Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy jest mozliwosc cofniecia wady niedomykalnosci zastawek?

MarokDziki

Rekomendowane odpowiedzi

Bracie mam idealnie jak ty , zawsze po 110/65 czasem nawet 100/50 ale gdy wypije alko to 120/80 idealnie. Ale rzadko mam w tych granicach. Jak sie rozchodze w ciągu dnia to ok 117/65 tętno zawsze po 65-60 czasem ok 70. Gdy miałem nerwice to i serce sie potrafiło zatrzymac na kilka sek a ciśnienie rekordowe to 190/120 😂😂 co dziwne ci powiem rok temu jeszcze sztangi podnosiłem przez ok 3 miesiące ostry trening i teraz ok 2 tyg temu mialem echo 💪 frakcja dobija do 70% ale np: znikła mi mała niedomykalnośc plucna a pojawiła sie mała mitralna ktora czesto jest przy dwuplatkowej aortalnej🤔 a no i jak wypije alko to moge góry przenosić zajebiście sie czuje po drinku whisky kilku piwach. A no co do cisnienia male jest czesto przy takiej wadzie z powodu mocniejszej lewej komorze😀 dlatego czesto czuc tez mocniej serce prawda

Do Kryst: tak prócz serca jego zatrzymywania , zamierania, zwalniania i przyspieszania miałem zawroty głowy , omdlenia , zaciski klatki , brak pełnego oddechu. Szumy w uszach , puste odbijanie. Cały uklad autonomiczny rozwalony na łopatki , podswiadomosc robiła co chciała a błednik nawalał tez jak chciał. Nadcisnienie płucne widac na echo serca 😈 spokojnie , nie masz go !!

Gość MarokDziki

Pit, otóż zrobiłem dwa echa serca i na żadnym kardiolog nie obliczył mi ciśnienia płucnego. Podobno to trzeba wyliczyć, może nie potrafią? Nie wiem. Jakbym miał zmierzone ciśnienie płucne i wyszłoby w normie odrazu bym się uspokoił. 

PIT, no po alko jest spoko, może kiedyś się spotkamy na coś tam :D

A jeśli chodzi o rozkurczowe niższe to bardziej wynik niedomykalności własnie, czyli cofania się krwi. A ja też mam małą niedomykalność mitralną, ale raz mam raz nie mam wcale, zależy od echo. Ale to właśnie wynik, że ta krew uderza w tą zastawkę mocniej i dlatego wychodzi niedomykalność. Przynajmniej tak zrozumiałem jak mi kardiolog tłumaczył kiedyś :D

Tak Lubel , przy rozkurczu gdy jakas tam część krwi wraca do lewej komory uderza o jame serca co powoduje często niedomykalność mitralną ( np u mnie fala lekko idzie po jednym z płatków mitralnej ) a zastawka aortalna posiada w opisie dwa płatki mocno wysycone. Co do ciśnienia rozkurczowego to fakt w skrajnych przypadkach nawet może być nieoznaczalne ( mowa tu o ciężkiej niedomykalności ) co do alko 😎 nie ma problemu

DO MarokDziki -  dobry echokardiolog oceni bez problemu ciśnienie płucne. A może ci powiem inaczej , gdyby było coś niepokojące by to zauważył. Piona tam i spokoju życzę

PIT jeszcze do Ciebie pytanko,

jeśli chodzi o objawy to też masz tak po wypiciu większej ilości alkoholu, że tak jak u mnie np. nad ranem jakoś mniej wiecej 4,5,6 rano wybudza mnie mocne i szybke bicie serca, ale tylko nad ranem tak jakby w momencie kiedy alkohol "zchodzi" z Ciebie, wtedy właśnie mi później ciężko zasnąć mimo, że np. kładę się o 12 czy 1 w nocy, to i tak 4-5 się budzę z tym mocnym i szybkim tętnem, co prawda miarowo bije, ale na tyle odczuwalne to jest, że nie daje zasnąć. Nie wiem, czy masz podobnie? 🙂

MarokDziki,

wiadomo, wszystko w nadmiarze szkodzi, ale od czasu do czasu można się napić, bez przesady. Nawet kardiolog mi to mówił, a wcale o to nie dopytywałem. Ja nie mówię o piciu 0.5l wódki na głowę, tylko wypiciu 2-3 drinków z whisky, czy 3-4 piwek. Wszystko dla ludzi, tylko z umiarem i głową 🙂

