Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Osoby z zastawką mechaniczną

Gość kaska

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Ja mam tylko jedna zastawke ale od 13 lat więc mogę się wypowiedzieć cos niecoś na ten temat. Troszkę mnie dziwi czemu nie jesz zielonych warzyw. Hmm, według mnie nieznacznie one wpływają na INR ale to pewnie kwestia organizmu. Zresztą zobaczysz ze INR to dziwna sprawa raz jest taki a raz inny czasami niewiadomo dlaczego. Zazwyczaj utrzymuje go powyzej 2 i poznizej 4 ale bywalo rożnie. Uwazaj na leki szczególnie na antybiotyki potrafia gwałtownie podwyższyć INR. Co do palenia to tez nie palę. Co do picia to powiem tak, że zazwyczaj nie biorę innych leków niz Acenocumarol i nie staram sobie odmowic jak mam ochote. Bynajmniej nie namawiam mowie tylko o sobie. Potrafilo mi sie zdarzyc wypic troszeczke i co dziwne ja sie dobrze czuje po kielichu, serce tak ladnie bije:). U mnie na INR to nie wplywa znaczaco ( nie zauwazylem) ale nigdy nie przesadzam. Z czasem sama sie nauczysz co ci sluzy a co nie. Pozdrawiam
dziękuję bardzo za odp. INR już mam od jakiegoś czasu stabilny. Na początku było różnie ale raczej jest stały. Zielonych warzyw nie jem od początku czyli od marca, bo tak zalecał mi lekarz. O alkoholu nikt nic nie mówił dlatego pytam. Pozdrawiam
ja ze swoją sztuczną zastawką żyję od 26.10.2006r. i nie powiem jak mam ochotę to piwko lub dwa nie zaszkodzi. Czasami nawet i jakiś drink się trafi. Kardiolog powiedział mi tylko że jak chcę wypić to tak aby nie pić dwa dni do upadłego. Fakt serducho po lekkim drinku chodzi jak najzdrowszy okaz. Oczywiście nie pijam codziennie. Mam 36 lat
Witam, sztuczną zastawkę aortalną mam od prawie dwóch lat. Z tymi warzywami moim zdaniem nie ma co wariować - słyszałem, że duże ilości grejpfrutów (i soków i napojów na ich bazie) może zmniejszyć wskaźnik INR, ale musiałbym chyba wypić wannę takiego soku. Inna sprawa z alkoholem - też piję (w umiarkowanych ilościach) i serducho wraca do normalnego tetna 70:) Bo przy braniu leków normalny puls mam w granicach 55-60 bpm. Inna sprawa z alkoholem - bo nikt nie wspomniał, że alkohol zagęszcza krew, co może prowadzić do powstania zakrzepów na/wokół zastawki i w konsekwencji do zatrzymania akcji serca. Na zdrowie:) Pozdrawiam:)
To zalezy jak zastawka najmniej podatna na wykrzepianie się krwi jest aortalna z tego co wiem a najbardziej mitralna. Ja przy wypisie z szpitala miałem zalecenia utrzymywac INR 1,6. Przez kilka lat tak robiłem i nic sie nie stało. A teraz wytyczne to 2,5-3,5. Kiedys sie nie martwiłem INR 1,6 a teraz odczuwam lekki niepokoj :) jak mi się zdaży taki wynik. Jako najdłuzsz stazem z tego co widzę powiem tyle że INR do końca nie da sie opanować. INR potrafi skakac i trudno czasmi powiedzieć dlaczego. Mniej wpływa dieta natomiast bardzi inne leki. trzeba cholernie uważać szczególnie z antybiotykami. Lekarze innych specjalności mało orientuja sie w działaniu poszczególnych leków zreszta to chyba tez sprawa indywidualna. A co do alkoholu to wszyscy mowia ze rozrzedza krew a ja potwierdze słowa Kuby bo ilekroć cos mi sie zdarzyło wypic to pozniej po badaniu miałem nizsze INR ale nieznacznie. Ciekawe :)
ja mam sztucznĄ zastawkę aortalnĄ od 02.08.2002r.zawsze chciałam porozmawia z ludŹmi,którzy przeżyli ten zabieg.jeŚli chodzi o warzywa to najwięcej wit.k ma kapusta kiszona .mój wskażnik ma się wahać od 2,5 do 3,5 kobiety opiszcie czy macie anemię,bo ja walczę z niedokrwistoŚciĄ .mam 41 lat i,,w te dni ** poprostu żelazo ucieka mam 8.6 hemoglobiny
Gość malgorzata z lublina
witam mam na imie malgorzata chcialabym sie spytac co to jest wskaznik inr czym sie go miezy jakie sa jego normy oszekuje na operacje serca mam niedomykalnosc zastawki mitralnej3 stopnia i trojdzielnej 4 stopnia bardzo prosze jesli sa osoby kture przeszly taka operacje o kontakt ze mna nr tel 081 745 19 68 nic nie wiem na ten temat a tak bardzo sie boje strach mnie calkowicie dopadl nie wiem czy poddac sie temu zabiegowi boje sie bulu i komplikacji
Witam. Mam sztuczną zastawkę mitralną lub jak kto woli dwudzielną ,wszczepioną w 2002r. w Aninie . Od tego czasu przyjmuje Acenocumarol lek rozrzedzający krew by nie powstawały zakrzepy na sztucznej zastawce .INR staram się utrzymywać oczywiście przy mitralnej ok. 3,5. Wada została wykryta w 10 roku życia obecnie 45lat. Z roku na rok było coraz gorzej ,przed 2002 r wypadanie obu płatków było tak duże ,że trzeba było wszczepić sztuczną zastawkę. obecnie czuję się lepiej ale zanim się to unormowało minęło ok. 3lat .Co do alkoholu to przy przyjmowaniu Acenocumarolu trzeba uważać bo alkohol działa podobnie na krew bo też rozrzedza i przy wypiciu dużej ilości alkoholu może dojść do krwotoku . Co do mnie to pije sporadycznie i w małych ilościach. Dlatego radzę uważać z tym piciem.
