Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dużo wyższe niż zazwyczaj tętno

Gość niepewny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Od kilku dni mam problem i nie wiem czy aż lecieć z nim do kardiologa. Mam arytmię (dod. pobudzenia, głównie nadkomorowe, 4000 do 5000 dziennie, Holter 9 miesięcy temu) i czasami, ostatnio bardzo rzadko, częstoskurcze. Od kilku dni jestem chory (lekka gorączka przez dwa dni, do 38 st. C, kaszel i okropny katar). Od czterech dni zauważyłem u siebie dużo wyższe niż zazwyczaj tętno. Od ponad pół roku biorę Betaloc 50 ZOK i wieczorami miałem 55 do 60 bpm średnio, a od tych 4 dni mam w dzień i wieczorem 70 do 80 bpm. Nie wiem czym jest spowodowane i czy to coś nieprawidłowego, dlatego proszę o pomoc, jeśli ktoś choć trochę zna się na rzeczy. Przed miesiącem miałem robione USG i wszystko było na nim OK. Bardzo proszę o pomoc.
Gość malwina_st
Hej według mnie puls masz podwyższony, ponieważ jesteś przeziębiony. Jest on w granicach normy (norma to 60-80 w spoczynku). Źle się czujesz bo masz katar i gorączkę a to także wpływa na pracę serca. Sądzę, że na razie nie masz się czy martwić. Gdyby ci jednak puls wzrósł w okolicy 100 wybierz się do kardiologa. Hmm co powiesz na to, że ja mam czasem puls w spoczynku 120 lub wyżej? W ciągu dnia nie schodzi poniżej 90! Nie martw się, to na pewno z przeziębienia. Gdy wyzdrowiejesz powinien spaść, choć i tak jest w normie. Pozdrawiam i życzę zdrówka.