Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tomografia serca. Co i jak? kto miał robioną?

Gość kormoran

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj ja miałam z 3 tygodnie temu .najpierw krótki wywiad,potem położenie się na łóżko pani ci wszystko powie co i jak Najgorsze jest uczucie gorąca po podaniu kontrastu ale idzie to przeżyć Trwa moze z 20 minut z wywiadem przeżyjesz ja też mam prosbę moze ty a moze ktoś inny zna telefon na Alpejską do Anina do rejestracji na tomograf i na echo jest to na parterze ,bede wdzięczna pozdrawiam

Ja niestety nie znam tego numeru. Tomografie mam w Poznaniu. Mam nadzieję ,że badanie będzie trwać krótko i będzie ok. Mogę jeszcze zapytać jak długo czeka się na wynik? czy dostanę jakiś opis czy jedynie coś czego zwykły człowiek nie jest w stanie zrozumieć i trzeba z tym iść do kardiologa?

Witaj tak ci napisałam gdzieś z 20 minut a moze mniej ,W Aninie czeka się tak z tydzień mam ustaloną wizytę do medyka w maju ten wynik bedzie u medyka ale mozna go odebrać w rejestracji tak jest e Aninie a jak u was nie wiem .Ja już raz odmówiłam operacji i odmówię teraz też i dlatego mam problem bo nie wiem jak postąpić, CZuję się dobrze i po co mam sobie robić kłopoty a operacja u mnie będzie podobno ciężka I tak sobie tłumaczę ze co mam być to bedzie MOże mam dobrze bo ja w ogóle nie myslę i nie zawracam sobie głowy swoim sercem Moze to dziwne dla kogoś ale taka jestem Jak coś to pytaj pozdrawiam

Telefony znajdziecie na stronie www.ikard.pl fakt, maja bardzo nowoczesny tomograf i duże doświadczenie. Najbliższy wolny termin to listopad. Prywatnie nie robią. Skierowanie na badanie tylko z poradni specjalistycznej mającej kontrakt z NFZ. Pozdrawiam

Ja robiłem tydzień przed i było ok, w tym badaniu chodzi głównie o sprawdzenie czy nie masz problemu z nerkami i czy sobie poradzą po badaniu z usunięciem kontrastu z organizmu (trzeba dużo pić). TK serca to badanie jak każde inne, miałem je rok po roku, trzeba się tylko przygotować na wenflon w ręce i dziwne uczucie ciepła po podaniu kontrastu.

Podczas zapisywania na tomografię usłyszałem ,że powinienem być zdrowy. Moje pytanie brzmi: co to znaczy? :D co dyskwalifikuje pacjenta przed badaniem? katar , przeziębienie , gorączka czy co? Mam jeszcze pytanie czy z tej tomografii będę miał opis tylko serca czy całej klatki piersiowej? tzn płuc i tam tych wszystkich bebechów z klatki? domyślam się ,że tylko serce no ale jak już się napromieniować mam to fajnie by było gdyby wszystko sprawdzili przy okazji :D Jaka cisza ostatnio na forum. Mam nadzieję ,że to oznaka zdrowia w naszych serduchach forumowicze.

Jak wygląda taki wynik? można samemu coś wywnioskować z niego? Czy tylko jest to jakieś zdjęcie bez żadnego opisu? samo badanie było spoko. Najgoręcej mi było w genitalia od tego kontrastu hehe i chwilowo dziwny smak w ustach. Najgorsze było dość długie oczekiwanie na moją kolej. Po badaniu troche śmiechu z innymi pacjentami więc ok :)

Gość Ciocia dobra rada

Zofia , aby dostac skierowanie na PET i to w Bydgoszczy to musi byc naprawde uzasadnienie wykonania takiego badania a przeciez Kormoran diagnozuje sobie chyba tak mi sie wydaje arytmie serca . Na Pet to sie kieruje *rakowcow* , u ktorych podejrzewa sie przerzuty a nie osoby co maja arytmie i leki , ze umra na serce. Ty Kormoran szybciej zejdziesz z tego swiata z nerwow niz z choroby bo Ty jej po prostu nie masz.

Gość Ciocia dobra rada

Gdy ja pisze o tym , ze trzeba leczyc *glowe* jak sie ma niezdiagnozowana arytmie i nie wiadomo ile tam jest skurczy bo jak sa to sa zawsze a nie sporadycznie to nie znaczy , ze sie jest psychicznym , po prostu taka uroda , od czasu do czasu zrobic ECHO SERCA i wszystko gra ale jak ktos woli sie nakrecac to jego wybor . Przeciez kazdemu czowiekowi moze zdazyc sie arytmia i nawet taka , ze RAZ ZAMIGOCZE KOMORA ........................i koniec. Migotanie komor powoduja konkretne przypadki ( nie bede pisala jakie bo mozna wszystko przeczytac w internecie) , jak serce zdrowe a to mozna zbadac zwyklym echo serca to trzeba zyc normalnie a nie szukac chorego serca bo migotanie to nie katar , ktory ma kazdy od czasu do czasu i bez przyczyny mozna go dostac lub sie zarazic, migotanie to ma konkretne przyczyny a katar nie. Szkoda zdrowia na takie badania !!!

Ciocia dobra rada .Masz dużo racji ale ja też kiedyś dostałam skierowanie na Peta nie mając żadnego raczka tylko wadę serca,ale nie pojechałam Ze musi być uzasadnione skierowanie na peta to masz rację .a co się tyczy kormorana to jak pyta to mu odpowiadam ,ale moze przesadza trochę, bo ja się też pogubiłam ,na co masz mieć robiony tomograf u ciebie to chyba wystarczy echo zrobić i wiesz wszystko pozdrawiam

Na tomograf dał mi skierowanie kardiolog po badaniu wysiłkowym. Nie błagałem go o to aby mi coś takiego wypisał bo zapewne i tak to akurat badanie niewiele mi pomoże. Mam arytmię i wynik wysiłkowego nie był rewelacyjny chociaż pewnie nie tragiczny. Pozdrawiam Zofia i dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi.