Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zalecenia i ograniczenia po wszczepieniu stymulatora serca

artur.24

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam już drugi rozrusznik - pierwszy 2000 czerwiec, bateria wyczerpała się w 2007 roku. W lutym 2007 wszczepiono mi drugi. Jeżeli chodzi o ograniczenia to na pewno nie pijemy i nie palimy!!! i tak zwany higieniczny tryb życia. Ja dodatkowo w 1970 roku miałem wszczepioną zastawkę aortalną i wymienioną w 1999 roku. Objechałem z tymi rozrusznikami kawał świata i nie było żadnych problemów, należy pamiętać o systematycznym braniu leków i można żyć jak każdy - mam duży ogród i trawnik który kosze raz w tygodniu - 1000 m kw. Z pierwszy rozrusznikiem pracowałem teraz jestem na rencie do końca sierpnia. Myślę że rada *zelatyna22* jest jak najbardziej na miejscu - trzeba robić wszystko na co pozwala wiek.
Witam wszystkich ,mam kilka pytan proszę o jakąś odpowiedż ,otóż po wszczepieniu rozrusznika jestem 2 tygodnie jak narazie czuje sie z nim nie najlepiej,od wszystkiego się odzwycziłem nie piję kawy,nie jeżdże samochodem pewnie to dziwne ale tak jest wszystkiego sie boję .puls mam 90 ponoć za wysoki .Jak długo trwa dochodzenie do siebie pewnie każdy przechodzi inaczej .
Gość Asiunia9302
cześć mam 15 lat i stymulator posiadam od urodzenia a dokładniej od 1994r. Następną wymianę miałam w 1997r, 2001r i 2006r. Żyje normalnie jak inni jedynie nie mogę ćwiczyć na w-f. Męczę się troszkę szybciej niż inni. Nie wiem jak GENIEK może przeżyć bez kawy. Niech pan spróbuje ja wypić a nic sie panu nie stanie ja bez kawy bym nie wytrzymała...Właśnie próbuje się dowiedzieć czy mogę chodzić do solarium, ale z tego co widzę chyba nie można... Stymulator mam umieszczony w okolicach po lewej stronie żeber niestety przez to muszę uważać żeby elektrody się nie przerwały. A co do tej gitary elektrycznej właśnie też chcę się uczyć grać ale to chyba w niczym nie przeszkadza chyba że masz umieszczony stymulator w tych okolicach co ja to musisz trochę uważać żeby za mocno gitary nie przyciskać do brzucha żeby elektrody się nie przerwały...po ostatnim zabiegu na drugi dzień już powoli chodziłam to zależy ile ma się sił w sobie...jeśli macie jakieś informacje na temat solarium prośże napiszcie na forum
Gość Marcel
Gitara elektryczna ?? - swobodnie ,nie wytwarza napięć elektrycznych mogących by zakłócić pracę stymulatora, a jeśli chodzi o skoki na spadochronie.....nie wiem problemem może chyba być sam moment lądowania, duże przeciążenia i możliwość upadku co może za sobą pociągnąć jakieś konsekwencje związane z uszkodzeniem stymulatora lub elektrod, ale z drugiej strony.....żyjmy jak zwykli ludzie :-)
Gość no i co teraz?
ja mam stymulator od 2004 roku a na konrtoli widac jakby wogóle nie był uzywany pije kawe wodke pale jak smok przynajmniej paczke dziennie nie czuje zadnej róznicy przed i po wszczepieniu tak naprawde ze stymulatorem mozna robic wszystko oprócz pracy w miejscu o duzym polu magnetycznym nie mozna tez robic rezonansu magnetycznego przebywac blisko mikrofali ale przede wszystkim uzywac Zepsutych urzadzen elektrycznych moze to spowodowac rozłaowanie baterii trzeba tez uwazac aby nie uszkodzic mechanicznie stymulatora czyli spotry walki odpadaja a takze wszystkie sporty gdzie jest kontakt fizyczny naprzykład ostra gra w piłke sprzestane oczywiscie na WKU kategoria E murowana a trzeba wiedziec ze od kat. E nie mozna sie odwołac nie mozna przejsc ponownie komisji lekarskiej czyli na tej lini pozamiatane az nie zmienia konstytucji. Ja mam terazz problem nie wieie gdzie mozna taki stymulator usunac? chciałbym sie przebaac jeszcze raz guntownie zeby stwierdzic czy jest mi to tak niezbedne do zycia bo poejzewam ze nie mogło sie przeciez cos wsrodku pozmieniac a lekarze na to leja jest to po co wyciągac i taka to Słuzba Zdrowia co mam robic??