Lubel oczywiście że tak to działa a dokładnie:  każdy kto wypije wódke bo na tym się skupie ma podwyższone tętno od 90- do 110 nawet 120. W tym że ktoś kto nie ma niedomykalności automatycznie ma słabszą i mniejszą lewą komore i nie odczuwa łupania w klatce czy zrywu ale nie do końca nie którzy nerwicowi czy ponerwicowi odczuwają tętno po wódce czy % bo to naturalne przy alko. Lecz fakt jak ja wypije i sie juz połoze to miarowo ale lupie serce , no ale metoda moja na to - zasypiam po prostu nie skupiam się na tym. Czasem miałem zrywy w nocy skurcze komorowe ale to piłem ok 1 miecha dzien w dzien 😁 wtedy uratował mnie propranolol które mam w razie co w kieszeni💪

ogólnie to tak:  Cała sztuka polega na tym że i tak podświadomość ma zaklepane w głowie przez nerwice ze skupiamy sie na sercu raz mniej a po alko Bardzo bardziej bo alko pobudza układ nerwowy proste

A dwa - jeśli regularnie suplementujesz Orotan Magnezu o którym poczytaj ( wpływa wybiórczo na serce) dają go np: dla ludzi po odwykach alkoholowych co sie trzesą itp. 2 x 1 tabs regularnie

Do tego zostawiona na noc szklanka z Pyłkiem kwiatowym 30 gram rozmieszać w szejkerze i przelac do szklanki , wypic na czczo rano. Poczytaj co on robi i ma- a szczęka opadnie💪

Do tego pije czasem na noc 50siątke koniaku! Tak suplementowałem sie od 1 roku i Kardiolog 2 tyg temu we Wrocku robił mi Echo - diagnoza to - Ma pan tak mocne i wyraźne Tony serca że pierwszy raz slysze takie cos przez 20 lat pracy i jeszcze ma pan wade! Frakcja wzrosła mi o 9% a przegrody serca zmniejszyly sie z 11 na 8 mm a lewa komora z 58 na 55 a aortalna zastawka z +++ na + no mozna dac na ++ ale niekoniecznie💪💪

PIT,

dzięki za info o tych suplach, na pewno poczytam 🙂

A jeśli chodzi o to tętno i wyczuwalne bicie po alko to ja go nie mam po tym jak wypije, bo kładę się i zasypiam jak dziecko.. Np. o 12 w nocy cyk śpie w minutę, ale wybudza mnie ok 4-5 rano takie właśnie mocne bicie. Ciężko powiedzieć czemu tak jest 🙂 Ale na pewno to ma związek z alko, bo bez niego to nie występuje. Ba nawet nad ranem po nieprzyjmowaniu alko żadnego, czyli zazwyczaj na codzień mam tak, że czuje się jakbym serca nie miał i go nie czuje, dopiero tak w ciągu dnia.

PIT,

no spróbuję:) A może wymienimy się mailami, co? Bo czasem fajnie by było się odezwać raz na jakiś czas i wymienić doświadczeniami i wynikami echo 😄 A jesteś praktycznie w tych samych "wymiarach" co ja 🙂

A jeszcze przy okazji ile masz lat? Ja 31 jakby coś 😉

Gość MarokDziki

Ja również odczuwam mocne bicie serca przeważnie jak leże na lewymboku czuje jakby serca zaraz miało mi wyskoczyć z klatki, tego wcześniej nie miałem. Zastosuje ten pyłek kwiatowy, magnez również suplementuje. Poradzcie jeszcze jakies suplementy na serce, ja wyczytałem i słyszałem że dobry jest głóg, wzmacnia prace serca czego wydajniej pompuje krew. 

Pisze ciekawie bo to moja pasja medycyna 😎 i przyszly zawód.

Pyłek kupisz na allegro , kup mielony zmikronizowany i poczytaj o nim. Oczywiscie przed suplementacją badz pewny ze nie jestes uczulony na produkty pszczele. Orotan równiez kupisz na allegro.

A co do Nerwicy - bracie nie stety ale to jest tak - Objawy mozesz maskowac co jest pomocne lekami typu ,, na nerwy ,, ale psycholog wyleczy przyczyne i tak bylo u mnie💪 dosc szybko sie z tym uporałeme