Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie rano

Gość maly

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zaczęło się nagle ok. marca 2018. od rana miałem ciśnienie 196/105. cały się trzęsłem. Lekarz zapisał mi leki - bez żadnych badań. Nebilet rano. Później dołożył Lapixen wieczorem a na następnej wizycie Prestarium rano.
Nic mi to jednak nie daje. codziennie wstaje rano i mam ciśnienie średnio 150/90. zmniejsza mi się dopiero ok 9.00 a popołudniu mam ciśnienie prawidłowe.
Jaka może być przyczyna takiej dolegliwości?

Gość Mirella 11

Hej, ja mam tez tak !!

Cały dzień mam ciśnienie w miarę, a rano masakra, juz około 5 rano czuje ból głowy i mam cisnienie 160/100

Oczywiście od lekarza dostałam od razu lek na ciśnienie, biore rano lacipil, po jego wzięciu ciśnienie spada az za bardzo, chodzę taka pijana, a rano znowu skok , Masakra !> czemu tak ?

Nadciśnienie rano to od nerek. Noc nie jest dobra dla nerek .  Z zasady nerki  śpią w nocy.

Brak ruchu w nocy pogarsza ich pracę. Do tego dochodzi pozycja pozioma ciała co utrudnia odpływ z nerek. W sumie wzrasta ciśnienie krwi.

Gość Mirella 11

Ale ja miałam badania z krwi na nerki i wszystkie wyszly ok   ?? Więc to chyba nie od nerek, bo lekarz widzial te badania i kazał zwiększyc dawkę lacipilu na 4, nic nie mówił ze nerki chore... A ja nie mogę zwiekszyc lacipilu, bo mi za bardzo zbija cisnienie do południa, wiec biore 2 a na noc pije głóg i tak sie jakos ratuje, ale nie wiem co bedzie na dluzsza metę...