Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników Holter

Gość Klara

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Bardzo proszę o interpretację poniższych wyników Holter. Były one konsultowane z lekarzem, w planach wizyta u innego kardiologa oraz dodatkowo chciałabym znać Waszą opinię i doświadczenia.

Dzień badania spędziłam bardzo spokojnie, dlatego jestem zaniepokojona takim stanem rzeczy. Poniżej istotne elementy wyników lub te które mnie niepokoją:

HR

Minimum HR-4 R-R: 41bpm

Maksimum HR-4 R-R: 168bpm

Średnie HR 24h: 81bpm

Analiza ST

Razem min. ST Kan.1: 1

Najdłuższy epizod ST: 1 minut 

Maks. HR w epizodzie ST: 126

Arytmie komorowe 

VE razem: 233

VE na 1000/VE na godz.: 3/11

Arytmie nadkomorowe

Łącznie SVE: 25

SVe liczba par: 2

SVE na 1000 / na godz.: 1/2

Liczba pobudzeń z aberracją: 33/0

Wniosek: 

Średnia częstość rytmu wynosiła 81 - rytm zatokowy. Minimalna częstość rytmu wynosiła 41 o 11:18. Maksymalna częstość rytmu wynosiła 168 o godz 14:24. Pauz dłuższych niż 2.5 s. wystąpiło 0. Pobudzeń komorowych zarejestrowano 233, w tym 0 V-Tach. i 0 par, bigemnii komorowych 19 i trigemnii komorowych 0. Pobudzeń nadkomorowych zarejestrowano 25, w tym 0 SV-Tachy i 2 SV-Par(y). Epizody ST minut 1. Maks. zmiana ST wynosiła +0.0 i wystąpiła o godz. 19:52.

Z góry dziękuję i pozdrawiam. 

Gość Pan112233

CO powiedział lekarz? O tych ST to nie wiem nic, a co do arytmii to zapewne powiedział ci ze to nic takiego i taka ilość nie jest jakąś straszną patologią. Lekarz zapisał ci jakiś lek na skurcze? odczuwasz je w ogóle?

200 pojedycznych skurczy i kilka bigemini nie jest jakimś wielkim powodem do niepokoju ( podobno, bo żaden ze mnie lekarz), maks i min akcja serca  w granicach normy,

Witam. 

Odczuwam to dosyć mocno po kilkanaście a nawet kilkadziesiąt razy dziennie. Nie ukrywam, że trochę uprzyksza mi to życie. W trakcie zaburzeń skacze mi obraz i łomota klatka piersiowa. Jestem osobą bardzo młodą i na chwilę obecną lekarz wstrzymał się od leków. Dziś mam wizytę na Echo serca, także zobaczymy co będzie dalej 🙂

Dodam jeszcze, że znalazłam wyniki sprzed dwóch lat i były one idealne w porównaniu z tym, co wyszło teraz. 

dziękuję za odpowiedź.