Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Problem z kręgosłupem a bicie serca

Gość adrian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Od wielu lekarzy słyszę różne opinie na temat tego czy bóle kręgosłupa, skrzywienie kręgosłupa, wypadanie dysku, może mieć wpływ na nieróne bicie serca. Mówię tutaj o swoim przypadku ponieważ stwierdzono u mnie bigeminie. Leczyłem się u kilku lekarzy , każdemu z nich powtarzałem że czasami odczuwam lekkie bóle serca i że wydaje mi się że są one s[powodowane jakimś uciskiem w kręgosłupie. Jeden lekarz przyznał że takie uciski odczuwalne w kręgosłupie mają wpływ na bigeminie, większość jednak uznała ze nie ma to żadnego wpływu. Ciekawi mnie też jeszcze jedna rzecz. Jakieś dwa lata temu odczuwałem ucisk na kręgosłup, pojechałem do kręgarza. Kiedy ponastawiał mnie czułem że serce równo bije.Czekam na odpowiedzi.
Witam, To bardzo ciekawe co mowisz, bo ja rowniez miewam podobne problemy. Miewam bole w klatce piersiowej oraz napady arytmii. Ma to miejsce zawsze kiedy nasila sie bol kregoslupa (miedzy lopatkami). EKG, Holter nic w sumie nie wykazaly - wielokrotnie powiedziano mi ze to nerwica. Na pytanie czy moze miec to jakis wplyw zawsze slyszalem ze nie. Ja jednak sie nie zgadzam bo jest to zbyt latwe do zaobserwowania, ze kazde rpoblemy serca nasilaja sie wraz z pogorszeniem stanu kregoslupa. Jesli posiadasz jakies nowe wiadomosci na ten temat, chetnie poslucham ! (na serid at gazeta.pl) Duzo zdrowia zycze, Adrian PS. heh - wlasnie zauwazylem ze odpisuje imiennikowi ! Moze to taka przypadlosc Adrianow ;)
Arytmia serca ma wiele wspólnego z kręgosłupem. Miałem też te problemy.Nastawiałem kręgi i troszkę pomogło,ale stara znachorka jak mnie zobaczyła to stwierdziła że mam opadniente łopatki.Masując -popychała je do góry i na zewnątrz raz jedną a póżniej drugą.Podczas tego zabiegu siedziałem i ruszałem prostą ręką w górę i w dół.5min i po tym wstrętnym uczuciu migotania.Póżniej podwiązała mi łopatki bandażem owijając klatkę piersiową i nasmarowała maścią przeciwbólową.Tak kazała mi chodzić 3 tygodnie bez odwijania.Powiedziała że powinienem pić tran na łyżce z cytryną. To tyle. Problem w tym że to kołatanie powruciło po roku.Teraz jednak moja żona potrafi mi ten zabieg powtorzyć.

Miałem złamany kręgosłup 1,5 roku temu, pół roku kołnierz ortopedyczny, rehabilitacji zbytnio nie miałem... ale ćwiczę sam w domu. i teraz zobaczyłem, że chociaż nie mam arytmii serca jak na początku tak mam dziwne bóle w tych okolicach i to nie jest nerwica bo jestem opanowanym człowiekiem... to jest bardzo ciekawe! Często łapię głębszy oddech i nie mam żadnych nałogów... i ogólnie z kondycją jest dobrze;d

Gość Adrian92

Witam. Ja też mam na imię Adrian i czasami także miewam takie napadowe bóle,trwa to chwile,lekarze zrobili mi badania i powiedzieli że to od kręgosłupa,na odcinku piersiowym mam małą wadę... Także nie ma co się przejmować Pozdrawiam

Gość adrianna123

Witam! chyba coś naprawdę jest z tym imieniem męskim i żęskim, mój problem wygląda następująco: gdy często zapominam by się prostować, po jakimś czasie odczuwał ból jakby serce zostało zakleszczone między żebrami i ucisk na nie powoduje, że nie mogę wziąć normalnego oddechu, mogę tylko lekko, bardzo płytko wziąć powietrze - po tym czuję się już dobrze, żeby to przeszło często muszę się położyć lub dobrze wyprostować wówczas to ustaje. Mam takie wrażenie jak po tych czynnościach serce wróciło na swoje miejsce i mogło spokojnie oddychać ! A usiłując wziąć głęboki oddech mam wrażenie jak by serce miało zostać zduszone przez żebra ! byłam na echu i ekg, nic nie wykazało ! mam tylko być spokojna wg dr! jest to mało komfortowej jak mi się to zrobi w pracy albo na ulicy ! może ktoś z Was miał podobnie ! pozdrawiam!

Kłopoty z kręgosłupem? Nie szukaj porady na forum kardiologicznym. Udaj się do specjalisty w danej dziedzinie, a wcześniej zajrzyj do serwisu: http://dbamokregoslup.pl Znajdziesz tam mnóstwo informacji dotyczących schorzeń kręgosłupa oraz ich profilaktyki. Być może zawarta w serwisie treść pozwoli ci na podjęcie właściwego kroku w kierunku swojego leczenia lub rehabilitacji. W serwisie znajduje się także internetowy sklep medyczny oferujący sprzęt rehabilitacyjny i produkty ortopedyczne.

Czy komuś jeszcze się to zdarza? ja np teraz siedząc przed komputerem kiedy się garbię to skurcze mnie męczą a gdy się wyprostuję to albo ich nie ma albo ich nie odczuwam? Może kręgosłup też ma jakiś wpływ na arytmie? niestety mam go w opłakanym stanie więc by mnie to nie zdziwiło.

Gość Dmitry Chytry )

Potwierdzam, bo mam to samo od 12 lat. A żaden lekarz mi tego nie powiedział, co świadczy o kompletnym braku wiedzy u lekarzy (w Polsce i Białorusi). Dopiero po 7-8 latach zaczęłem rozumieć co się dzieje ze mną. A byłem leczony za pomocą tabletek przeciwko arytmii (miałem extrasystole) przez co czasami nie mogłem nawet wejść na 5 piętro ( i to w wieku 20-23 lat). No a teraz jestem w drodze do wyleczenia tej choroby. Więc polecam iść do terapeutów manualnych, ortopedów czy fizjaterapeutów. Powodzenia wszystkim!