Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dwie wady serca i tabletki Propranolol

Gość rafal

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam porady od dziecka mialem szmery,nastepnie te szmery przerodzily sie w wypadajaca zastawke i wydluzone otc pewnie obeznani w tym wiedza co to za wady od 6 lat biore tabletki propranolol wydaje mi sie ze nia sa to powazne wady bo kladlem sie do szpitala tylko na badania kontrolne echo holter itd po 3 dniach do domu i wlasnie ponad pol roku juz nie biore tych tabletek te wady jeszcze mam bo bylem niedawno na kontroli ale po 6 latach brania propranololu przestalem czy zrobilem dobrze i moze mi cos grozic po tak dlugim ich braniu i teraz naglym odstawieniu mam 20 lat dodam
Rafale ja biorę tabletki o podobnym działaniu do propranololu i kiedy odstawilam je to po czterech dniach znalazłam się z atakiem duszności w szpitalu.Dostałam wtedy niezły opieprz od lekarzy,że w zadnym wypadku nie wolno samemu odstawiać takich leków. W tej sprawie konieczna jest konsultacja z lekarzem
rafal, ja tez swego czasu odstawilam bez porozumienia z lekarzem.Bralam wtedy concor-cor 2,5( to tez lek z grupy betablokerow) i wzamian pilam ziola wg.przepisu o.Klimuszko.Tez mi nic nie bylo ( z tym ,ze ja bralam ten lek krotko, najpierw niecaly miesiac concor-cor 5, a potem zaczelam brac concor 2,5 , moze wybralam pol opakowania, a moze i nie).Potem czytalam jak bardzo jest neibezpieczne takie nagle odstawienie tego leku. Poszukaj w necie informacji.Wpisz slowo betablokery w google i powinienes znalezc odpowiednie stronki:)Pozdrawiam
Rafale moje wady nie są aż takie poważne,.zdarzają mi się kołatania serca ale po wszystkich badaniach stwierdzono ,że to na tle nerwowym. Co Ci szkodzi porozmawiać z medykiem ? Nie ryzykuj jesteś młodym facetem ,tym razem nic się nie stało ale w życiu różnie bywa.Szkoda życia.Pozdrawiam!!!
Gość student_medycyny
wypadanie zastawek nieleczone może z czasem wymagać interwencji chirurgicznej...ale to b. sporadyczne. Bardziej dobitny jest fakt że Twoje serce m.in. przez tętno (b. często będące wysoko ponad normą przy wypadających zastawkach) przedwcześnie przestanie bić... to że Ty nie odczuwasz zmian nie znaczy że one nie zachodzą.
Ja również mam szmery serca oraz wypadanie zastawki I stopnia (nie wiem czy to w miarę dobrze czy źle). Przez jakiś czas brałam tabletki propanolol, ale po nich byłam zawsze śpiąca i zmęczona (ponieważ one działają uspokajająco i obniżają ciśnienie). Po konsultacji z innym lekarzem zmniejszyłam dawkę. Ale przy moim pamiętaniu o lekach szybko je odstawiłam. Oczywiście jakieś konsekwencje były...nie takie jak u Rafała, nie trafiłam do szpitala, ale miałam i nadal mam częste duszności, kołatanie serca, bóle w klatce piersiowej... Czy jest jakiś naprawdę skuteczny sposób by pozbyć się tej choroby??
Też mam problemy kołatania serca nie mogę spać na boku ale nie o tym, wiele osób uskarża się na bóle po lewej stronie klatki piersiowej- proponuję masowanie bolącej klatki piersiowej i wcieranie czystego spirytusu gwarancja przechodzi tylko zabieg powtarzamy przy kolejnych bólach które przemieszczają się dookoła serca