Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica - czy na pewno?

Gość moni2572

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pawel....
witam :) kurdele bele :) ale to życie i zdrowie potrafi dokuczyć człowiekowi eh czasem tak bardzo chcemy aby dobrze było staramy się a tu nic :) ja dziś czuję się lepiej :) boli mnie tylko klatka ale myślę ,że to od tych oskrzeli ... biorę jakieś antybiotyki i mam nadzieję ,że prędko mi to przejdzie...he a co to moich nerwów to są one ale cały czas nie są takie wielkie więc nie myślę aby było bardzo źle ze mną :) tylko ,że mam ciśnienie tak 130/80 a wczoraj 140/65 trochę dziwne :) ale puls cały czas mam w granicy 90/120 to jest dużo czy raczej tak może być ??: coś robić aby był mniejszy :P ale ja od zawsze mam tak ,że moje serce bardzo mocno mi wali lub jest tak blisko klatki piersiowej :/ muszę się kiedyś zapytać lekarza co to to jest :) ja cały czas staram się nie denerwować ale czasem nawet jakaś błaha sprawa potrafi mnie zdenerwować ,że listonosz zapuka i muszę iść ,że mam zawoła hehe potrzebuję po prostu spokoju :) ja jeszcze nie zabrałem się za badania tylko krew i mocz jak będę w PL to zrobię wszystkie badania wybieram się w Maju/Czerwcu na całe wakacje więc będę miał czas. kurde psychika ludzka jest nie pojęta ;) ja sobie często wkręcam ,że jest ze mną źle ale tłumaczę to sobie ,że młoda bestia jestem i ,że dobrze będzie :) tylko muszę zabrać się za siebie :) bo przez ostatnie miesiące zaniedbałem się strasznie :) kurde nie lubię tej pory roku :P zawsze się słabiej czuje :D to przez alergie na trawy chwasty i zboża wszystko teraz jest praktycznie :P Gosia u Ciebie jest PL psycholog czy do Ang chodzisz?? U mnie znalazłem jednego bierze 20 funtów za godzinę a u Ciebie jak z cenami ?? PS . Może wiecie jak najlepiej rozepchać sobie żołądek :P? hihi nie mam pomysłu może jeść przed snem ?? nie wiem nie wiem muszę teraz dużo jeść.
Gość Gosienka
Pawel - zyje i mieszkam tutaj, tutaj tez musze znalezc psychologa. Lekarz skierowal mnie przez NHS, ale tez od razu powiedzial, ze bedzie trzeba niestety dlugo czekac.. Polecil tez jeden osrodek niedaleko, gdzie prywatnie przyjmuje grupa psychologow, ale ten facet ktory specjalizuje sie w CBT (to specjalna terapia dla nerwicowcow) jest bardzo chwalony i w ogole ale bierze 80 funtow za godzine!!! Nie dam rady az tyle zaplacic, tym bardziej, jesli to bedzie na przyklad raz w tygodniu. 20 funtow to jest super cena, nie zastanawialabym sie dwa razy. Jeszcze tak do 50 bym chyba zaplacila, ale na wiecej po prostu mnie nie stac. Cisnienie masz zdecydowanie w normie, puls moze troche wysoki, ale na to trzeba patrzec pod wzgledem wielu czynnikow i to co dla jednych bedzie norma, dla innych bedzie juz odchyleniem. Zoladka nie rozpychaj na sile, hehehe, zastanow sie co moze byc powodem braku apetytu - nie wiem od kiedy tu mieszkasz, ale mi niestety angielska dietka tez troszke zoladek rozstroila, juz jest lepiej niz bylo, ale jednak. Mowisz, ze denerwujesz sie i stresujesz wieloma problemami i blahostkami - to na pewno nie pomaga. Ja na przyklad mam bardzo poukladane, latwe zycie, a mimo to cierpie z powodu nerwicy. Nie wiem czy to dopiero teraz wychodza mi stresy pierwszych kilku lat tutaj, czy moze po prostu mam za nudne zycie i za bardzo sie skupiam na sobie...Gdybym miala na to wszystko odpowiedz, to pewnie bylabym zdrowa, hehehe. Chociaz musze przyznac, ze w porownaniu z tym jak sie czulam jeszcze 2 miesiace temu, teraz jest 300% lepiej, i w sumie oprocz sporadycznych momentow, czuje sie bardzo dobrze. Ale chce pozbyc sie wszystkich dolegliwosci, inaczej, gdzie w podswiadomosci siedzi caly czas strach i mysli, kiedy znowu poczuje sie gorzej, co tym razem bedzie mi dolegac. Malo pozytywnie dzisiaj brzmie moze, ale niestety poranek byl nie udany a w pracy niestety trudno zupelnie sie wyciszyc. Ale bedzie dobrze, nauczylam sie juz tego, ze zawsze jest jutro, i na pewno jutro bedzie juz wszystko ok:) Pozdrawiam
Gość pawel...
