Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Magda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Operację miałem 18/05/2010 a już 26/09/2010 wracam do pracy. Ktoś może powiedzieć że szybko, jednak ja czuję się dobrze ( o wiele lepiej niż przed operacją). Oczywiście powrót do pracy był konsultowany z lekarzem także nie jest to moja *samowola*. Receptą na szybki powrót do *normalności* jest ruch, dużo ruchu i wiara w siebie!. Wszystkim *bajpasikom* życzę szybkiego powrotu do zdrowia! i do normalnego życia które jest PIĘKNE!!!
@ robuch: dziękuję bardzo za odpowiedź. Przypuszczam, że po takiej operacji potrzeba sporo czasu żeby dojść do siebie. Dlatego też zarezerwowaliśmy pokój dla taty nad restauracją, by jak tylko zechce odpocząć, mógł się tam udać. Chciałam po prostu wiedzieć, czy jest w ogóle możliwe wyjście na taką uroczystość. Jak się czuje osoba 3 tyg po operacji?
Witaj *kasik 82* Jestem 4 lata po operacji by-passów.. 3 tygodnie po operacji to bardzo krótki okres... aby Twój tata mógł się czuć dobrze... Nieraz pacjenci jeszcze są w szpitalu...lub w szpitalu rehabilitacyjnym..na rehabilitacji Jeszcze wszystko boli... szwy i rany...ciśnienie i tętno może być niestabilne Wysiłek może sprawiać pewne problemy...itd Ale mam na uwadze jeszcze jedno.... to będzie dla niego bardzo duże przeżycie emocjonalne i stress.....w końcu to ślub córki.. Czy serce wytrzyma ...takie obciążenie???? Pozdrawiam
moja mama miec operacje bajpasow w Walii (UK) bo tu mieszkamy od prawego ramienia do nog strasznie sie boje ale to jedyne wyjscie bo inaczej grozi jej wtedy amputacja obu nog.Prosze napiszcie czy ktos taka operacje mial i jak trzeba po operacji takiej opiekowac sie chorym.

Witam. 18.10.2010. miałem robione bajpasy w Bristolu w Anglii, mieszkam w rejonie Bristolu. Założyli mi 5 bajpasów, dość dobrze to zrobili, po za lekką infekcją w oskrzelach ( flegma ) ale to standart, wszystko OK. Po siedmiu dniach do domu. Zalecenia dużo spacerować i wydłużać dystans, dieta nie zbyt rygorystyczna* generalnie jeść mało i nie tłusto, mięsa nie dużo, dużo warzyw, troche spaść na wadze ( mam albo miałem, bo 3 kilo już zjechałem, 20 kilo nadwagi), trochę leków i za 6 tygodni badanie kontrolne. Trochę boli przy kaszlu i kichaniu oraz źle się śpi ale później ma to ustąpić. Pozdrawiam wszystkich. Po ma być i będzie tylko lepiej. Ziggi.

Witam, mam 67 lat. Chcialbym wiedziec, a nie moge tego nigdzie znalezc, jakie sa najgorsze negatywne konsekwencje zewania drutow i otwarcia sie mostka na ok 1 cm. po operacj bypassow ok 1 rok temu - co widac na tomografi. Wytworzylo sie cos co sie nazywa pseudoartrosi. Dwa kawalki mostka ruszaja sie przy przewracaniu z boku na bok i kaszlu tak jakby coraz bardziej. Poza tym jak sie wiecej ruszam to zaczyna bolec i wcale nie przechodzi z czasem. Pozadrawiam,

W niedzielię mojaj babcia ma zgłosić sie do szpitala do Rzeszowa.Wieczorem(w niedzielę) powiedzą jej kiedy dokłądnie będzie miała operacje ale już teraz wiem że będzie miała wstawiane 3 bajpasy.Lekarz mówił że serce jako mięsień jest bardzo silne i warto go ratować.Moja babcia ma 66 lat i jest w bardzo dobrek kondycji fizycznej.Jednak bardzo się boję o nią ponieważ bardzo ją kocham.chciałabym wiedzieć jak długo ta operacja może trwać,jak szybko może wrócic do zdrowia i czy aby na pewno w Rzeszowie będzie miała zapewnioną bardzo dobrą opiekę lekarską.potem niestety pojedzie do sanatorium.a które jest najlepsze?W Nałeczowie czy w Rymanowie?Jakie są wasze opinie na temat tych dwóch ośrodków?

W Nałęczowie jest ok. Mój mąż za tydzień kończy wczesną rehabilitację. Jest dopiero niecałe 2 miesiące po operacji, fizycznie czuje się w miarę dobrze, gorzej z psychiką, jest ciągle rozdrażniony, przewrażliwiony.Czy ten stan przejdzie? Mam wrażenie, że źle się czuje ze sobą, przed operacją był łagodnym człowiekiem, teraz na wszystko wyczulony.

