Gość Ewelina21 Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Hej Anusia.Też mam 16(no prawie17)lat i też mam taką samą sytuację jak ty.Nie martw sie.U mnie wróciły ale to cos małego i u ciebie nie musi tak być.Z tym tez można żyć normalnie.Ja nawet uprawiam sport.Jak widzisz wszystko jest możliwe.Tylko zależy od usterki jaką masz. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewelina21 Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Hej Ewo30.Jak tam?Już po operacji czy jeszcze czekasz? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa30ToF Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 No, miałam już 3, a czwarta nie wiadomo kiedy... W kwietnbiu miałam kontrolę w Aninie i lekarka orzekła, że w sumie stan bez zmian. Operację będą odwlekać jak najpóźniej się da. A co do szmerów, to i tak je mam :-) Szumi krew w niedomkniętych zastawkach i tej wstawionej 13 lat temu, płucnej :-) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Anusia23072 Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Ewelino dziękuję za odp. nie byłam jeszcze u lekarza ale niemoge sie niemartwic ostatnio coraz czesciej odczuwam dziwne bicie serca, jest mi sie czesto bardzo duszno i słabo, bardzo szybko sie męcze.. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewelina2167 Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 No to widocznie coś ci musi być.Chyba?A może to od czegoś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Anusia23072 Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 No niewiem od czego może to być Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość gis Opublikowano 26 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 Siema, dzisiaj byłam u lekarza rodzinnego, powiedział mi, że mam szmery na sercu, a z tego co wynika z waszych wypowiedzi męczycie się szybko, czujecie się słabo, macie omdlenia. Ja takeigo czegoś nie mam czuje się świetnie, biegam na wf, uprawiam sporty, nic mi nie jest. Nie rozumiem skąd te szmery. Możecie mi powiedzieć czym to jest spowodowane i czy jest to groźne, może to zniknąć??? PROSZE O ODP:) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa30zToF Opublikowano 26 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 Gis: Szmery u nastolatka czy osoby dorosłej zwykle oznaczają jakąś nieprawidłowośc, np. ubytek w przegordize międzykomorowej lub międzyprzedsionkowej serca, niedomykalność jakiejś zastawki. Nie każda wada daje od razu tak silne skutki, jak omdlenia, więc nie usypiaj czujności, tylko poproś o skieorwania do kardiologa, by Ci zrobil echo serca. Tylko to badanie wykryje ewentualne nieprawidłowości. Wielu dorosłych czuje się świetnie, do czasu, gdy dostaną udaru mózgu, ktorego przycyzną jest mały ubytek międzyprzedsionkowy, czyli wada wrodzona, o której nie mieli pojęcia. Lepiej więc się zbadać. Cytuj Odnośnik do komentarza
Przemas Opublikowano 26 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 Wczoraj byłem na komisji wojskowej. Wykryto u mnie szmery w sercu czy jakoś tak. Nie rozumiem dlaczego bo ja czytam to ogólnie źle się z tym czujecie a ja jestem okazem zdrowia. Nie męczę się. Fakt sportów nie uprawiam ani sportu nie lubię ale jak trzeba biec to nie mam problemów z meczeniem się, nie odczuwam nawet zmęczenia związanego z ciężkim powietrzem w burzowe dni. Także niedługo idę do lekarza i się dowiem czy lekarce się przesłyszało. Mam pytanie czy mogą to byś jakieś szmery w ogóle nie zwiazane z wadą serca lub też jego *urodą*? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa30ToF Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Przemas, na serce umierają ludzie nawet pozornie najzdrowsi, więc Ty się nie zastanawiaj, czy szmery to coś groźnego, czy nie, tlyko idź do kardiologa, ,niech Ci zrobi echo serca. Wtedy się wszystko okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Lilka1602 Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Witam. mam asd wykryto je gdy byłam mała nie chodziłam długo do kardiologa bo pani doktor powiedziała ze nie trzeba ale teraz szybko się mecze, źle mi oddychać i przy dłuższym staniu w dusznych pomieszczeniach jestem bliska omdlenia, w nocy nie mogę spać na plecach bo ciężko mi oddychać.. po najmniejszym wysiłku okropnie wali mi serce a po chwili odpoczynku bardzo zwalnia.. mam 15 lat... czy może mi się teraz coś stać przez to asd ?:( bardzo się boje.. proszę o odp Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa30zToF Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Lilka, nie ma się bać, tylko jak najszybciej do kardiologa się udaj, żeby Ci zrobił echo serca i ocenił wielkość ubytku. Może się powiększył zpowodu Twegoi szybkiego wzrostu, bo jesteś w okresie dojrzewania. Prawdopodobnie trzeba go będzie zamknąc, niekoniecznie otwierając klatkę piersiową. