Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Arytmia serca przy siedzeniu w jednej pozycji po zmianie zanika

Gość Michalssssssssss

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Michalssssssssss

Ma ktoś tak? w zależności od tego jak siedzię to trzepanie się serca jest albo nie ma. kiedy siedzę w pozycji która wywołuje arytmie to jest tego mnóstwo raz zarazem ale kiedy tylko zmienię pozycje to znika. Oczywiście miewam też arytmię od czasu do czasu w innych warunkach. Co to może być??

Gość kormoran

Cześć Artur i jak ty to widzisz? co na to kardiolodzy? mówiłeś im o tym? ja ostatnio mam jakąś masakre z tym. Nie mogę siedzieć nawet 3 sekund w jakiejś pozycji bo zaraz jest łupanie i przewroty w sercu ;-/ jedno po drugim raz za razem a kiedy wstanę to jest ok i tylko tradycyjne skurcze pojawiają się co jakiś czas. tylko usiąde i znowu... wystarczy zwykle ,iz zmienię pozycje siedzenia głównie na wyprostowaną i też ustępuje. Wczoraj niestety kiedy się położyłem to też się to działa aż się bałem ,że nie będę wcale spać ale na szczęście było ok i jakoś się dostosowałem tak aby nie fikało... Co to do cholery jest? nerw błędny? kręgosłup coś uciska? (mam z nim problemy). Chciałem założyć holter ale oczywiście się okazało ,że wszystkie są na przeglądzie i niewiadomo kiedy wrócą... DZIKI KRAJ.

Tak, mam tak. W pozycji siedzącej pojawia się kołatanie serca, natomiast jak wstanę to ustępuje w 90%, czasem coś telepnie. Podpowiem Ci, że zupełnie ustępuje po położeniu się na lewym boku. Jak ktoś wcześniej powiedział podejrzewam jakiś nacisk, może przepuklinę rozworu przełykowego lub refluks. W pozycji leżącej na lewo serce jest mniej obciążone, a ponadto "rura" z żołądka skierowana jest ku górze i stąd moje podejrzenia na przepuklinę lub refluks. Czasami po niektórych posiłkach, np po mleku kołatanie ustępuje, po innych się nasila np. po boczku. Jestem na początku diagnozy, jak coś ustalę to na pewno tu napiszę. Na chwilę obecną muszę zmusić lekarza do szerszego spojrzenia, bo na razie chce robić holtery i EKG wysiłkowe, które w moim mniemaniu nie wiele wniosą w kwestii odkrycia przyczyn, ale też nie zaszkodzą. Na zwykłym EKG wyszła arytmia, ale do wykrycia przyczyny to chyba jeszcze daleka droga. Zobaczymy w którym momencie lekarz się podda i da jakieś leki antyarytmiczne maskujące objawy.

zarówno przepuklina rozworu przelykowego wslizgowa a w szczegolnosci okoloprzelykowa powodują kolatanie serca. U mnie przestaje bic na 1-3 sekundy i czuje jakbym polykal sliwke. Nasila się z każdą pozycja i wysilkiem zwiekszajacym cisnienie w brzuchu. Redukcja masy, szczegolnie w przypadku tluszczu trzewnego, bardzo mi pomogla (zalatwcie sobie ozempic). Ale w upalne dni arytmia i tak mi sie przytrafia. I zawsze zwiazane jest to z zoladkiem. Diagnozowane od 2019 do 2023. Po drodze mnóstwo gastroskopii, ekg itd. Droga przez mękę. Ani ipp,  ani magiczne środki nie zmienia tyle co zmiana nawyków i diety. Zawsze byłem ciężki (120kg) A wyglądałem na Max 80. Wszystko gniotlo sie w środku :)

Ja mam takie same objawy. Głównie jak siedzę serce przerywa na sekundę albo 2. Już mam takiego stresa, że pracować nie mogę (praca głównie siedząca). Na początku diagnozowali mnie, że za szybko rosnę (liceum) potem że to od kręgosłupa (34 lata) a teraz już nie mam pojęcia co bo ćwiczę regularnie kręgosłup. Kardiolog stwierdził, że serce zdrowe zaprasza za 20 lat. Na gastro wyszła mi przepuklina gornego zwieracza i mam lekki refluks. Od stycznia zaczynam nową dietę napisze jakie będą efekty. Jeśli ktoś coś rozwiązał proszę o odpowiedz i pomoc! 

Hej. Ktoś jeszcze ma coś podobnego ? 

Ja mam właśnie identycznie i wariuje już ponad dwa lata w zeszłym roku miałem gastro i były jakieś nadżerki przełyku i wrzód żołądka ale o przepuklinie żadnej nie słyszałem , ale fakt na lewym boku mogę w 90% przypadków leżeć ruch w miarę też , ale najgorzej jest siedzieć oparty albo leżeć na plecach a lewy bok jest okej , nie pracuje przez to już długi czas a teraz no już będę musiał ale za to dramat jak o tym pomyśle bo dużo jeżdżenia autem a ta pozycja jest jedną z najgorszych 😔 czy robić znów gastro czy kardiolog czy co 

Zmagam się z potykaniami, szarpaniem od dłuższego czasu w okresie zimowym jest gorzej zauważyliście to samo kiedy jest ciepło jest lepiej jak zimno to się to wszystko nasila?

Trafiłam ostatnio na super Kardiolog która zleciła mi badania krwi witaminowe, cholesterol I homocysteine wyszły mi witaminy zaniżone mimo tego że są w normie mało lekarzy zwraca na to uwagę  mogą dawać objawy od serca cholesterol I homocysteina zawyżona głównie homocysteina daje objawy od serca warto to przebadać może też macie zawyżenie a serducho zdrowe. Zaczęłam suplementować żelazo I kompleks wit z gr B. Przyczyniło mi się przez niedobry i zawyżenia uginanie( nie wypada ) płatka zastawki trójdzielnej, powinno po suplementacji przejść. Robiłam tak samo milion badań morfologi ogólnej po rtg, holtery, echa zawsze wszystko świetne wychodziło dopóki nie trafiłam na tą doktorke.

W dniu 23.11.2023 o 15:06, Rafal007 napisał(a):

Ja mam takie same objawy. Głównie jak siedzę serce przerywa na sekundę albo 2. Już mam takiego stresa, że pracować nie mogę (praca głównie siedząca). Na początku diagnozowali mnie, że za szybko rosnę (liceum) potem że to od kręgosłupa (34 lata) a teraz już nie mam pojęcia co bo ćwiczę regularnie kręgosłup. Kardiolog stwierdził, że serce zdrowe zaprasza za 20 lat. Na gastro wyszła mi przepuklina gornego zwieracza i mam lekki refluks. Od stycznia zaczynam nową dietę napisze jakie będą efekty. Jeśli ktoś coś rozwiązał proszę o odpowiedz i pomoc! 

Czy cos udalo Ci sie ustalic??