Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szmery w sercu są groźne?

Gość Ewelina

Rekomendowane odpowiedzi

gdyby lekarz pierwszego kontaktu nie usłyszał szmeru to kardiolog nie miał by kogo badać a co do paniki to się zgadzam, tylko powiedz to rodzicom których u których dzieci wykryto wadę serca ja jestem takim rodzicem i to kardiolog mówił że wszystko jest w porządku a kiedy trafiłam na innego to okazało się że już się nie da nic zrobić ... także nie ma reguły lekarz lekarzowi nie jest równy
Gość Magda wawa
Witam, ja również urodziłam sie ze szmerami w sercu lekarz powiedział mojej mamie ze z czasem zanikną te szmery. od paru lat mam czeste zawroty głowy i omdlenia dostałam skierowanie na ekg niestety badanie nic nie wykazało, poszłam do prywatnego lekarza na echo serca(dokładniejsze badanie i nie musiałam czekać) badanie wykazało ze mam niedomykanie sie zastawki serca, teraz jestem na lekach. Nie lekceważcie swojego zdrowia, pozdrawiam serdecznie :)
Mam 14 lat. Ostatnio, gdy byłam u lekarza, powiedział mi że mam szmery w sercu, jednak nie zalecił żadnych badań ani nic. Myślałam że może to coś normalnego i wszyscy to mają, ale dla pewności chciałam sprawdzić w necie. No i trafiłam tutaj. Muszę dodać że szybko się meczę, brakuje mi wtedy tchu, serce wali jak oszalałe i dziwnie kłuje, do tego wtedy również jestem blada jak ściana, czasem omdlewam. No ale nie dostałam żadego skierowania na badanie. Świedczy to o tym że lekarz zaniedbał czy że nic nie trzeba robić ? prosze o odp na moje gg : 2622218
część!!u mnie w dzieciństwie stwierdzono szmery w sercu,póxniej mój wspaniały pediatra stwierdził że szmerów już nie ma,a bóle w klatce piersiowej są bez podstawne bo ekg wyszło dobrze....a dzsiaj postanowiłam przebadać się u znajomego lekarza który powiedział że szmery w sercu są nadal...a moje dolegliwości takie jak kołatanie serca,zatrzymanie oddechu,to że przytyłam ok 10kg w 2lata i nie mogę schudnąć chociaż prawie głoduje mogą być spowodowane przez tarczyce...dostałam też skierowanie na ukg serca zobaczymy co wykaże bo możliwe że mam też wadę serca...a później ma mi sprawdzić poziom hormonów tarczycy...więc nie wierzcie pierwszemu lekarzowi jak olewa twoje objawy...jeśli ktoś ma podobne to niech napisze to moje gg11536493
ja dzisiaj byłam u lekarza na bilansie i wykrył u mnie szmery serca... boje się.... i nie wiem co mam zrobić.. mama powiedziała że ona też ma szmery serca ..... co mam zrobić .?? mam iśc do specjalisty ?? jak cos to gg 11841340
U mnie jakieś dwa lata temu lekarz także wykrył szmery w sercu i kazał jechać na usg i ekg. Na usg lekarz stwierdził niedomknięcie zastawek, ale powiedział, że nie ma się czym przejmować, bo to jest tylko częste zaburzenie okresu dorastania i że to minie
Mam 19 lat. Jak byłam mała wykryto u mnie szmery serca. W wieku 14 lat stwierdzono, że one zniknęły. Ostatnio lekarka stwierdziła, że dalej je mam i musze się udać do kardiologa. Kończę teraz liceum i chciałabym się dostać na AWF na kierunek Fizjoterapię. Czy jeśli faktycznie mam dalej te szmery to mogą one być problemem w dostaniu się na studia? Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.
Mam 20lat,gdy miałam 11 miesięcy wykryto u mnie szmer w sercu,którego przyczyną jest zwężenie lewej gałęzi płucnej.Od tego czasu jestem pod stałą opieką kardiologa.Myślę,że szmery nie są groźne,bo ze mną przez tyle lat nic poważnego się nie działo.Trzeba się tylko oszczędzać i jeździć na wizyty do lekarza.POZDRAWIAM
Witam. Mam 26 lat Wszystko zaczęło się od picia Tigera (napuj energetyzujący), dzień w dzień wypijałem 2l tego świństwa, czasami nawet 2l w przeciągu godziny... W pewnym momencie dostałem palpitacji serca. Od tego wszystko się zaczęło, co jakiś czas dostawałem takich palpitacji i lądowałem w szpitalu z podejrzeniem niedokrwienia mięśnia sercowego, ale lekarze stwierdzali, że wszystko jest ok i to musi być nerwica. Moje objawy: Częstoskurcz (wyszedł na holterze 24), szmery w sercu, palpitacje i bóle. Do tego bardzo łatwo się denerwuję, mam jakby obniżony próg reakcji na stres... Już kilku kardiologów oglądało moje serce i nie stwierdzało żadnych nieprawidłowości!? Wszyscy twierdzą, że to nerwica, a szumy... noc cóż, nie wiedzą skąd się biorą, ale serce, wedłóg nich mam jak dzwon? Sprawa się ciągnie od 2-3 lat! Wyniki badań wskazują, że coś jest nie tak, ale na usg wszystko wygląda normalnie. Mam też problemy z oddechem, jakby zmniejszyła mi się pojemność płuc, ale lekarze też mówią, że to nerwica. Mimo, że rzuciłem palenie (nie palę od 5 miesięcy) i regularnie biegam (dystans 5-10 km) to sytuacja nie uległa poprawie. Ktoś ma pomysł? Bardzo proszę o jakieś rady.
Gość Ewelina21

