Magdalena M Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Dzień dobry, mam 52 lata nigdy nie chorowałam . W dniu 26.06 2018 roku miałam udar z , z którego dzięki szybkiej reakcji wspaniałych lekarzy wyszłam w bardzo dobrym stanie. Badania: ECHO serca oraz ECHO przezprzełykowe wykazały: LK -42 mm, PK-26 mm, LP-34 mm, PMK-9 mm, TŚ-10 mm, Ao 21-34-24 (STJ)- 30( Ao wstępująca)mm. Zastawka aortalna - trójpłatkowa, płatki nieco zwłókniałe. Zastawka mitralna -IM śladowa. Zastawka trójdzielna -IT łagodna, RVSP-35 mmHg. Kurczliwość odcinkowa w normie. EF-68%. Kurczliwość wolnej ściany w normie. TAPSE-23 mm. Fala E-73 cm/s fala A-38cm/s, DCT-166 m/s, IVRT-85 m/s. E'>A".Przepływ płucny 96cm/s, ACT 133 m/s. PŁYN w osierdziu- ok 6 mm za PK, 3 mm za PP, ślad za ścianami LK. PMP ścieńczała w częsci środkowej, uwypuklona tętniakowato w stronę PP, okresowo balotując W STRONĘ LP, Z PRZECIEKIEM niewielkim L-P. Qp/Qs-1,2. Tętniakowate uwypuklenie PMP z ubytkiem typu ASD II ok 5 mm, w osierdziu widoczna separacja blaszek. W dniu 27.07.2018 miałam nieudaną próbę zamknięcia ubytku, lekarze oddziału kardiologicznego szpitala Przemienienie Pańskiego na ul Długiej w Poznaniu, po konsultacjach podjęli decyzję przeprowadzenia operacji kardiochirurgicznej polegającej na zamknięciu kardiochirurgicznym PFO. Niepokoi mnie płyn w osierdziu. Czy w czasie tej operacji będzie można zbadać ten płyn , ewentualnie podjąć działania usunięcia go z osierdzia. Czy ja - pacjent, mogę zapytać się o to lekarzy? Proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza
kinaszle Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Masz nieistotną ilość płynu w worku osierdziowym. Po operacji kardiochirurgicznej często stosuje się pozabiegowy drenaż osierdzia więc pewnie będziesz go miała. Biorąc pod uwagę twój wiek powinna być wcześniej wykonana koronarografia dla oceny stanu tt.wieńcowych. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi