Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przebieg ablacji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam 17 lat i stwierdzony zespół WPW i będę miał zabieg ablacji serca. Chciałbym się zapytać czy po zabiegu będę musiał leżeć cały czas nago bo bardzo się tego wstydzę czy jednak będę mógł założyć przynajmniej majtki? Chciałbym tez wiedzieć jak wygląda załatwianie się po zabiegu, czy będę musiał mieć podłączony cewnik, bo bardzo bym tego nie chciał. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Wiem, że odgrzebuję stary temat, ale mam nadzieję, że komuś moja odpowiedź pomoże.

Po wyznaczeniu terminu ablacji najbardziej bałam się... podłączenia cewnika.

Okazało się, że żaden cewnik nie jest potrzebny, bo 6h bez problemu wyleżałam bez sikania. I tak od samego rana nic nie wolno pić ani jeść, więc to nie kłopot.

Bluzkę od piżamy warto mieć na guziki, bo ja miałam wciąganą przez głowę i był problem, żeby założyć. Dolnej części piżamy nie zakładamy, bo jest wszystko zabandażowane. Dopiero po wyleżeniu tych 6h zdejmują Ci opatrunek i możesz wsunąć pod kołdrą spodnie 😉

Także wszyscy, którzy się boją ablacji: na spokojnie.

Jestem 3,5 roku po zabiegu. Jeśli po zabiegu ktoś by mi powiedział, że ablacja musi być powtarzana co miesiąc to piszę się na to. Na szczęście nie musi być, a ja żyję sobie komfortowo 🙂