Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłucie, pieczenie za mostkiem, bóle przy wdechu

Gość over_dose

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Od mniej więcej roku zmagam się z różnymi, uciążliwymi objawami których nie udało się zdiagnozować. Mam 38 lat, od jakichś 5 lat regularnie uprawiam sport, nie palę (paliłem przez około 5 lat w wieku 17-23 lat), alkohol spożywam okazjonalnie (raz na miesiąc / dwa trochę więcej, poza tym sporadycznie i w małych ilościach), jestem alergikiem (pyłki). Cała "przygoda" zaczęła się dwa lata temu, kiedy zaczęły pojawiać się u mnie stany osłabienia, objawiały się one tym, że podczas spoczynku robiło mi się duszno i słabo, bez omdleń czy utraty świadomości. Po kilku takich epizodach wykonałem szereg badań, w tym ekg spoczynkowe i wysiłkowe oraz echo. Jedyne co stwierdzono to niedomykalność zastawki mitralnej, ale kardiolog stwierdził że nie przeszkadza to w normalnym funkcjonowaniu, w tym w uprawianiu sportu. Mimo wszystko przez jakiś czas dałem sobie spokój z wysiłkiem i wszystko wróciło do normy. Rok później sytuacja się powtórzyła, z tym że objawy się nasiliły i zaczęły pojawiać się również po wysiłku. Całkowicie zmniejszyła się tolerancja wysiłku, nawet po krótkim wysiłku robiło mi się słabo, zimno, drętwiały mi dłonie. Do tego doszły objawy takie jak duszności, bóle przy wdechu zlokalizowane pod łopatkami i w okolicach centralnej części kręgosłupa, kłucia w klatce piersiowej o różnej lokalizacji, najczęściej z lewej strony oraz w górnej części. Znowu wykonałem szereg badań, tym razem ekg spoczynkowe, rtg, usg jamy brzusznej, holter ciśnieniowy, holter ekg, tomografia jamy brzusznej, morfologia, gazometria, kortyzol, doppler tętnic szyjnych, próba tężyczkowa. Z tych wszystkich badań jedynie próba tężyczkowa wyszła mocno dodatnia oraz wyszedł niedobór witaminy D3. Od jakichś 5 miesięcy suplementuję wapń, magnez + wit. b6, witamina D3 + K2. Po konsultacjach z alergologiem / pulmonologiem zażywam również pulmicort (od około 7 miesięcy). Wysiłek fizyczny w tym czasie znacznie ograniczyłem, natomiast lekarz zalecił mi ostrożną próbę powrotu do aktywności fizycznej. Generalnie w chwili obecnej tolerancja wysiłku powoli wraca do normy, lekarz twierdzi że to była wina niedoboru wapnia i to wszystko się układa się w logiczną całość. Natomiast niepokoją mnie pozostałe objawy, tj. kłucia i uczucia "gniecenia" w lewej części klatki piersiowej, zarówno w spoczynku jak i podczas wysiłku, czasami ból jest zlokalizowany w górnej części po lewej stronie, czasami poniżej, innym razem występuje takie jakby pieczenie w centralnej części klatki piersiowej - nie są to silne bóle i nie długotrwałe, ale pojawiają się co jakiś czas, przynajmniej kilka razy dziennie. Innym objawem nasilającym się po około 20-30 minutach aktywności jest uczucie krótkotrwałej duszności - po 2-3 wdechach zanika i pojawia się ponownie za kilka minut. Po kilku takich incydentach nasila się ból przy głębokim wdechu, głównie pod łopatkami i centralnej części pleców - takie uczucie jakby płuca nie miały miejsca na pełne rozszerzenie.

Będę wdzięczny za jakąkolwiek podpowiedź, jakie ewentualnie można zrobić jeszcze badania, czy takie objawy mogą towarzyszyć jakiejś ukrytej wadzie serca (genetycznie nie jestem obciążony).

Z góry dziękuję i pozdrawiam.