Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jedna szybka, przyjemna, wyluzowujaca kolatka serca - zawsze pare sekund przed 'odlaczeniem sie w sen'

izumii3

Rekomendowane odpowiedzi

tak jak temat wskazuje, mam tego typu dziwne, smieszne zachowanie serca tuz przed zasnieciem x) Mam 23 lata jestem chudy, zdrowy, od zawsze najlepszy w sporcie. W rodzinie od strony ojca zawsze siedziala mala wada serca, jakies tam migotanie przedsionkow i kazdy z trzech synow wraz z ojcem to ma xd. Ojciec jest lekarzem - stad to wiem. no wiec on mnie zawsze zbywa jak pytam o jakiekolwiek porady medyczne i odsyla mnie do lekarza od 'spraw sercowych' (zart zamierzony). A zreszta smieje sie z moich malych wad, bo w sumie je zna i je bagatelizuje, pewno wywolane troche stresem troche tym ze ostre dragi bralem tak do dwudziestki, teraz tylko pale tyton od farmerow. A wiec do rzeczy: w czym lezy sek ? ? czemu zawsze musze czekac na sygnal od serca zanim zasne ? lubie to uczucie i sie juz do niego zdazylem przyzwyczaic, a z pobudek filozoficznych i tak nigdy nie pojde tego naprawiac u 'dwuleworecznych frajerow' (zart zamierzony, tak gardze lekarzami ojcem takze). Nie towarzyszy temu nigdy zadne inne uczucie, czasem miewam ten objaw tez w dzien ale na w pelni obudzonego to inne uczucie, jakby zimne serce zatrzymalo sie na chwile i troche sie ocknelo i wzielo do roboty. Lepiej tego nie potrafie opisac x)) Czekam na Wasza odpowiedz, bo jestem strasznie ciekaw co to jest x))

Twój opis zachowania serca jest mało konkretny. Lecz domyślam się że już dawno od ojca lekarza usłyszałeś jaką to masz wade ( i czy podlega ona ingerencji czy tylko obserwacji) gdzie stawiam na to drugie. Nie wiem o jaką wade serca chodzi , czy wade zastawkową która może dawać objawy kołatań serca i pauz wyrównawczych po np: przedwczesnych pobudzeniach. Jeśli opisujesz twoją dolegliwość jako - sygnał od serca i coś co nie budzi u ciebie lęku, mówimy tu o zaburzeniach rytmu czyli: albo występujący jakis typ bloku odczuwalny przez ciebie bądz pauza wyrównawcza jak pisałem wyzej. Bez holtera 24/48 h cięzko stwierdziec o jakie zaburzenia chodzi. Równiez bez oceny echo serca też nie wiem , o jakiej wadzie mówimy. Podsumuje to tak , skoro tato lekarz , tato wie co ci dolega. Tu nie pomoge bez opisu badań powyżej. Pozdrawiam