Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kardmiopatia rozstrzeniowa z utrwalonym trzepotaniem przedsionków

Gość lisiczka32

Rekomendowane odpowiedzi

Gość lisiczka32
Ja w takim smutnym dla mnie temacie.Tydzień temu zmarł mi tata.Dwa tyg.wcześniej wrócił ze szpitala. Rozpoznanie to: Kardmiopatia rozstrzeniowa z utrwalonym trzepotaniem przedsionków w okresie niewydolności krążenia 3/4 stopnia NYHA. POCHP. Wysłaliśmy jego wyniki do kardiologów w innym mieście,niestety nie zdążyli ich skonsultować. Chciałam spytać,czy te wyniki były aż tak złe i czy Mmożna było jeszcze coś zrobić żeby go ratować. Oto one:Pacjent 63 lata. EKG-PAT Wolne trzepotanie przedsionków Z częstością przeds.ok.250/min z zawansowanym blokiem przedsionkowo-komorowym i niemiarowa czynnością komór od115/min do 85/min.Patologiczny lewogram .Blizna po zawale przedniokomorowym z cechami przeciążenia lewej komory. RTG -sylwetka serca powiększonaCz USKG-Zastawka mitralna morfologicznie prawidłowa.Napływ mitralny jednofazowy.Fala zwrotna szeroka wachlarzowata 2 stop. o pow.6cm kwadr. z krzywymi konwergencji.MVpeakvel=91cm/s ,MVpeakPg=3,37mmHg MVmeanPG=1,20mmHg,MWApht=7.90cm kwadr. Zastawka trójdzielna morfologicznie prawidłowa.Fala zwrotna3i4 stopn.O RVPs=51mmHg.TVpeakvel=58cm/s,TVpeakPG=1.36mmHg,TvmeanPG=0.57mmHg.Zastawka tetnicypłucnej morfol.prawidłowa.Fala zwrotna skier.do RVOT PR pht=201cm.Pvpeakvel=51cm/s ,PVaccT=60ms,Papr(accel)=52mmHg,Pvject=160ms,PvpeakPG=1.04mmHg,PvmeanPG=0.60mmHg. Ściany serca z akinezą ściany przedniej przegrody.Hipokineza pozostałych ścian.Wszystkie jamy serca poszerzone.Aorta w luku i tętnica płucna szer.prawidł.Osierdzie bez zmian.Orientacyjna frakcja wyrzutowa: EF-19%. -Był ciągle osłabiony i szybko się męczył ,ale brał leki i starał się funkcjonować,przewrócił się pod domem i mimo natychmiastowej reanimacji zmarł.Czy można było jeszcze coś zrob ić,np.zastosować jakieś specjalne leczenie?
witam!moj ojciec ma 68 lat i od tygodnia jest w szpitalu,dostał silnego bolu jakby wątroby,a okazalo się że ma zapalenie mięśna sercowego i arytmie,przez 2 dni był cały czas pod kroplówkami,dostaje zastrzyki w brzuch.Mój ojciec od wielu lat ma kłopoty z oddychaniem,lekarz domowy nigdy(!)nie zalecił żadnych badań,prześwietleń,nawet badania krwi,leczył go tylko na astme-wziewnymi lekami i spirinolem na ciśnienie.Nienawidze tego lekarza,gdyby zrobił ekg i badanie krwi ojciec nie byłby w taki stanie.Czy ktos przeżył coś takiego?Jakie są szanse że ojciec z tego wyjdzie?i co zrobić gdyby się przewrócił-tak jak ojciec,pani piszącej powyżej.Ojciec ma migotanie przedsionków.
mam jeszcze pytanie,na dzień dzisiejszy ojciec czuje sie dobrze,nic go nie boli,czy to znaczy że nic złego mu nie grozi?jestem ciekawa jak się czuł pani ojciec,tak ogolnie-czy coś go bolało,czy miał apetyt?Martwie się bardzo,boje się że się przewróci i będzie już za pózno..
Gość lisiczka32
Witam Mój tata był osłabiony miał duszności i szybko się męczył ale nic go nie bolało.Apetyt ,różnie w miarę normalny ale bywały momenty ,że nic mu nie smakowało a czasami ogromna ochota na coś konkretnego.Chodził po zakupy,prowadził samochód , starał się żyć normalnie.Gdy to się stało szedł ze swoim sąsiadem do domu,zaprosił go na herbatę,rozmawiał normalnie i nic nie wskazywało ,że coś się wydarzy.W pewnym momencie skulił się i osunął po ścianie domu,zdążył tylko wypowiedzieć *O Jezu* i już było po wszystkim,mimo reanimacji nie dawał już oznak życia.Mam również w pewnym stopniu żal do lekarz rodzinnego,bo nie powinien ulegać protestom taty i wcześniej skierować go do szpitala.Tata przez lata duszności zganiał na astmę nie miał pojęcia o chorym sercu,my też o tym nie wiedzieliśmy.Powiem tak ,pytaj wszędzie i wszędzie gdzie można szukaj pomocy,ja wiem,że gdybym wcześniej swojego tatę skłoniła do leczenia dziś byłby jeszcze z nami,ale już nic nie mogę zrobić.
