Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szmery w sercu są groźne?

Gość Ewelina

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ewelina21

Hej Anusia.Też mam 16(no prawie17)lat i też mam taką samą sytuację jak ty.Nie martw sie.U mnie wróciły ale to cos małego i u ciebie nie musi tak być.Z tym tez można żyć normalnie.Ja nawet uprawiam sport.Jak widzisz wszystko jest możliwe.Tylko zależy od usterki jaką masz.

Gość Ewa30ToF

No, miałam już 3, a czwarta nie wiadomo kiedy... W kwietnbiu miałam kontrolę w Aninie i lekarka orzekła, że w sumie stan bez zmian. Operację będą odwlekać jak najpóźniej się da. A co do szmerów, to i tak je mam :-) Szumi krew w niedomkniętych zastawkach i tej wstawionej 13 lat temu, płucnej :-)

Siema, dzisiaj byłam u lekarza rodzinnego, powiedział mi, że mam szmery na sercu, a z tego co wynika z waszych wypowiedzi męczycie się szybko, czujecie się słabo, macie omdlenia. Ja takeigo czegoś nie mam czuje się świetnie, biegam na wf, uprawiam sporty, nic mi nie jest. Nie rozumiem skąd te szmery. Możecie mi powiedzieć czym to jest spowodowane i czy jest to groźne, może to zniknąć??? PROSZE O ODP:)

Gość Ewa30zToF

Gis: Szmery u nastolatka czy osoby dorosłej zwykle oznaczają jakąś nieprawidłowośc, np. ubytek w przegordize międzykomorowej lub międzyprzedsionkowej serca, niedomykalność jakiejś zastawki. Nie każda wada daje od razu tak silne skutki, jak omdlenia, więc nie usypiaj czujności, tylko poproś o skieorwania do kardiologa, by Ci zrobil echo serca. Tylko to badanie wykryje ewentualne nieprawidłowości. Wielu dorosłych czuje się świetnie, do czasu, gdy dostaną udaru mózgu, ktorego przycyzną jest mały ubytek międzyprzedsionkowy, czyli wada wrodzona, o której nie mieli pojęcia. Lepiej więc się zbadać.

Wczoraj byłem na komisji wojskowej. Wykryto u mnie szmery w sercu czy jakoś tak. Nie rozumiem dlaczego bo ja czytam to ogólnie źle się z tym czujecie a ja jestem okazem zdrowia. Nie męczę się. Fakt sportów nie uprawiam ani sportu nie lubię ale jak trzeba biec to nie mam problemów z meczeniem się, nie odczuwam nawet zmęczenia związanego z ciężkim powietrzem w burzowe dni. Także niedługo idę do lekarza i się dowiem czy lekarce się przesłyszało. Mam pytanie czy mogą to byś jakieś szmery w ogóle nie zwiazane z wadą serca lub też jego *urodą*?

Gość Lilka1602

Witam. mam asd wykryto je gdy byłam mała nie chodziłam długo do kardiologa bo pani doktor powiedziała ze nie trzeba ale teraz szybko się mecze, źle mi oddychać i przy dłuższym staniu w dusznych pomieszczeniach jestem bliska omdlenia, w nocy nie mogę spać na plecach bo ciężko mi oddychać.. po najmniejszym wysiłku okropnie wali mi serce a po chwili odpoczynku bardzo zwalnia.. mam 15 lat... czy może mi się teraz coś stać przez to asd ?:( bardzo się boje.. proszę o odp

Gość Ewa30zToF

Lilka, nie ma się bać, tylko jak najszybciej do kardiologa się udaj, żeby Ci zrobił echo serca i ocenił wielkość ubytku. Może się powiększył zpowodu Twegoi szybkiego wzrostu, bo jesteś w okresie dojrzewania. Prawdopodobnie trzeba go będzie zamknąc, niekoniecznie otwierając klatkę piersiową.

Gość Ewa30zToF

Lilka, powikłania moga być , jesli się ubytku nie zamknie.. Jeśli ubytek nie jest zbyt duży, można go zamknąć taką specjalną sprężynka, która się umieszcza w sercu przez tętnicę lub żyłę udową. kardiolog interwencyjny robi małe nacięcie w pachwinie ( w znieczuleniu miejscowym) i wsuwa do serca cienką rurkę z tą spręzynką (tzw. zapinka Amplatza, Amplatzer, parasolka), ktora zamyka ubytek. Po takim zabirgu nie ma w sumie żadnych powikłań, a dwa, trzy dni po nim wyhodzisz do domu. Najwięcej takich zabiegów robią w Zabrzu, Krakowie, Warszawie-Aninie.

Gość Ewa30zToF

BeBe, szmery oznaczają, że możesz mieć wadę serca. palenie papierosów moze ją pogłębić, a poza tym spowodowac mnósatwo innych chorób, w tym raka krtani, płuc, przewlekłą obturacyjną chorobe płuc, duszności, itp. Rzuć to świństwo póki czas i biegiem do lekarza rodzinnego po skierowanie do kardiologa (domagaj się echo serca, ekg to za mało).

Gość Ewa30zToF

Bebe: Ty masz 16 lat dopiero!!! O jakich małych ilosciach alkoholu piszesz??????????? W Twoi wieku nie powinnaś nawet znać zapachu alkoholu! Przeciez jeszcze rośniesz, rozwijają sie Twoje narządy.. Chcesz pogorszyć swoje obcene zdrowie i zdrowie swoich dzieci, które pewnie będziesz kiedyś miała????? Ja mam 30 lat i wypiłam łącznie może pół piwa, przy czym pierwszy pociągnęłam, gdy miałam skończone 18 lat i 3 miesiące!