Witam Podzielę się z Państwem swoim doświadczeniem i powiem jak to jest z piciem alkoholu i paleniem.... Jestem po 2 operacjach i od 2006 r. mam sztuczną zastawkę... tak na początku posłusznie się przykładałam do zaleceń (teraz pewnie też) ale nadszedł czas kiedy to *korciło* do fajka i alkoholu.... na początku miałam chęć na piwo.... wypiłam i korona z głowy nie spadła - potem gin, koniaki - korona z głowy nie spadła... papieros - każdego dnia zapalę i korona z głowy nie spada - owszem posiadam jeszcze trochę (a może i nie -hi hi) rozsądku - ale wyniki badań mam dobre, czuję się +- poprawnie, pracuję, żywo uczestniczę w życiu towarzyskim, tańczę i pomimo tej wady jaką posiadam - funkcjonuję - i tak sobie myślę, ze *sukces* jaki osiągam w tej dziedzinie to chęć do życia - staram czerpać się dużo i dużo dawać z siebie.... Psychika !!! Mało o niej mówimy ale to jest podstawa do powrotu do zdrowia. Na Zdrowie.
Olu, INR - badam w przychodni - mam na cały rok kalendarzowy wypisane skierowanie - również w Instytcie Kardiologii (W-wa) mogę badać wskaźnik. Mam *wolną* kartę wstępu - to mogę każdego dnia zbadać wskaźnik. Czy jakoś mi to dezorganizuje życie?.... Nie, przychodnię mam blisko domu i zawsze chodzę przed pracą....Wynik INR znam po 3-5 godz. Panie w laboratorium są tak uprzejme, ze podadzą mi wynik i jesli jest coś niepokojącego *alarmują* mojego lekarza. Tak sobie myślę, ze taka organizacja zalaży od współpracy pomiędzy mną a moim lekarzem. Pozdrawiam
A robisz badanie krwi z żyły. Jeżeli tak to bez wyraźnej konieczności nie rób tak często badań. Ja po 14 latach z zastawką widzę to po swoich żyłach. Nie wiem ile masz lat ale zwracaj i na to uwagę. Najlepiej to ok 2 razy w miesiacu moim zdaniem chociaż jak się zaczyna brać nowe leki to trzeba częściej. Ostatnio zainwestowałem i kupiłem aparat do mierzenia INR ale do tej pory jestem średnio zadowolony bo nie tak latwo umieścić krople krwi na pasku i potrafi wyskoczyc blad i pasek do wyrzucenia ale mysle ze jak potrenuje to bedzie ok. Napewno duża wygoda i krew z palca a nie z zyły. Pozdrawiam
Moniko, bardzo dziękuje pnownie za wyjaśnienia. kdz jesli aparat wygląda tak jak sądzę, to po kilku razach nabierzesz wprawy i poczujesz się odciążony. Ja zanim zaczęłam obsługiwac glukometr, który jak sądzę w obsłudze działania wygląda identycznie, przez kilka godzin czytałam instrukcję, piewrsze ukłucia lancetem robiłam boleśnie, bez wyczucia, w które miejsce w opuszek i w który palec, jak masować przed aby go ukrwić ect. Teraz robie to automatycznie. I kilka miesięcy temu leżąc na oddziale uzmysłowiłam sobie jaka to wygoda, kiedy siostry nie musiały mi robić profilu co kilka godzin z żył, które mam trudne do wkłucia :( Pozdrawiam i powowdzenia w praktyce.