Witam!Dziękuje za odp. Czy migotanie w sercu to ,to samo co trzepotanie? Trochę sie przeraziłam tym co pani napisała,boje się ze jak ojciec wyjdzie to coś złego się wydarzy-czy pani,czy pani matce ktoś z lekarzy cos mówił że stan jest poważny?Czy odwrotnie-uspokajali,a tu tragedia!Ojciec wychodzi w piątek i bardzo się boje.Mam też pytanie z czystej ciekawości,z pani wypowiedzi wynika że ojciec miał astme,czy lekarz domowy wykonał jakieś badania na ktorych podstawie stwierdzil swoja diagnoze że to astma,bo lekarz mojego taty stwierdził tylko wzrokowo-żadnych badań przez 2 lata!!Mam ochote iśc do niego i powiedzieć co o nim myśle.. Jak pani ojciec dostał się do szpitala,czy poprzedził to jakiś atak?ból?itp.pytam-dczego, jakie mgą byc objawy,i jeszcze jedno a lekarstwa brane przez pani ojca nie działały?Może były żle dobrane?Współczuje pani,ale niestety takie życie,człowiek nie zna dnia ani godziny..podrawiam!
Wyczytałam,że jeżeli istnieje zagrozenie zycia to wszepia się ludziom rozrusznik,czy dla ojca z migotaniem przedsionkow tez byloby to wskazane?jaka jest droga z migotania przedsionków do imigotania komor?Czy to moze przejść szybko czy to jest cały proces,który potrzebuje konketnego czasu?pytam bo chciałabym jakoś tacie pomóc,czy ktoś zna dobrego kardiologa z okolic Rybnika,Raciborza..?
Gość lisiczka32
Co do powagi Taty choroby to lekarz w szpitalu poinformował mamę ,że ma tak chore serce ,że wszystko może się zdarzyć,a na jej pytanie czy ni można czegoś wszczepić odpowiedział ,że poza lekami nie można nic zrobić.Bardzo mnie zastanawia dlaczego to powiedział,bo widzę ,że mnóstwo ludzi przy tej chorobie poddaje się wszczepieniu rozrusznika.Co do astmy to jak pamiętam miał ją zawsze,nie wiem nawet kto i kiedy to stwierdził.Do szpitala trafił głównie z powodu strasznych obrzęków nóg,przy tym bardzo spadł na wadze i był słaby.Rodzinny wysłał go na oddział płucny,i dopiero tam odkryto chorobę serca i przewieziono go do innego szpitala na kardiologię.Chciałabym dodać ,że z obrzękami walczył od 3 lat, niestety tylko pod kontrolą lek. rodzinnego ,ten stosował leki moczopędne,a więc w moim mniemaniu było to tylko likwidowanie objawów choroby a nie leczenie.
Na niewydolność serca klasy NYHA IV z powiększonym sercem z frakcją wyrzutu 19% się po prostu umiera, również nagle. Zwłaszcza, że jak Pani, pisze Ojciec stracił na wadze tzn. miał cechy sercowego wyniszczenia. Jeżeli w tym ekg była opisana częstość komór 85-115/min. to nie było wskazań do rozrusznika. Przykro mi ...
prosze o interpretacje wyników mojego ojca: kardiomopatia niedokrwienna częściowo zdekomp.(nie rozumiem tego skrótu,i czy to oznacza że jest po zawale??) utrwalone migotanie przedsionków nefropatia miażdżycowa zwyrodnienie kregosłupa piersiowego u ojca stwierdzono zastój wątrobowy,płucny,szybka niemiarową akcje serca,cechy niedotlenienia m.lewej komory,UKG-uogólniona hypokineza(Co t.j?)EF15%,markery m.sercowego ujemne,podwyższony poziom enzymów wątrobowych,metabolitów nerkowych(co to oznacza?),glikemi,patologiczna krzywa cukrowa. ECHOKARDIOGRAFIA LV-powiekszona,uogólniona hypokinezaFFok15%(co to znaczy) LA5,3cm-znacznie powiekszony Ao 2,3cm MV-TPM zwapniały słabo ruchomy AV bez widocznych zmian TV nie do oceny PV-ACT50mmHg-sugeruje ciężkie HP(a to co..?)bez płynu w j.osierdziowej Ambulatoryjne monitorowanie stwierdza się mig.przedsionków od 101 min do81min średnio 90 min. Pobudzenia komorowe 58/d,stale skośne w dół obniżenie odc.ST-T max do 2,7mm w csi i csii,HRV prawidłowe