a jaki być powinien prawidłowy puls :) z tego co doczytałem to około 85 w wieku młodzieńczym ... więc myślę ,że jak mam 100 to jest ok :) w Uk jestem tak około 3 lat :) na początku przytyłem trochę na wzrost 185 ważyłem w granicach 84-86 kg była to waga ok :) ale od stycznia do marca zgubiłem 10kg i teraz ważę 75 kg :O więc wydaję mi się ,że trochę za szybko i za wiele ;/ bez diet po prostu bez jedzenia i teraz chcę jakoś to nadrobić :) może znacie jakiegoś dietetyka albo jakieś dobre diety aby przytyć :) nie wiem mam jeść dużo i rzadko , mało i często ??hmm he:) więc jak mówisz ,że 20funtów to ok cena to zaraz piszę do kolesia :) powiedział,że za 3tyg będzie w UK bo teraz jest na szkoleniach w PL :) kiedyś byłem bardzo spokojny miałem zawsze jakieś zajęcie a teraz myślę ,że mam podobny problem do Ciebie po prostu nudy i nie mam się czym zająć jeżeli coś robię np na komputerze i myślę o tym co robię automatycznie czuję się lepiej :)a potem znowu przypominam sobie jaki to ja chory jestem i znowu czuję się gorzej hehe
Gość Gosienka
Aha, wiec to jest polski psycholog pracujacy w UK? Czy jakiegos innego rodzaju terapeuta? Stad pewnie ta niska cena - ale pamietaj, zeby sprawdzic jakies referencje, uprawnienia itd - bo zly teraupeta moze narobic wiecej szkody niz pozytku! Stad tez zarejestrowani psychoterapeuci w UK prywatnie biora niestety od 40 do 100 funtow za godzine. rzeczywiscie szybko straciles na wadze! czy badales kiedys tarczyce? Czy czujesz, ze jak jestes spokojny to masz apetyt a kazdy maly stres blokuje zoladek?
Gość pawel...
nie badałem :) ale ja po prostu od bulu głowy nie jadłem a jak żołądek się skurczył to teraz ciężko się je :/ ogólnie nie mam ochoty patrzeć na jedzenie ale jak jestem odwodniony myślę ,że to normalne ,że sięnie chce nawet patrzeć na jedzienie i robi się to na siłe hehe jeżeli leżałem w szpitalu robimi mi tam różne badania i myślę ,że wyszłoby coś jakbym miał tarczyce :) ale ja się tam nie znam ;/ tak to jakiś polski psycholg pracujący w UK . http://www.goldenline.pl/krzysztof-karauda jeżeli miałbym coś z tarczycą wyjdzie to w badaniu krwi czy nie ?:)
Gość Gosienka
Pawel - na tarczyce robi sie specjalne badania krwi, ale calkiem mozliwe, ze w szpitalu rowniez to sprawdzono. Rzeczywiscie, od bolu glowy mozna zdecydowanie stracic apetyt i czasem trudno jest wrocic do poprzedniego rytmu, ale jesli bol glowy minal, a apetytu nie ma przez dluzszy czas to trzeba znalezc przyczyne. Przyczyna moze jak najbardziej lezec w psychice - ja na przyklad zawsze *denerwuje sie zoladkiem* to znaczy kiedy tylko nie czuje sie ok psychicznie to od razu przestaje jesc i kiedys mialam dni kiedy bardzo szybko tracilam na wadze. Ale to jest bledne kolo - jesli nie jest regularnie i zdrowo - bedziesz sie coraz gorzej czul fizycznie i psychicznie a to z kolei bedzie zle wplywac na apetyt i tak kolo sie zamyka. Dlatego trzeba znalezc przyczyne - przerwac ten krag zebys mogl znowu poczuc sie lepiej! Sprobuj zaplanowac sobie codzienne posilki - zawsze jest lepiej jesc malo, ale czesto - czasami na dobre jedzenie, szczegolnie w UK trzeba wydac troszke pieniazkow - ale w dluzym okresie to na pewno sie zwroci owocujac lepszym samopoczuciem:)
Gość pawciogawcio
