Skocz do zawartości
kardiolo.pl

ARYTMIA SERCA KTÓRA BUDZI ZE SNU WYSTEPUJĄCA TYLKO W NOCY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich . Postanowiłem zawitać na forum jest to mój pierwszy post. Czytałem duzo na temat arytmii oraż od 4 lat chodzę do kardiologa . Mam 24 lata codziennie trenuje czy to piłka nożna czy to kalistenika itp. Nie pale , piję okazyjnie . Mój problem polega na tym że u mnie zaburzenia rytmu serca pojawiają się tylko w nocy . Po prostu budzę sie w środku nocy z arytmią kładąc się spać wszystko jest ok. Trwa to do kilku godzin , raz zdarzyło się że 40 h . Wtedy odpoczywam i nie robię nic za bardzo i czekam aż przejdzie . Byłem u kardiologa miałem wszystkie badania .

- echo serca miałem trzy razy  nie wykryło żadnych wad

-ekg , holter , badania na tarczyce , usg ,krwi itp.

Moja kardiolog powiedziała że po prostu nie jest to spowodowane z tego co widzi jakąs wadą czy brakiem elektrolitów . Te ataki mam różnie . Bywało tak że najczęściej co 5-6 miesięcy ale bywało i tak że miałem 2 ataki w ciągu dwóch tygodni i potem rok przerwy .Brałem polfenon , odstawiłem i tak czy siak mam te ataki więc jesli teraz pojawi się problem biorę lek i czekam . (nie wiem czy on pomaga na pewno zwalnia rytm serca ) . Lekarz powiedział tez że raczej taka arytmia nocna nie mija i jest to najgorsza do wyleczenia ponieważ czasem lepiej znac powód i z nim walczyć . W ciągu dnia mam czasem z dwa ataki arytmi ale to na sekunde serce przeskoczy i jest ok . Nie ma znaczenia czy biegam czy nic nie robie . Gdy nie ćwiczyłem miałem to również . Kardiolog tłumaczył mi że w dzien czy zakaszlę czy cos zrobię serce wróci do normy a w nocy serce zwalnia pojawia się dodatkowy impuls i w snie nie kontroluje tego i ciach zaburzenie gotowe. Zawsze ale to zawsze przydarzało mi się to w nocy . Teraz moje pytanie czy ktoś z was ma podobny problem do mojego i jeśli już to jak mogę sobie pomóc . Podkresję że stwierdzam u siebie nerwicę kiedyś miałem nerwicę natręctw i teraz tez mam nerwicę lekową ale z nią sobie daję radę , mój ojciec choruje na depresje leczy sie i jest ok . Mam nadzieję że ktoś odpiszę i możemy powymieniać się informacjami . Pozdrawiam

Ja może odpowiem bo miałem podobny przypadek ostatnio, a może to komuś uratować zdrowie. Miałem podobnie, kładąc sie spać dzień w dzień kładąc sie dostawałem arytmii. Na holterze wyszlo migotanie przedsionkow i tetno 150. Po wielu badaniach dostałem skierowanie na ablację od kilku kardiologów w sumie. Jednakże dolegliwości nastepowały tylko w nocy. Drążyłem jednak temat i wyszło co nastepuje:

Miałem powiększoną komorę lewą. Żaden z lekarzy na echo serca tego nie zauważył. Podczas zmiany postawy w czasie snu na leżącą zostawiałem sercu mniej miejsca bo prostowałem się w łóżku. Serce wtedy wpada w niepokój i wpada w arytmię. Dopiero wstanie z lozka i garbienie sie (robimy miejsce sercu) może pomóc i leki typu betaloc i polfenon. Proba valslavy tez pomaga przy trachykardii.

W moim przypadku serce było powiekszone z powodu naduzywania alkoholu. Odstawienie go załatwilo sprawę j serce wrociło do naturalnych rozmiarów. 

W przypadku sportowcow lub osob bioracych sterydy moze byc podobnie. To sie chyba nazywa kardiomiopatia. Bawole serce. Tyle w temacie. Bądźcie zdrowi.