Gość no i co teraz??
i dupa dupa dupa nikt Ci nie da spadochronu, broni na strzelnicy nie zrobisz zadnej licencji ochroniarskiej detektywistycznej mozesz sie pozegnac z praca w policji wojsku lotnictwie kursami samoobrony w przypadku wojny Ewakuowac z kobietami i dziecmi niektórym jest potrzebny stymulator bo by umarli ale po co mi ?? bo kiedys mi sie nie chciało do szkoly chodzic i symulowałem ? a ze byly w sercu jakies szmery to mi wszczepili ??? a głupote mam teraz płacic całe zycie? to po co życ .....
witam wszystkich od sierpnia 2008 mam wszczepiony rozrusznik poniewaz podczas ablacij powstaly komplikacje i dlatego go mam! Masakra mysle ze byl to blad lekarzy chce wystapic o odszkodowanie i spróbowac stanac na rente mam 36 lat i moje zycie zmienilo sie wiecznie mam lek ze byle klocie w sercu jest oznaka ze cos jest nie tak! Boze poszlam z powodu migotania przedsionkow a wyszlam z dramatem! mam pytanie czy ktos stawal na rente? pozdrawiam
Ruda 72 witaj w klubie ! Ja tez mam rozrusznik od września tez po ablacji i też przeżyłam dramat.Poszłam na rutynowy zabieg ablacji i po paru dniach miałam wyjść a tu masakra całe wakacje byłam w szpitalu. Dzisiaj byłam na kontroli i mam jak zwykle chandrę- sami staruszkowie i ja. I znów trochę czasu upłynie aż zacznę normalnie funkcjonować.Nie wiem czy ty ale ja jak widzę znajomy szpital cała się trzęsę ze strachu. Pozdrawiam
Witam:) Ja mam 18 llat i swojego wewnętrznego przyjaciela 3 lata... Na początku też przezywałam dramaty ale z czasem zrozumiałam że dzięki rozrusznikowi nie musze myśleć o tym czy coś mi się stanie bo jeśli ja nie jestem w stanie to on zrobi to za mnie:D Ponieważ jestem młoda korzystam z zycia ile moge... Robie wszystko tańczę, ćwicze coprawda nie na wf-ie w szkole ale w domku, pije z umiarem, w sklepie przy bramce przechodze szybko żeby nie było problemów (chociaż nigdy nic sie nie wydarzyło) na lotnisku informuje tylko że mam rozrusznik, korzystam z solarium (pytałam lekarza i nie ma przeciwskazań, należy tylko zasłonić bliznę). Właściwie jedyne co mi przeszkadza to to że jak idę na kontrole to czuję się jak staruszka bo nikogo w moim wielku jeszcze w szpitalu nie spotkałam:)
Cześć ;] mam pytanie czy ktoś z was miał wymieniany stymulator razem z elektrodami ? mam 22 lata i stymulator jakieś 5 lat. Na ostatniej kontroli lekarz stwierdził że stymulator jest zły i źle wszczepiony. Mimo iż czuje się świetnie nigdy w życiu nie zasłabłam itd.. Czy powinnam się bać ? co prawda stymulator pochodzi jeszcze jakieś 3 lata, ale jednak jest to dość duży stres dla mnie. Wychodząc z gabinetu usłyszałam słowa „jest pani bezpieczna przez najbliższe 3 lata nie umrze pani i nie powinna zemdleć”
Witam Moja córka tez ma rozrusznik. Wszczepiono go kiedy miała niespełna 2 latka(złożona wada serca) Obecnie ma 12 lat, czyli jak łatwo policzyć - 10 letni staż z rozrusznikiem.Chodziła do przedszkola, chodzi do szkoły, uczy się b. dobrze. Nie może ćwiczyć na lekcji w-f i to jest dla niej problem.Sporym dylematem była dla nas decyzja czy córka może mieć telefon komórkowy. Czy będzie zachowywała ostrożność. Komórkę ma od roku i nie było kłopotów. Cały czas przypominamy o bezpieczeństwie.Córeczka jest aktywna, wesoła ale i bardzo wrażliwa. 3 lata temu przeszła wymianę baterii. Rozrusznik ma jeszcze w brzuszku więc czeka ją niebawem kolejny zabieg.
Gość Magdalena 33
Mam ICD od roku i jestem bardzo zadowolona i moge robic prawie wszystko w miare swoich mozliwosci oprocz palenia i picia alkoholu i sportow ekstremalnych a mam naprawde bardzo chore serce EF-27 % ale trzeba zyc dalej i cieszyc sie nim bo mamy w sobie opiekuna 24 h na dobe Pozdrawiam wszystkich !!!