właśnie o to chodzi ,że moje jedzenie jest super ekstra elegancje tylko wiesz jak jest jak mamusia gotuje obiadki :) w moim wykonaniu a raczej mojej mamy jest to tak ze w niedziele rosół w poniedzialek kluski lane w srode pomidorowa we czwartek ogorkowa potem zalewajka potem jarzynowa potem kurczak i tak przez caly czas;/ nie moge juz patrzec na to jedzenie :) wiadomo jedzenie to jest ekstra nie chodzi o to ze jest zle ale ile mozna jesc to samo:O jejuniu :/
Gość Gosienka
No i moze tu jest twoja odpowiedz?:) Trzeba sie nauczyc gotowac, dobra ksiazke kucharska kupic i gotowac - sobie i mamie tez:) Wiesz co ,ja jak nie mam apetytu to wymyslam sobie cos, albo jade na drugi koniec miasta tylko po to, zeby kupic cos na co ewetualnie mam ochote - jak juz zoladek sie *ruszy* to pozniej powinno byc latwo:)
Witam Macie rację że tłumie w sobie dużo rzeczy.Ale zawsze starałem sam rozwiązywać swoje kłopoty czy to techniczne czy finansowe itd.Dodam jeszcze do badań że tarczyce czyli TSH FT3 FT4 były w normie.Widzę że jesteście z UK...spędziłem tam 2 lata i wróciłem.To był kolejny mój etap życia. Co do objawów to powiem jeszcze że mam problemy z lewą ręką,jest słabsza jakby a ja jestem leworęczny to łatwo to zauważam.I boli mnie jakby dookoła, wzdłuż łopatki lewej i pod nią żebra aż na przód klatki.Swędzi też skóra na łopatce czasem...mrówki takie małe też czasem w tym miejscu. Ja się skłaniam cały czas że przede wszystkim mój został poważnie uszkodzony a dwa to nerwy i psychika.Nie powiem ile razy byłem na pogotowiu z zawałem...a tam sprawdzano ekg i było ok.Jedynie potas i glukoza nie tak...bo stres i nerwy. Niestety nie mam z kim o tym wszystkim porozmawiać ... :(
Gość pawel...
Krzysiek jeżeli nie masz z kim o tym porozmawiać tutaj masz namiar :) 13104672 Margaretta Jastrząb, psycholog bardzo pozytywna kobieta :) jeżeli w google napiszesz jej nazwisko i imie zapewne znajesz cos wiecej o niej:) ja dzis z nia rozmawialem na prawde jest ok :) o to chodzi ,że lubie gotować i uczyć sie :) np dziś robie : http://www.wielkiezarcie.com/recipe9175.html zawsze to coś innego :) jakaś mała odmiana:) PS ile wody dziennie powinno się pić:) tak mniej więcej :) dziś powiem wam ,że czułem się pozytywnie chyba jeden z najlepszych dni w tym rokU:D ale ćiii bo nie chcę zapeszyć :)
Gość Gosienka
Kris - z tym bolem reki, mrowieniem itd to rzeczywiscie wyglada jak od kregoslupa. Robisz cos w tym kierunku? najgorzej jak sie kilka dolegliwosci razem nazbiera, wtedy moze to dotknac zdrowia psychicznego - a wtedy to juz bledne kolo, nie wiadomo ktore dolegliwosci sa *prawdziwe*, a ktore psychosomatyczne. Namawiam cie na konsultache z psychiatra/psychologiem, poczytaj na ten temat, sprobuj jakies techinki relaksacyjne zastosowac, moze znajdziesz cos fajnego dla siebie? Nie dobrze, ze nie masz z kim pogadac...czesto jest tez tak, ze jak ktos przez to nie przechodzil, to mimo dobrych checi nie zrozumie. Dlatego pewnie trafiles tutaj, i dobrze. Mimo iz jestesmy dla siebie obcy tak na parwde - to sama taka pisana rozmowa moze bardzo pomoc, sama swiadomosc, ze nie jest sie samemu ze swoimi problemami, ze mozna sie gdzies wyzalic, zrzucil choc czesc ciezaru. Wiec pisz i rowniez szukaj dla siebie rozwiazania - na pewno je znajdziesz!
