Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tachykardia i Metacord 50

Gość Agnieszka

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani, Dziś mój lekarz rodzinny,po skierowaniu mnie na badania krwi,hormonu tarczycy,moczu,EKG,glukozy (wszystko,oprócz EKG, w normie), stwierdził,że objawy,które mnie od paru tygodni męczą:zawroty głowy,duszności,kołatanie serca,osłabienie to TACHYKARDIA. Przepisał mi metacord 50 i kazał brać po pół tabletki rano,żeby wyrównać bicie serca. Zaskoczyło mnie tylko jedno:lekarka nie radziła mi powtórzyć EKG,tylko od razu przepisała bloker.Fakt, EKG wykazało,że serce zbyt szybko bije,ale moim zdaniem,może to też być wynik,np.zdenerwowania podczas badania,a nie od razu jakiejś anomalii. Jestem w kropce.Nie wiem jak zareaguje na ten lek,czy nie jest zbyt silny dla mnie...Ale muszę spróbować,żeby poczuć się lepiej. Co Wy o tym myślicie i co mi radzicie? Pozdrawiam
Czesc Aga, napisz jak się czujesz po tym leku, ja jutro też idę do lekarza bo mi serce kołacze i życ normalnie nie daje. Nie mam co prawda zawrotów głowy ale strasznie sie boje tego kołatania, oststnio żyję w bardzo wielkim stresie więc to pewnie przyczyna, ale lepiej sę zbadać i być pewnym. zyczę Ci zdrówka, pozdrawiam, Ela.
Gość nerw lisciowy
o tachykardii mówimy wtedy gdy ilość uderzeń serca na minutę w SPOCZYNKU stale przekracza 100. Lekarz zapisał Ci beta-bloker bo jego działanie oprócz obniżania cisnienia krwi polega także na tym że ogólnie uspokaja oraz zmniejsza częstość pulsu. Jest to lek często stosowany i zalecany osobom młodym, aktywnym. Jest bezpieczny tzn ma minimalne niepożadane działania uboczne. Oczywiście jak wszystkie leki nasercowe wydawany jest ścisle na receptę. Nie muszę chyba pisać że jakiekolwiek przedawkowanie może się źle skończyć. Ja miewam napady szybkiego tętna, niemniej bywa że spada mi ono poniżej 60 uderzeń - w tej sytuacji u mnie lekarz nie zdecydował się na beta-bloker. BTW - czy sprawdzali Ci poziom elektrolitów, zwłaszcza sód i potas? Brak równowagi między tymi pierwiastkami bywa przyczyną arytmii.
Cześć, dzisiaj byłam u lekarza. Serce biło mi 120/1 min, było mi słabo, miałam drżenie rąk. Ciśnienie było w porzadku, bez żadnych badan stwierdził że ukrwienie jest w porządku i że przyczyną są stany emecjonalne. Przepisał mi coś na uspokoienie i zalecił zalecił wizytę u psychologa . Te sensacje z sercem powtarzają sie coraz częściej i teraz nie wiem czy leczyć ewentualna nerwicę czy serce. Pzd
biore 2 tygodnie metocard 50pół tab. dziennie troche jest lepiej ale i tak czuje się żle.to wszystko przez antybiotyki które brałem wcześniej na cere przez miesiąc.to od nich się wszystko zaczeło.nie wiem co robić bo nie wierze już żadnemu lekarzowi ani profesorom.pozdro łukasz
hej Aga ja na twoim miejscu poszlabm do innego lekarza, bo mój powedzial ,że glupotą jest zalecanie leków po zwykłym EKG bo często badanie nas stresuje i to ożebyć powodem złego wyniku wtedy trzeba badanie powtózyć metdą Holtera.Branie leku na zapas mże Ci tylko zazkodzić. Lekarze tesz ludzie i też się mylą!
Hej dziewczyny! tez miala cos takiego jak wy..tzn szybkie bicie serca, bralam jakis lek,,ale wiecie co mi najbardziej mpomoglo?lekarz i jego nastawienie..powiedzial ze jestem zdrowa jak ryba i mam nadczynnosc ukladu nerwowego :) Dodam ze mialam robione badania jak:ekg, holter, wysilkowe i badana krwi, moczu.wszystko wyszlo ok.A wiecie co jest najsmniejszejsze z tego wszystkiego?jak siedze, puls mam 70, jak wstane dochodzi nawet do 110, 120 :) nie kumam tego.czasami te czuje scis w okolicy serca, ale jak pobiegam lub na maxa sie wyluzuje to jest wszystko ok.tez macie cos takiego?
Gość Robert 31
Witaj, wdług mnie powinnaś wykonać dodatkowe badania, które wylkuczyłby ewentulaną inną chorobę. W takim przypadku wydaj się konieczene wykonanie Holtera EKG (zapis EKG 24 godzinny), któy pokaże Twoje EKG. można też wykonać USG serca w celu weryfikacji jego budowy. Proponuję Ci zapytać swojego lekarze o te badania, jak będzie kręcił to idź do innego ( ztymi lekarzami to różnie bywa- nie każdy był prymusem na studiach!!!!). pozdrowienia
czesc Paulina,ja mialam tez historie niemalze identyczna jak ty.chodzilam po wszystkich lekarzach-neurolog,internista,kardiolog,alergolog...,przeszlam wiele badan(włacznie z tomografem komputerowym) i wszystkie wychodzily ok a kazdy lekarz mowil mi ze to na tle nerwowym itd..od neurologa dostalam neospasmine,ktora dosyc dlugo bralam ale dopiero podejscie pewnego lekarza i uswiadomienie mi ze jestem zdrowa jak ryba i ze mam sie brac do zycia zmienilo moje nastawienie i wszystkie objawy jakby ustapily.Faktycznie mam stwierdzona nerwice wegetatywna przez neurologa ale branie lekow to tylko uciekanie od problemu.Najwazniejsze jest wsparcie innych osob i mysle ze psychoterapia,choc w niej nie uczestniczylam.Ostatnio objawy wrocily do mnie i ciezko mi sie z nimi zyje ale chce walczyc z ta okropna choroba duszy i ciala,jaka jest nerwica,a tachykardia jest 1-nym z jej objawow
w zapisie EKG Holter mam ponad 4500 pojedynczych nadkomorowych zaburzeń w pracy serca i 87 tachykardii, lekarz przepisał mi CONCOR COR 1,25. Czy to konieczne jeśli powstałe zaburzenia są wynikiem długotrwałego stresu. Nie mam jeszcze 30 lat (skończę w tym roku) Proszę o odpowiedź i pomoc. Bardzo mnie to martwi, czy słusznie?
odkad pamietam, podczas badanai stetoskopem przez lekarza i innych badan - usg, ekg, mialem tachykardie. Zwiazane to bylo z moimi emocjami dotyczacymi badania. Troxche strach,a troche.. cos w rodzaju podniecenia. Teraz jest juz lepiej - tachykardia ustapila na skutek.. zabaw w lekarza zm oja dziewczyna :) Pozdrawiam wszytskich emocjonalnych tachykardzistow i tachykardzistki