Witam mam na imie Kinga mam 22 lata mieszkam w anglii od 23.06.10 mam rozrusznik, operacja bardzo mnie bolala w koncu rozrusznik umiescili mi pod miesniem. O tym ze bede miala rozrusznik dowiedzialam na 8dni przed jego wstawieniem. 14.06 pojechalam do szpitala bo 12tego i 13tego mialam bole w klatce piersiowej i zawroty glowy.... ale do szpitala pojechalam dopiero 14tego gdy juz pojechalam okazalo sie ze musze zostac na noc poniewaz mam zwolniona akcje serca, w pierwsza noc spedzona w szpitalu serce stanelo mi na 5/6 sec dlatego lekarze zadecydowali ze potrzebuje rozrusznika na ktory czekalam tylko 8dni a nie jak to w polsce bywa ok pol roku.. ok 1,5 miesiaca przed operacja zaczelam trenowac thai boxing, bylam prawie pewna ze po operacji juz nie bede mogla -ale okazalo sie ze moge moge robic wszystko co do momentu operacji. Tydzien po operacji zaczelam spowrotem jedzic samochodem, okolo 1,5miesiaca po operacji wrocilam na treningi chodze na dyskoteki, raz na jakis czas pojde na solarium,saune, sam wychowuje 3letnia corke przy ktorej mam dosc duzo ruchu gdyz to taki maly diabelek. Nie dochodzilo to do mnie ze bede miala rozrusznik poniewaz nigdy nie mialam problemow z sercem, moja rodzina i znajomi bardziej sie tym przejeli niz ja. Nie mozna zdrezygnowac z rzeczy ktore sie robilo do tej pory poniewaz ograniz tez odczuje pewne braki na ruchu... Nie mozna zawszyc sie w domu i nic nie robic. Rozrusznik to zadne nieszczescie on na tylko pomaga gdy na serduszka zwalniaja, wszystkim zycze powodzenia i nie matrwcie sie bo to nie pomaga pozdrawiam x

