Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Uczucie osłabienia przy niskim ciśnieniu

smutas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od jakiegos czasu mam bardzo duży problem z cisnieniem. uprawiam sporty, duzo chodzę, nawet zaczęłam pić kawę, a cisnienie nadal mam niskie, dzis np wynioslo 76/45 . czuje sie fatalnie, ciągle robi mi się slabo, nie mogę sie skoncentrować i nie mam na nic sily. bylam u lekarza, ktory powiedzial, ze wszystko ze mna jest ok i przepisal mi lekarstwo, po ktorym nie czulam prawie w ogole roznicy, a cisnienie wzrastalo minimalnie. Co mozebyc przyczyna niskiego cisnienia i czy mozna sobie z tym jakos poradzic?
Gość malwina_st
Jedno co mogę doradzić to, to abyś poszedł do innego lekarza. Ja po zażyciu leku na arytmię miałam ciśnienie 87/52 i czułam sie fatalnie więc tylko mogę sobie wyobrazić co ty czujesz...tzn jakie masz samopoczucie. W dzisiejszej medycynie na pewno są leki podwyższające ciśnienie, dlatego zmień lekarza. A jaki masz puls? Pozdrawiam
Też jestem niskociśnieniowcem.Mam dodatkowo cisnienie ortostatyczne,tj.,takie które gwałtownie spada przy zmianie pozycji,a także przy staniu.Niestety żadne środki farmakologiczne,a jest ich niewiele,nie przynosiły poprawy.Jedyne co mogę doradzić to to,żeby krew przenosiła się do wyższych partii ciała.Można to osiągnąć przez zakładanie noga na nogę,pochylenie się i ucisk brzucha,a także położenie się. Jakim aparatem mierzysz ciśnienie?Czy kontrolowałaś cisnienie w przychodni?Jakie wielkości ma ono w domu,a jakie w przychodni? Mając takie cisnienie jak podajesz,najprawdopodobniej nie mogłabyś chodzić.Mam aparat nadgarstkowy i chcę Ci powiedzieć,że moim zdaniem nie jest on wiarygodny,pomimo tego,że oddawałam go do serwisu w celu sprawdzenia.Serwis odpowiedział,że wszystko jest ok.Poza tym zauważyłam,że wykazuje duze wahania zależnie od przyjętej przy badaniu pozycji ciała.Ciśnienie jest inne przy pozycji wyprostowanej,a inne przy zgarbionej. Z niskim ciśnieniem borykam się od zawsze.Przy moim cisnieniu ortostatycznym nie wolno wykonywać prac związanych z wysiłkiem(wtedy jeszcze bardziej spada).Nie wolno też gwałtownie np.wstawać-można upaść,a nawet stracić przytomność.Tyle wiem po wizycie u kardiologa i po badaniach,które zrobiono mi w poradni kardiologicznej. Po tylu latach nauczyłam się z tym żyć,chociaż czasem,przyznaję,jest to bardzo męczące. Pozdrawiam
zarowno w domu jak i u lekarza cisnienie z reguly nie przekracza 100/50. przy cisnieniu ok 90/50 czuje sie dobrze chociaz nie zawsze. aparat pomiarowy mam zakladany na ramie z tym, ze mierzy cisnienie automatycznie. puls miesci sie w garnicy 60-70/ min. przyn nizszym cisnieniu niz normalnie mam moge chodzic, ale z trudem, bo ciagle robi mi sie slabo i kreci mi sie w glowie.
