Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Problemy sercowe czy lękowe

Marta100

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 20 lat, moje problemy zaczęły sie w listopadowe ubiegłego roku, siedząc na kanapie zaczęłam odczuwać duszności,nerwowość, pojechałam do nocnej przychodni gdzie zostało mi zamierzone ciśnienie które wynosiło 170/100 dostałam tabletkę captoprilu i kazano mi czekać 30 minut, po upływie czasu ponowne mierzenie, ciśnienie nic się nie zmieniło, ponownie tabletka pod język, kolejne 30 minut i dalej nic, dostałam skierowanie do szpitala w którym moje ciśnienie wynosiło już 192/121 zostałam zatrzymana na 3 dni, miałam wykonane badania: ekg,echo serca, rentgen czaszki oraz klatki piersiowej, dobowa zbiórka moczu, Holter sercowy oraz ten na ciśnienie, usg tarczycy,badania krwi, badania wykazały jedynie że mam problem z tarczycą, zostałam wypisana po 3 dniach z przepisanymi lekami bisocard i vilpin combi, wszystko było dobrze, po czym odstawiłam leki ponieważ zaszłam w ciążę, niestety doszło do poronienia samoistnego, po tygodniu znowu ciśnienie się zwiększyło, dostałam proszki bisoratio, niestety źle się po nich czułam, lekarz ginekolog kazał zmienić na dopegyt ponieważ tylko te tabletki mogę być brane podczas starania jaki w ciąży, obecnie nie biorę żadnych leków ponieważ mój lekarz kazał mi je odstawić, ciśnienie waha mi się 100-60 Do 129-89 ,lecz teraz mam problem straszny z pulsem, często kołatania serca,boję się że serce mi się zatrzyma, albo dostanę zawału, żaden lekarz nie jest wstanie mi postawić jednej diagnozy, jestem odsylana tylko do innych specjalistów, a z tymi rzeczami ciężko mi funkcjonować, proszę o pomoc, pozdrawiam.

Chciałabym jeszcze dodać że po tych napadach jestem strasznie zmęczona, boli mnie głowa i jestem strasznie zmęczona. 

Edytowane przez Marta100

Cześć

Też przezywałam podobne objawy w zeszlym roku. To byl jak koszmar, którego nikomu nie zyczenia. Nie panowalam nad wlasnym cialem. Maialam wrazenie ze zaraz umre. Odwiedzialam chyba wszystkich specjalistow. Kardiologicznie w badaniach nic i nie bylo. Kazdy mowil o ze to na tle nerwowym, Absolutnie sie z tym nie zgadzalam, ale zaczelam brac psychotropy, bo bylam tak zmeczona ciaglym drzeniem calego ciala. Schudlam 6 kg. Przeszlo po 2 mcach, leki odstawilam po pol roku, bonie chcialam sie truc. Problem jednak nie zniknal. Mam gorsze chwile. Dzis mam wrazenie jakby chcialo wrocic. Od tak kreci mi sie w glowie, Dretwieje mi twarz. Boje sie, bo nie chce tego przechodzic jeszcze raz, nie bardzo wiem co mam robic i dlaczego powraca akurat o tej samej porze roku? Dla mnie to tak jakby organizm ostrzegal mnie, ze cos sie dzieje nie tak 😕

Gość leszek M

Do elo - O jakich porach roku mowisz? Byc moze jest to zwiazane z brakiem witaminy D3? Zrob badania w tym kierunku powinno byc kolo 80 jednostek a ja mysle ze masz bardzo niski stan tej witaminy.A jezeli masz nerwice to zadbaj rowniez o stan swoich jelit o flore bakteryjna...pozdrawiam

Gość leszek M

Do elo - O jakich porach roku mowisz? Byc moze jest to zwiazane z brakiem witaminy D3? Zrob badania w tym kierunku powinno byc kolo 80 jednostek a ja mysle ze masz bardzo niski stan tej witaminy.A jezeli masz nerwice to zadbaj rowniez o stan swoich jelit o flore bakteryjna...pozdrawiam

Witaj. Skoro masz duszności,  Jesteś zmęczona i masz wysokie ciśnienie..to może jest to bardzo podstępna choroba nadciśnienie płucne. Poczytaj objawy i porównaj,  a przede wszystkim znajdź dobrego kardiologa, który zrobi Ci echo serca. Dobry lekarz rozpozna tę chorobę.