Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Histeria a choroby

Gość Kamil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Dość często ostatnio odwiedzam to forum i jestem z niego bardzo zadowolony bo można na nim znależć wiele ciekawych porad. Jest jednak jedna rzecz która wzbudza we mnie zdenerwowanie. Otóż według mnie, forum to jest przeznaczone dla osób, które RZECZYWIŚCIE mają problemy kardiologiczne oraz dla osób które mają jakąs wiedzę na temat tych zagadnień i chcą się nią podzielić. Jednak duża część postów jest pisana przez histeryków którym tak naprawdę nic nie jest a jedynie użalają sie nad sobą i chcą być postrzegane jako chore *na serce* co ma niby wzbudzić współczucie wśród innych!!! Zastanówcie sie nad tym bo są osoby, którym naprawdę coś dolega!!
Masz absolutną rację....rzeczywiście spotyka się wiele wypowiedzi od osób....cóż....niepoważnych. Zyję z zespołem wad serca od czterdziestukilku lat i gdybym tak reagował na wszelkie domniemane dolegliwości.....nie żył bym już :)) ....od dawna.
No właśnie. A najgorsze są posty zaczynające sie od: potrzebuję pomocy! Juz wiadomo że to zwykła ściema bo nawet przy pisaniu tematu jest nam odradzany taki poczatek. A nawiasem mówiąc większość tych *chorych na serce* odesłałbym do psychologa a nie kardiologa bo moze tam poznaja swój problem.
Schorzenia kardiologiczne są psychosomatyczne i sam kardiolog nie ze wszystkimi poradzi sobie bez współpracy z psychiatrą i psychologiem. Nawet, jeśli część ludzi uważana przez was za histeryków tu pisze, to do końca nie mamy pewności, że nie potrzebują tej pomocy. Moim zdaniem najbardziej niebezpieczni są Ci, którzy podając się za *ozdrowieńców*, polecając innym jakieś placówki szarlatanów, jakieś leki niedostępne w aptece. Ostatnio czytałam o *cudownym* materacu za 9200zł na wszystkie schorzenia, nawet te wrodzone. To jak zapewnianie kogoś, kto urodził się bez ręki, że mu ta ręka odrośnie.
Gość malwina_st
no cóż forum się rozrosło w różne strony i schorzenia, ale musimy także wziąść pod uwagę to, że ludzie z nerwicą mają także tachykardie i inne schorzenia. Poza tym wiem jak bardzo człowiek może być zdesperowany w poszukiwaniu przyczyny swego złego samopoczucia także na to nic nie poradzimy. Przecież nie można zakazać *nerwicowcom* i innym pisać na forum Pozdrawiam
Faktycznie jest sporo o nerwicy z jej różnorakimi objawami. Odpowiedzi są skupione w kilku wątkach, więc chyba wielkiego bałaganu nie ma, tj. wydaje mi się, że chcąc unikać tematyki nerwicowej nie będzie dużego problemu. Policzyłem teraz, że z 50 ostatnio założonych tematów 15 jest o tematyce nerwicowej i niezidentyfikowanych dolegliwościach - dużo? mało? trudno powiedzieć, nie jest to większość. Gdy wątki o tematyce nerwicowej zaczną skutecznie przysłaniać pozostałe - kardiologiczne, to będzie można to rozwiązać na kilka sposobów, np. podzielić forum na główne działy: kardiologiczny i nerwicowy. To komentarz *administracyjny* do tej sprawy. Bez odnieśienia do czasami występujących postów o histeryczno-nieprzemyślanym charakterze, których także nie jest aż tak dużo, a są widoczne bo *głośne*. Typowy, nowy nerwicowiec na forum, nic nie czyta, a od razu pisze, zwykle tytuł typu: POMOCY!!!!!!!!!!!! RAAAAAAAAATUNKU!!! :) Co ważne, pamiętajmy, że nie można też wrzucać wszystkich *nerwicowców* do jednego worka. O *czystej* kardiologii też są histeryczne wątki. Mam także nadzieję, że wspomniane już uzdrowieńczo-reklamowe wypowiedzi są przez Państwo rozpoznawane i ignorowane.
Gdy rozpocząłem ten wątek miałem głównie na myśli osoby piszące posty typu: POMOCY!!!!!!!!!!!! RAAAAAAAAATUNKU!!! Nic nie mam do *nerwicowców* jednak uważam że przysłaiają oni poważne problemy innych ludzi ze schorzeniami kardiologicznymi. Sam uważam jednak że większośc z nich przejaskrawia swój problem odnośnie rzekomej nerwicy. Jak wiadomo jest to chroba poważna jednak osoba która nie przespała jednej nocy i czuła przyspieszony puls (za dużo kawy pewnie) i podaje się za cierpiącą na nerwicę to dobitny przykład histeryka. Takie jest moje zdanie i pewnie wielu sie z nim nie zgodzi.
Zgoda, na pewno są i tacy, którzy przejaskrawiają swoje dolegliwości, lub po prostu chcą zaistnieć na forum. Warto jednak wiedzieć, że somatyzacja, to nerwica histeryczna, która charakteryzuje się ucieczką w chorobę somatyczną. Może ona mieć objawy innych chorób , może też wskazywać na problemy neurologiczne czy kardiologiczne.