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Lilka1602 Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Dziękuję za odp. postaram się iść do kardiologa w najbliższym wolnym czasie.. a jak można go zamknąć bez otwierania klatki piersiowej ? czy mogą być jakieś powikłania po zamknięciu ?:(( Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa30zToF Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Lilka, powikłania moga być , jesli się ubytku nie zamknie.. Jeśli ubytek nie jest zbyt duży, można go zamknąć taką specjalną sprężynka, która się umieszcza w sercu przez tętnicę lub żyłę udową. kardiolog interwencyjny robi małe nacięcie w pachwinie ( w znieczuleniu miejscowym) i wsuwa do serca cienką rurkę z tą spręzynką (tzw. zapinka Amplatza, Amplatzer, parasolka), ktora zamyka ubytek. Po takim zabirgu nie ma w sumie żadnych powikłań, a dwa, trzy dni po nim wyhodzisz do domu. Najwięcej takich zabiegów robią w Zabrzu, Krakowie, Warszawie-Aninie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Lilka1602 Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 Aha. Bardzo dziękuję za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Lilka1602 Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 A mam jeszcze pytanie czy to nie może się zamknąć samo ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa30zToF Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Lilka, w Twoim wieku się już sam ten ubytek nie zamknie. Byłas u lekarza? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Lilka1602 Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Jeszcze nie, w przyszłym tygodniu idę. Cytuj Odnośnik do komentarza
BeBe1995 Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Cześć mam lat 16 i jest taka sprawa że pale i mam szmery na sercu i palenie może spowodować coś gorszego Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa30zToF Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 BeBe, szmery oznaczają, że możesz mieć wadę serca. palenie papierosów moze ją pogłębić, a poza tym spowodowac mnósatwo innych chorób, w tym raka krtani, płuc, przewlekłą obturacyjną chorobe płuc, duszności, itp. Rzuć to świństwo póki czas i biegiem do lekarza rodzinnego po skierowanie do kardiologa (domagaj się echo serca, ekg to za mało). Cytuj Odnośnik do komentarza
BeBe1995 Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Dzięki za poradę ;] Cytuj Odnośnik do komentarza
BeBe1995 Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Mam jeszcze pytanie a jak sie pije w małej ilości % to coś moge mić pogorszone z szmerami na sercu Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ffilip Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Wykryto u mnie szmery serca ale lekarz powiedział ze sa minimalne i zebym udał sie do kardiologa czy to powazne?? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa30zToF Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Bebe: Ty masz 16 lat dopiero!!! O jakich małych ilosciach alkoholu piszesz??????????? W Twoi wieku nie powinnaś nawet znać zapachu alkoholu! Przeciez jeszcze rośniesz, rozwijają sie Twoje narządy.. Chcesz pogorszyć swoje obcene zdrowie i zdrowie swoich dzieci, które pewnie będziesz kiedyś miała????? Ja mam 30 lat i wypiłam łącznie może pół piwa, przy czym pierwszy pociągnęłam, gdy miałam skończone 18 lat i 3 miesiące! Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa30zToF Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Ffilip: Nie wiem, czy te szmery to oznaka jakiejś wady.Ile masz lat? Masz duszności? Szybko sie męczysz? Poczekaj na wizytę u kardiologa, który mam nadzieję, zrobi Ci echo serca. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi