sercem, okazuje się że mam tą wadę od dziecka.

Dopiero teraz pojawiły się następujące objawy i nie wiem czy mogę wiązać je z tą wadą?

*Skurcze dodatkowe,

*Szybsze męczenie się,

*Sporadyczne zawroty głowy nie tylko przy zmianie pozycji.

*Uczucie zimna, lub zimnych rąk.

*Często pojawiająca się duszność.

Ma ktoś z Was taką wadę i mógłby napisać czy problemy które mam są z nią powiązane?

Widzę że w jeden dzień czuje się super a w drugi gorzej...

Poza Lokren biorę jeszcze magnez.

Poleci coś ktoś coś co jeszcze mógłbym suplementować? Potas? Czy nie ma takiej potrzeby? 

Zastanawiam się nad ćwiczeniami aerobowymi lub bieganiem krótkich dystansów co drugi dzień żeby wzmocnić serce, warto?

Na co uważać?

Kardiolog bardzo mało mi na ten temat powiedział, oczywiście musiałem iść prywatnie bo bez betablokera miałem często tętno powyżej 100 bez powodu, zalecił jedynie brać Lokren, za dwa lata zrobić kontrolę i pić dużo płynów.

Ogólnie prosiłbym o opinie ludzi którzy to mają lub wiedzą coś na ten temat.
Jak z pracą fizyczną na dłuższy moment? Czy jak np. pracuje ciężko fizycznie to lepiej poszukać sobie lżejszej pracy? Widzę że w jeden dzień mam dużo energii a w drugi jakiś taki słaby człowiek się zrobił gdy obudzę się z wyższym tętnem. 

Dziękuje.

Edytowane przez kryst16