Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja badań po holterze

Gość Pawelko

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Mam do Was prośbę. Możecie mi pomóc zinterpretować wyniki? Podczas wykonywanego badania zarejestrowano: 113438 Qrs*ów Średni rytm HR wyniósł 84 Max rytm HR 139 Min rytm HR 42 Ponadto wykryto: 563 pojedynczych nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych 15 tachykardii 5 bradykardii 2 pojedyncze przedwczesne pobudzenia komorowe 1 sytuację nietypową (eventów) Jestem osobą otyłą, mam leczone nadciśnienie od 3 miesięcy. Zażywam lek Sobycombi 5+5 mg. Kardiolog zalecił, żeby zmniejszyć dawkę leku, gdy ciśnienie skurczowe będzie poniżej 140 (byłem zdziwiony! - czy to ma związek z tym, że lek tak bardzo obniża mi puls?). Jego zdaniem, z tym wynikiem zapisu holtera, z sercem jest ,,wszystko w porządku*, ale zlecił mi dzisiaj USG jamy brzusznej i skierował do endokrynologa, bo w jego mniemaniu mogę mieć problemy z hormonami - stąd nadciśnienie i podejrzenie choroby Cushinga... Czy z tymi wynikami jest o co się martwić? Bardzo proszę o jakiekolwiek sugestie. Krew robiłem miesiąc temu i wszystkie wyniki są w normie. W moczu wyszły erytrocyty.