Gość chudybiker

Witam wszystkich. Szukalem na forum informacji ktorych nie znalazlem wiec sam postanowilem opisac co robilem po wszczepieniu rozrusznika i nic sie nie stalo, licze na to, ze komus to pomoze i inni dopisza swoje doswiadczenia. 1 Jezdzilem: samochodem, motocyklem, skuterem, autobusem, trolejbusem, tramwajem, metrem, pociagiem, rowerem. 2 Plywalem: statkiem, lodka z napedem elektrycznym i bez, kajakiem, rowerem wodnym. 3 Uzywam: suszarki do wlosow, kuchenki elektrycznej, komputera (uwazam na WIFI I BLUETOOTH- jednak nie stwierdzilem negatywnego wplywu), kuchenki mikrofalowej, blendera, mlynka do kawy, szczoteczki elektrycznej, sprzetu RTV i HIFI, odtwarzacza MP3, nawigacji GPS, klucza pneumatycznego, wiertarki, szlifierki. 4 Pije: piwo- max 3, wino-max 0.5 l, wodka-max 250ml, no i inne zdatne do picia plyny. 5 Jem: co sie da 6 Uprawiam sport: plywam, biegam. 7 Pracuje: jestem mechanikiem. Drodzy panstwo, z rozrusznikiem da sie normalnie zyc, mnie lekarze tak straszyli, ze teraz mam nerwice i zamiast zbyt wolnego tetna to mam za szybkie, nie dajcie sie zwariowac. pozdro.

Gość Tadeusz drugi

A ja chciałbym się zapytać, czy mogę spawać elektrycznie używając urządzenia spawalniczego Migomat inwertorowy i czy mogę przebywać w pobliży linii wysokiego napięcia zawieszonej na wysokich słupach? Na oko słupy mają gdzieś z 10, albo i więcej metrów. Pozdrawiam i dziękuję. Z używaniem innego sprzętu nie mam problemu. Spawać jednak się boję, a przechodzić pod linią wysokiego napięcia przechodzę, tylko, chodzi mi o dłuższy pobyt pod nią.

Gość Do Tadeusz drugi

Tu jest kawałek tekstu z linku, który znajduje się na pierwszej stronie tego wątku możesz tam znaleźć więcej informacji. Duże spawarki łukowe (o mocy ponad 1000 A) mogą czasowo zablokować pracę stymulatora [4,5,6,91-94]. Jakkolwiek niektórzy uogólniają, że pacjenci (zwłaszcza stymulatorozależni) z jednobiegunowym układem stymulującym nie powinni ze względów bezpieczeństwa obsługiwać spawarek łukowych [4] to wykazano że spawarki o mocy mniejszej niż 225 A nie mogą zakłócić pracy stymulatora [91] (małe spawarki *domowe* na prąd jednofazowy mają znacznie niższy pobór mocy) ; pacjenci z dwubiegunowym układem stymulującym mogą bezpiecznie używać spawarek do 400 A [4]. Wykazano też, że duże spawarki przemysłowe o mocy do 1000 A mogą zablokować czasowo stymulację gdy odległość od generatora prądu wynosi mniej niż 2 metry a od łuku mniej niż 1 m [91]. Inni podają, że dla spawarek średniej mocy bezpieczna odległość od łuku wynosi 2 stopy czyli 61 cm [92]. Pacjent posługujący się domową spawarką powinien jak najdalej od siebie ustawiać generator prądu oraz pętle kabli spawarki oraz używać dodatkowo rękawic izolacyjnych [94,95]. - Linie wysokiego napięcia. Pole elektryczne wytwarzane przez prąd elektryczny płynący w liniach przesyłowych może zakłócić pracę układu stymulującego (oba efekty czasowego przejścia na *noise mode pacing*) [4,99]. Dotyczy to jedynie układów jednobiegunowych; dwubiegunowe układy stymulujące pozostają niewrażliwe [96-100]. W odległości 40 m od 400 kV linii pole elektryczne nie jest w stanie zakłócić pracy układu jednobiegunowego [4]. Wpływ ciśnienia wywieranego na stymulator podczas nurkowania Nurkowanie swobodne w aparatach powietrznych, nie jest niebezpieczne dla pacjentów ze stymulatorem serca. Dopiero ciśnienie zewnętrzne przekraczające 9 atm. może zgnieść tytanową obudowę stymulatora. Przyjmuje się, że obudowa stymulatora bezpiecznie wytrzymuje ciśnienie 6,9 atm [5] stąd nie ma ograniczeń dla uprawiania tego sportu tylko ze względu na fakt posiadania stymulatora [2].