Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zespół Barlowa, czy to wszystko to jego objawy?

kryst16

Rekomendowane odpowiedzi

Witam... Jakiś czas temu zdiagnozowano u mnie zespół Barlowa, we wnioskach z echo mam zapis *Zespół Barlowa, niedomykalność zastawki mitralnej I stopnia, oraz śladowa niedomykalność zastawki trójdzielnej*. Kardiolog przepisał mi Lokren 20 (betaksolol) który mam brać po pół tabletki rano i za dwa-trzy tygodnie udać się na Holter. Dużo czytałem o tej chorobie, prawdopodobnie mam to od dziecka (wada wrodzona serca) gdyż jako dziecko lekarze słyszeli u mnie szmery nad sercem ale wtedy nie było jeszcze tak dokładnych echo. Wszystko obudziło się po stresowym okresie w życiu gdzieś pół roku temu (aktualnie mam 26 lat), od tego momentu mam takie objawy: *Sporadyczne lekkie zawroty głowy jakbym wypił kilka kieliszków wódki, *Skurcze dodatkowe które czuje w gardle (raz mniej raz więcej). *Bóle w klatce, *Zdarza się duszność i szybkie męczenie się. *Nagłe skoki tętna do ponad 100, głównie z tego powodu dostałem beta bloker. *Często czuje się tak dziwnie, oszołomiony + lekki szumy w uszach. *Często rano jest mi nie dobrze (zazwyczaj rano miewałem bardzo wysokie tętno, wtedy nawet jeść nic nie miałem ochoty). Czy to wszystko to objawy tej choroby? Staram się nie zwracać uwagi na te dolegliwości, po holterze planuje wrócić do lekkiego uprawiania sportu, męczy mnie to trochę no ale cóż zrobić... Jakie suplementy warto brać? Aktualnie biorę slow mag B6 rano i wieczorem. Proszę o jakieś rady i opinie osoby które to mają. EKG w normie, inne parametry serca ponoć również, EF 60% przy wziętym beta blokerze. Czy przy tym można normalnie funkcjonować? Jest szansa że objawy miną?