Jeśli chodzi o kręgosłup tak owszem robię coś :) Na czerwiec załatwiłem operacje k.lędzwiowego.Boję się ale raczej nie mam wyjścia.Po tym myślę że powrócą naturalne krzywizny wyżej czyli w piersiowym i szyjnym.No i bóle z tym związane...Jeśli nie to kolejna operacja k.szyjnego mnie czeka... :( Co do głowy to czekam na tomografię za 3 tygodnie.Ale może to rzeczywiście dolegliwości od szyjnego...mam nadzieję że nic więcej.A psychika to nie wiem...Niby staram się być spokojny ale byle co mnie denerwuje.
Witajcie, Odebrałam wynik tomografii jest wszystko w normie:)))))))))))))))HURA!!!!!! Jestem zestresowana i bardzo zmęczona bo bardzo się bałam,bardzo. Spróbuję się zrelaksować i odpocząć żeby ten stres nie dał mi popalić. Ale teraz będe walczyła, zapiszę się na terapie i śmigam na basen. Tak jak mówiłam uparcie wyzywam moja depresje na pojedynek! Nie pozbędę sie jak juz pisałam wcześniej moich problemów ale jakoś muszę dać radę, pewnie będachwile zwątpienia ale mam Was i nie poddam się. Przypomnijcie mi jak cos... Pozdrawiam
Gość Gosienka
Anzel - huuuuuurraaaaa!!!!!!!!!!Teraz na spokojnie bedziesz miala mozliwosc pracy nad soba! Bardzo sie ciesze, teraz to juz gorki:) Az mi sie humor moj dziwny poprawil!!! Super! To milego i spokojnego wieczoru i spokojnej nocy zycze!!Buziaki! Kris - rzeczywiscie troche problemow masz ze zdrowiem, dlatego mysle, ze zwrocenie uwagi na psychike bardzo by ci pomoglo ze wszystkim dac sobie rade! Nie mowie, ze jestes slaby, ale kazdy by sie tym przejmowal - wiec pomysl o tym, jesli nie psychoterapia to moze chociaz medytacja? Jakies techinki relaksacyjne? Nie zaszkodza, a na pewno troche pomoga! Pa!
Gość pawle.....
