Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wiotkie płatki i graniczne wielkości jam serca

Gość zbyszek80

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zbyszek80
Witam, Proszę o interpretację wniosków i wyników z badania USG. Wyniki i wnioski: Wymiary jam serca: lewa komora-56 (norma 35-56mm) prawa komora-24 (norma 7-24mm) lewy przedsionek-36 (norma 19-40mm) Grubość ścian (w rozkurczu): przegroda międzykomorowa-10 (norma 6-11mm) tylna ściana lewej komory-9 (normqa 6-11mm) kurczliwość ścian lewej komory:prawidłowa zastawka dwudzielna: struktura: zmiany pozapalne na płatkach i strunach ścięgnistych , płatki wiotkie przepływ: fala zwrotna-ślad zasawka aortalna,trójdzielna i pnia płucnego: struktura i przepływ prawidłowe wnioski: lewa komora nie powiększona, bez odcinkowych zab.kurczliwości, z prawidłowową globalną f. skurczową i rozkurczową. Ślad dysfunkcji pozapalnej zastawki mitralnej-bez znaczenia hemodynamicznego. Mam 28 lat, badanie USG wykonałem w celach profilaktycznych. Dotąd nie miałem żadnych problemów z sercem. Jednak to badanie mnie zaniepokoiło. Lekarz-kardiolog niestety był enigmatyczny i nie miał ochoty powiedzieć konkretnie czy jest OK, czy też nie. Powiedział tylko ,że te płatki to nic poważnego, ale że te graniczne wielkośc jam serca to trzeba sprawdzić za 0,5 roku na USG. Nie potrafił orzec czy nie mam czegoś poważnego z sercem, czy też jest ono zdrowe. Prosiłbym o opinię, chciałbym wiedzieć czy mam powód do zmartwienia czy też nie. Z góry dziękuję i pozdrawiam