Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niepokojące objawy, problemy z pełnym oddechem

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku muszę zaznaczyć ze jestem sportowcem uprawiam sporty wytrzymałościowe od ponad 13 lat,jednakże w ostatnim roku zdecydowanie odpuściłem(trenuje na poziomie 40%) treningi przytyłem 13 kg .Niedawno zauważyłem bardzo dziwne objawy w moim organizmie mianowicie występują problemy z pełnym oddechem ,nie żebym sie dusił czy brakowało mi powietrza tylko nie mogę czasami wykonać pełnego wdechu,jakby coś blokowało.Ostatnio bylem przeziębiony i szczególnie podczas takich zjawisk ta przypadłość występuje.niepokoi MNIE RÓWNIEŻ Kwestia skurczów serca.Bylem u lekarza ostatnio tydzień temu wykonane mi zostało EKG i lekarz stwierdzil ze wszystko w porządku a ja ja odczuwam bardzo dziwne objawy,mianowicie serce bije i jakby na ułamek sekundy zatrzymało sie i dalej bije bez przyspieszenia w równym rytmie.Prosze jeśli ktoś może niech mi doradzi .
z tym biciem serca, występuje takie zjawisko fizjologiczne jak arytmia serca spowodowana oddychaniem. mianowicie serce zwalnia podczas wdechu a delikatnie przyspiesza podczas wydechu. Jeśli EKG nie wykazało nieprawidłowości to nie masz się czym martwić na zapas
Gość malwina_st
Zgadzam się z Lukasem, ale jest jedno ale. Mi tez nie wyszło nic na ekg a mam arytmię nadkomorową (częstoskurcz nadkomorowy). Też mam objawy typu potykanie się serca, szybkie bicie, brak pełnego wdechu powietrza itd. Ta choroba sama w sobie nie jest groźna ale prowadzi do groźnych powikłań jeśli jest nie leczona. Serce, które bije cały czas zbyt szybko *psuje się*, ponieważ jego praca nie jest normalna, czyli tak jak powinna przebiegać. Radziłabym wybrać się do lekarza rodzinnego i po rozmowie z nim ustalić czy wybrać się do kardiologa czy nie. Wiesz ja też lekceważyłam swoje objawy na początku, które były sporadyczne np. raz w miesiącu czy dwa. Teraz mam je od ponad miesiąca codziennie i są nie do wytrzymania. Z listu wnioskuję, że jesteś młody także nie lekceważ tego, aby na starość nie mieć do siebie żalu że mogłeś w porę zareagować. Pozdrawiam
Gość malwina_st
Echo serca (UKG) to aparat podobny do USG, czyli pokazuje obraz serca. Przez UKG można ocenić budowę, wymiary i ewentualne wady serca. Można także usłyszeć występujące szmery i odgłos bicia serca. Niestety nie wszystkie choroby serca można zdiagnozować na podstawie tego badania. Mi np lekarz oprócz UKG zlecił zrobienie EKG metodą Holtera, które przez 24 godziny będzie zapisywało pracę serca w różnych momentach pracy, snu itd. Czyli jedno badanie ma ustalić czy moje serce jest zbudowane *normalnie* bez wad a drugie jego pracę. Pozdrawiam
Ja miałam podobne objawy. Tak samo nierówne bicie serca i to nieprzyjemne zjawisko niemozności odetchnięcia. Tak jakbym nie mogła nabrać do końca powietrza. Spowodowane to było nerwicą. Może masz jakiś stresujący okres w życiu? Może się czyms przejmujesz? Czasem nawet podswiadomie? Mi pomogły ćwiczenia relaksacyjne oraz odpuszczenie w niektorych kwestiach zyciowych. Pozdrawiam

Witam ja mam podobne problemy z oddychaniem i już nie wiem co robić. U mnie zaczęło się to rok temu i trwa do dziś czasem tak brakuje mi pełnego oddychania ze oblewają mnie poty i mam zakręty głowy nie dotlenienie robiłam dużo badań ekg,echo,holter,prześwietlenie klatki piersiowej ,morfologia,spirometria,wymaz z gardła,wymaz z nosa badanie na astmę i nic nie stwierdzono jestem zdrowa czasem jak szlam do lekarza odczytać wyniki modliłam się żeby coś wyszło żeby w końcu móc oddychać i normalnie żyć bo z tą nerwicą się nie da przez wieczne duszności . Nigdzie nie wychodzę sama boje się ,boje się jeździć autobusami chodzić po dużych sklepach wiecznie mam duszności pomóżcie co robić już nie mam sił zapisałam się nawet do psychoterapeuty ale jak na razie nie ma efektów .