Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziwne ciśnienie tętnicze

Gość Adrian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 20 lat od 2,5 chodzę na siłownie a od 3tygodni trenuje jeszcze sprint wiec mam 5-6 treningów tygodniowo teraz mam trochę wolnego i mierzyłem sobie ciśnienie ( automatyczny ciśnieniomierzem mierzyłem) . Pierwszy pomiar 23:50 ( 148/60 tetno 63) drugi pomiar 13:00 ( 140/50 tetno bodajrze 50-60 dokłądnie nie pamietam ). Ogólnie to czuje sie dobrze , nie narzekam na samopoczucie. W werzesniu jak byłem na badaniach okresowych na studia lekarka mierzyła mi ciśnienie i miałem 120-80. Tak sie zastanawiam czy to poprostu wynik treningów że tak mi wzrosło ciśnienie...?
Mnie przy wysilku cisnienie spada.Mam wtedy zawroty głowy i przed oczyma robi mi sie biało.Kardiolog powiedział,żebym unikała cieżkich prac. Co masz na myśli,pisząc *automatyczny cisnieniomierz*?Chodzi Ci o nadgarstkowy?Patrzysz pewnie na pierwszą wartość ciśnienia.Jest ona trochę wyższa,natomiast druga do 60 jest uważana za normę.Tak naprawdę to nie ma co się czepiać specjalnie Twojego ciśnienia.Wejdz w google i poczytaj o cisnieniu,jeśli nadal Cię to interesuje.Pozdrawiam

MARCIN2207, no nie takie *hehe* znowu, ponieważ jest to duże ciśnienie tętna (różnica między skurczowym i rozkurczowym). Prawidłowo wynosi on w okoli cy 30-50mmHg, a wartości powyzej mogą świadczyć i nieprawidłowym działaniu np. zastawki aortalnej. Warto zrobić sobie echo dla spokoju.