Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szmery w sercu są groźne?

Gość Ewelina

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ewa30zToF

Zależy, jaki rodzaj tej arytmii, najgroźniejsze jest migotanie komór. na pewno każdą ayrtmię trzeba leczyć, lekami lub spróbowac zlikwidowac przez ablację, czyli przezskórny zabieg wypalania ogniska zaburzeń rytmu prądem o radiowej częstotliwości... Lilka, czy u Ciebie zdiagnozowano arytmię?

Witam. Mam 17lat(5listopada 18) i mam szmery w sercu. Nie wiem dokładnie co to jest, czy jest to dla mnie groźne ? Co mam z tym zrobić ? Mój lekarz rodzinny stwierdził że mam szmery w sercu ale nic sobie z tego nie robił. Mam duży wysiłek fizyczny, gram w piłkę nożną i systematycznie ćwiczę na lekcjach wychowania fizycznego. Jestem w klasie policyjnej, czy te szmery w sercu są przeszkodzą ?

Gość Ewelinaa95

Hej, mam 17 lat.ostatnio byłam na bilansie i pani doktor powiedziała ze mam szmery w sercu, dosłałam skierowanie na ekg i badanie krwi. w podstawówce miałam częste bóle serca, ale lekarze powiedzieli ze za szybko rosnę, od tamtej pory nic mi nie dolegało. ostatnio jestem bardzo drażliwa i zdenerwowana, dosłownie bardzo często się denerwuje. tez palę. boje się tych badań. bardzo lubię wf i w gim często jeździłam na zawody.. przy przez szmery nie będę mogła jeździć na zawody.? czy może mi coś dolegać .?

Ewelino! Nie ma się co bać tych badań. Jewdnak w przypadku wykrycia szmerów lekarz powinien Ci dać skierowanie na echo serca, które wykrywa nieprawidłoości w budowie tego organu. Lepiej wiedzieć, ze coś jest nie tak. Możesz mieć ubytek w przegrodzie międzykomorowej (VSD) czy międzyprzedsionkowej (ASD I lub ASD II, PFO), który byc może trzeba będzie załatać. Palenie i tak bym rzuciła, bo ono szkodzi wszystkim Twoim organom. Na pewno powduje tez szybsze bicie serca, podrażnienie, zdenerwowanie. Nie denerwuj się do czasu poznania wyników badań. A nawet jeśli się okaze, że masz wadę serca, wrodzoną lub nabyta, to też nie koniec świata. Ja mam złozoną wadę wrodzoną, za sobą 3 operacje, i żyje zupełnie normalnie. Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka na wątek dla dorosłych. Tam znajdziesz wsparcie.

Ewelino, ubytki można zamknąć albo operacyjnie, albo przeskórnie (przez nacięcie w żyle udowej). Na razie się tym nie zajmuj. Najpierw trzeba Cię dokładnie zdiagnozować. Nie ma się co bać szpitala, bo jeśli z powodu tej wady poczujesz się znacznie gorzej, to i tak możesz do niego trafić. Masz już termin wizyty u kardiologa? Powinien Cię zbadać taki,który się zna na wadach serca. Jeśli nie masz skończonych 18 lat, możesz iść do kardiologa dziecięcego.

Hej! Ja mam 23 lata ale już osiem lat temu wykryto u mnie szmery, wtedy byłam u kardiologa i niestety nic nie mówił, tylko że to dojrzewanie itd. Trochę się z bólem w okolicy serca i innymi dolegliwościami pomęczyłam, teraz doszły arytmie i byłam ponownie u kardiologa, szmery chyba nadal są i wyszło wypadanie płatka i mała niedomykalność, niegroźne ale czasem uciążliwe i trzeba to kontrolować i niestety na razie brać leki na arytmię..

Witam. O tym że mam szmery w sercu powiedział mi lekarz w szkole średniej i nie pozwolił mi grać w piłkę ręczną na zawodach szkolnych.Potem każdy dobry lekarz to słyszał .Żyłam w miarę normalnie urodziłam i wychowałam 8 dzieci i dopiero w wieku 58 lat musiałam mieć operację zastawki serca . Jestem już 2 lata po operacji .Przy takiej wadzie należy kontrolować często serce ,unikać infekcji i stresu no i trochę mniej pracować fizycznie chociaż w moim przypadku głównie zawinił stres po stracie mamy.