witam u mnie jest nawet ok :) chociaż spałem w południe do teraz :) ale tylko lekko tak w głowie mi szumi to może od nadmiernego snu :) dziś idę później spać:) bo przeginam :) i cały czas leże i od tego się czuję źle....możliwe.. ale nie wiem :) zobaczymy jak będę się czuł jak będę spał po8-10 godzin i nie leżał tyle :) bo jak ja śpię po 15godzin na dobre to przeginam:D hehe pozdrawiam :) a jak u Ciebie Gosia :)?? kurde nie wiem co robić :) nie mogę się ogarnąć ;/ taki samotny się czuję i tak dziwnie :) chciałbym się czuć tak jakie kiedyś ... ale mam nadzieję ,że niebawem mi to przejdzie i będę czuł się normalnie :)
Witajcie, Noc była fatalna ale nie czuję zmęczenia, czuję sie zdecydowanie lżej, spokojniejsza. Czuję głowę ale lekko, jest dobrze. Wyrażnie Gosienka czuło sie gorsze dni u Ciebie, cieszę sie strasznie, że juz lepiej. Niedługo weekend i będzie mozna odetchnąć i odpocząć. Pola.nka zazdroszę Ci jak nie wiem:-)) Pozdrawiam
Gość Gosienka
Pawel - u mnie raz lepiej raz gorzej caly dzien, ale ciagle sobie powtarzam, ze w porownaniu do tego jak bylo kiedys to to jest nic:) Bo siedze w pracy, moge sie na pracy skupic, nic specjalnego mi nie dolega, wiec bedzie dobrze. W domu wieczorem jest zawsze dobrze i normalnie, bo moge usiasc, pomedytowac, poczytac ksiazke lub zrobic cokolwiek na co mam ochote. Ty rzeczywiscie moze czujesz sie troszke gorzej przez to spanie - ja nie czuje sie zbyt dobrze jesli spie za dlugo. lepiej wstac i sprobowac zajac czyms mysli - od razu czlowiek czuje sie lepiej. Bylam rowniez ciekawa i skontaktowalam sie z ta Pania, o ktorej napisales - mozliwe, ze porozmawiamy niedlugo i zobacze, czy to jest cos co mi sie przyda, dzieki! Anzel - noc pewnie mialas gorsza po intesywnych przezyciach:) Wiesz, bardzo wazne jest, zeby sprobowac medytowac przed spaniem, uspokoic umysl i cialo - czytalam, ze jesli organizm wytwarza tzw hormon stresu caly dzien to ten sam poziom bedzie sie utrzymywal cala noc jesli nie zrelaksujemy sie odpowiednio przed snem. Wazne jest tez, zebys cwiczyla medytacje codziennie - inaczej niestety nie bedzie rezultatow. No i nie odkladaj juz niczego na pozniej - obiecalas ze po wynikach ostro sie bierzesz za siebie. Wczoraj dokonczylam rozdzial mojej ksiazki poswiecony cwiczeniom fizycznym w odniesienu do stanu psychicznego - jest to nieodlaczny element pracy nad soba - i musi to byc co najmniej pol godziny ostrych cwiczen codziennie! Wiem, ze czesto czlowiek nie ma ochoty i sily - ale trzeba sie ruszyc, zaczac chocby od 10 minut dziennie. Trzeba gdzies zaczac, zeby byly wyniki:) Jak polaczysz kilka elementow codziennie, to z dodatkiem lekow ktore bierzesz wyniki przyjda szybko:) Pozdrawiam!
Gosienka, Dziekuję bardzo, pewnie masz racje za bardzo się denerwowałam i wyszło w nocy. Relaksowałam się wczoraj i medytowałam ale za bardzo mi nie wychodziło więc pewnie za mało intensywnie. Miałam też spotkanie z kolegą który sie o mnie bnardzo stara i pośmiałam się duzo, było fajnie. Tak jak obiecałam sobie i Wam deklarowałam, a ja zawsze dotrzymuje obietnic, wybieram sie od tego weekendu na basen. Cwiczen też poszukam. W przyszlym tygodniu ide do psychiatry aby mi dał skierowanie i szukam terapeuty. Będe informowała, tak bardzo chciałabym się całkiem dobrze czuć... Paweł, ja jak mialam taki gorszy/ najgorszy okres to ciągle bym spała i nie było mowy o niczym innym to dawało mi spokój i jakby znieczulenie. Swoje odespałam i wtedy pomalutku sie ruszalam az doszłam do wniosku, że juz po co czekac, odwiedziłam psychaitrę. Teraz biorę leki i wdrażam w zycie slowa, podpowiedzi i rady Gosienki. Jest juz lepiej. czyli można.. Pozdrawiam.
Gość pawel...
jasne ,że można :) damy rade:) trzeba dawać rade:) bo co innego :) głowa do góry i jazda:) hehe:) pomalutku i wszystko będzie się normować :) po prostu trzeba się zabrać za siebie i już :) nie będę tyle spać i leżał i może będzie lepiej:) więc teraz to trzeba w życie wprowadzić :)he miłego wieczorku dziewczynki :) ja zawsze lubiłem spać ale teraz przesadzam :) hehe więc nie śpimy i coś robimy:D hehe pozdrawaim