Hej.Mam 17 lat i weszłam na to forum bo jutro idę na wizytę i chciałam czegoś się dowiedzieć na ten temat.Szmery wykryto u mnie gdy miałam coś koło 7lat.Potem zniknęły i teraz znowu sie pojawiły.Przynajmniej tak powiedziała moja rodzinna doktorka.Czy mogę normalnie ćwiczyc na w-f??

Gość Ewa30zToF

Ewaelino, to zalezy od tego, czym są spowodowane te szmery. Teraz nikt Ci nie powie, czy świadczą one np. o wadzie serca, przez ktora nie powinnas w ogole ćwiczyć na wf-ie. Obecnie lekarze pozwalają na ćwiczenia osobom z wadami serca, poza niektórymi ćwiczeniami. Ale to już musi powiedzieć Ci lekarz. Mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku, anawet, jeśli nie- nie ma się co załamywać. Wady serca są naprawde bardzo różne, od lekkich do bardzo złożonych. Z każda w sumie da się żyć normalnie. Napisz, jutro, co powiedział Ci kardiolog. Mam nadzieję, ż wykona Ci nie tylko ekg, ale i echo serca.

Gość Ewelina21

Dzięki za otuche.Jest dobrze.Mam jeszcze podkoniec jesieni wybrać się na kontrolę,a pozatym warto było tyle czekać(tzn.miałam mieć wizytę 14.02 i dzisiaj coś się popsuło i musiałam czekać ,i nadodatek zmokłam,a codopiero będzie na jesieni;) Jesazcze raz dzięki.Ja tu pisze osobie,a co u ciebie.

Gość Ewa30zToF

Hej, dzięki za troskę:-) ja jestem weteranka w kwestii wad serca, bo ze swoją żyje już 30 lat po urodzniu plus kilka miesięcy przed wyjściem na świat. Mam za sobą 3 operacje, czeka mnie kolejna, ale nikt nie wie kiedy., Za 10 dni mam wreszcie kontrolę w Instytucie Kardiologii w Warszawie- Aninie. Nie mogę się doczekać:-) Rozumiem, że lekarz stwierdził, że te szmery nie są spowodowane wadą jakąś?

Hej.Sorki,że nie odpisałam ci wcześniej ale niewchodziłam na to forum.Nie ma co się martwic wszystko zależy od wady jaką masz.Często można uprawiać sport.Ja też mam wadę ale **trenuję** siatkówkę. NO I CO POWIEDZIAŁ LEKARZ?Mam nadzieję,że możesz trenować.Ja niedawno też miałam taki dylemat jak ty i nie wiem co by, zrobiła jakbym nie mogła trenowac.Sport to moja przystań.Dzieki niemu o wszystkim zapominam.Chodzi oczywiście oproblemy. Mam nadzieję,że odczytasz moją wiadomość i napiszesz co u ciebie.Jak tam po wizycie.

Nikt tu nie jest jasnowidzem ;-) Najlepiej poprosić lekarza rodzinnego o skierowania do kardiologa, by zrobić echo serca. Niedomykalność może być różna, mała, duża, groźna lub nieistotna dla Twego zdrowia. Dopbrze byłoby to sprawdzić. No i dowiedzieć się, o którą zastawkę chodzi.