No cóż, znam przypadki, kiedy nawet z zalecenia lekarza pacjenci zaczynali *kurację* od lampki koniaku , a kończyło się na chorobie alkoholowej. Jeśli ktoś ma genetyczną skłonność do nałogów, należałoby się zastanowić nad tak lekkomyślnym zaleceniem terapii alkoholowej. Oczywiście chodzi o ilość wypitego alkoholu, ale nie tylko, jeśli dochodzi do regularnego picia nawet niewielkich ilości, to także alkoholizm. Lekarz też człowiek i wśród nich jest całkiem sporo alkoholików, my niestety nie wiemy do kogo trafiamy. Wiem, to są skrajne przypadki, ale nigdy nie wiadomo, czy właśnie nam się to nie przytrafi. Pozdrawiam
mirka bzdury opowiadasz to raczej taka uroda ze jedni maja cale zycie niskie cisnienie inni wysokie ja tez mam chora tarczyce a mam raczej cisnienie wysokie poprostu dziedziczne moja mama chorowala na nadcisnienie i chyba to po niej mam a co do alkocholizmu przyznaje racje ze nad tym trzeba panowac ale kieliszek koniaku lub lampka wina nie zaszkodzi
http://www.resmedica.pl/zdart5011.html Przyczyny * Zazwyczaj niskie ciśnienie jest cechą osobniczą o nieustalonej przyczynie. * Niektóre choroby (np. serca, układu nerwowego, zaburzenia hormonalne). * Choroby infekcyjne. * Poważna utrata krwi lub krwawienie wewnętrzne. * Niedobór soli lub zwiększona utrata płynów (np. nadmierne pocenie się, biegunka lub wymioty) * Działanie uboczne niektórych leków (np. obniżających ciśnienie). * Ciąża. * Zbyt duża ilość alkoholu, palenie papierosów. Wg Japończyków niskie ciśnienie często jest objawem poważnych schorzeń o innym podłożu niż sercowo-naczyniowe: nowotworów lub chorób płuc. Jako przyczyny zbyt niskiego ciśnienia uznaje się kłopoty psychiczne - wyczerpanie. Także wystawianie organizmu na działanie upału, choroby serca i naczyń, chorób zakaźnych lub leków, chorób neurologicznych i chorób wymagających długotrwałego leżenia. Zbyt niskie ciśnienie mają też osoby z zaburzeniami wydzielania hormonów czy cukrzycą. Może powinnaś się wybrać jeszcze do neurologa i endokrynologa?
Ja też niestety mam niskie ciśnienie, dopiero 16 latek skończyłam a czasami czuje się jakbym miała 90:( wczoraj np. zemdlałam w sklepie na zakupach:( masakra zrobiono mi badani i NIC...wszystko ok. Na domiar złego często mam migrenę...i niestety ale bardzo dobrze Cię rozumie...i to niekoniecznie musi być tarczyca ja pomimo tak młodego wieku miałam robione badania i też wszystko wyszło ok...
Ciogle Mi Słabo I Kernci Mi Się W Głowie Zawsze Po W-F.Mam Dopiero 12 Lat Dlaczego Mi Się Tak Robi ...?.Już Nie Moge Wyczymac Miłam Robione Badnia Ale Nic :( Dzisial Słabo Mi Było Po W-F Bieglisc my Na 600 O Matko .Już Nie Wyczymam Pomocy Co Ja Mam Robisc .......?
witam ja tez mam niskie cisnienie zdarza sie ze 60/35, czuje sie fatalnie, kreci mi sie w glowie, iagle mi zimno, glowa mnie boli. Jestem osoba aktywna i tak niske cisnienie strasznie mi przeszkadza w zyciu codzienny,. Mam 25 lat, moze ktos wie co mi jest?????????pozdrawiam
Gość malgorzata
czesc smutas! zgadzam sie calkowicie ze musisz zmienic lekarza ,niskie cisnienie jest tak samo niebezpieczne co wysokie ,z ta roznica ze wiekszosc osob cierpi na to drugie. ja zglaszajac sie do lekarza z cisnieniem 85/50 zapytal jak ja doszlam do przychodni .owszem istnieja leki na niskie cisnienie (nawet cala gama) ja dostalam krople i porade ze powinnam uzywac wiecej soli do posilkow na razie skutkuje. glowa do gory i do dobrego lekarza zasuwaj.