Ja mialem miec robione bajpasy w USA bo tu mieszkam lekarze nie widzieli zadnej innej opcji i po uzyciu 4 opakowan czopkow chelacyjnych obeszlo bez niej az sie lekarze dziwli,jak tylko panstwo macie okazje to ja bym przed operacja sprobowal te czopki.Czopki sa porownywalne do wlewo dozylnych nie macie panstwo nic do stracenia a do zyskania duzo.Operacja to uwazam ze jest to ostatecznosc a tu macie panstwo jeszcze jedna opcje. Z mila checia podaje gdziej mozna dostac je. http://olkusz.olx.pl/chelatacja-w-czopkach-900-mg-edta-iid-204539695

Miałam robione bajpasy w Aninie w ubiegłym miesiącu. W chwili obecnej jestem 4 tydzień po operacji. Fizycznie dochodzę szybko do zdrowia: cięcie na nodze i ciecie na mostku goją się szybko. Mam tylko problem z drętwieniem małego palca lewej ręki. Nie wiem czy to drętwienie ustąpi a jeśli tak to po jakim czasie bo bywa bardzo uciążliwe. Nie wiem też, czy zgrubienie w górnej części złączonego mostka z biegiem czasu się rozejdzie czy też zostanę z taką brzydką gulą widoczną poniżej szyi. W nocy nie mogę spać. Kłopoty ze snem związane są z obowiązkowa pozycją na wznak i zakładaniem kamizelki uciskającej. Ile czasu zaleca się spać na wznak by chronić mostek i jak długo trzeba nosić kamizelkę ściskającą? Czy ktoś z Was spotkał się z podobnymi problemami po operacji i może udzielić mi odpowiedzi?

Witam.Mój tata jest 9 dni po operacji,jest już od trzech dni w domu.Ogólnie jest ok tylko czasami ma takie chwile że robi mu się słabo,po chwili przechodzi.Czasami ogarnia go także lęk i niepokój który także przemija po chwili. Napiszcie czy takie zachowania są normalne? Ile potrzeba czasu by ten lęk go nie ogarniał? Czy większość ludzi ma takie lęki?

Witam. Tę lęki to nic innego jak obniżenie nastroju, depresja. To mija z czasem. Lekarstwem na to są środki antydepresyjne,które może przepisać lekarz rodzinny albo też wizyta u psychologa. Proponuję porozmawiać najpierw z lekarzem rodzinnym. Chodzi o to, że takie lęki negatywnie wpływają na psychikę rekonwalescenta i mogą spowalniać powrót do zdrowia. Pozdrawiam

Czy pacjent po bajpasach może odczuwać uczucia słabości i zawrotów głowy?Bo trochę się dziś przestraszyłem jak tacie zrobiło się słabo,teraz się położył,być może to wina tego że długo siedział,widocznie nie może tak długo.A może to od pogody takie odczucie?Proszę o odpowiedź,bo każde takie zmiany u taty mnie martwią i nie wiem jak w takiej sytuacji się zachować,czy tak ma być?Mogę być spokojny? Nie chciałbym by tacie znowu coś się stało :(

Cyferek, takie stany krótko po operacji mogą się zdarzać. Trzeba też kontrolować ciśnienie. Może to być efekt spadku ciśnienia. Wtedy należałoby skonsultowac to z lekarzem. Po operacjach kardiochirurgicznych bywa te z huśtawka nastroju, gdyż chory czesto odczuwa zagrożenie zycia. Stąd mogą pojawiać się stany lękowe. Ale przede wszystkim w warunkach domowych kontrola tętna i ciśnienia.

Jeżeli tak szybko do domu to znaczy, że stan dobry i leczenie może być kontynuowane w domu. W domu sobie poleguje, ale nie za dużo. Wstajemy, siadamy, po odczekaniu paru minut spacerek po domu i to taki po 15, 20 minut. Dmuchanie przez rurkę w butlę z wodą /bardzo ważne/. Machamy rękoma, ale nie ramionami. Klatka ma się zrastać. Nie chodzimy też jak mumia. Nachylamy się co nieco i takie tam ćwiczenia kto ile może.Jakie ćwiczenia poczytać. Nie wolno tylko zaliczać samo leżenie.Ja po 3-ch tyg. wychodziłam na długie spacery po parku, gdzie można było w razie czego odpocząć.Klatka pięknie mi się zrosła, blizny nie widać. Od ćwiczeń zależy wydolność serca i płuc. Tak więc do roboty. Nie ma, że boli. Boli wszystkich na początku, a potem samopoczucie wynagrodzi.