Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Życie po ablacji

SeBeK24

Rekomendowane odpowiedzi

Zaraz po swojej ablacji samopoczucie miałam cudowne, dostałam miesiąc zwolnienia więc mogłam porządnie odpocząc, przez tydzień oszczędzałam się, nie bardzo zresztą mogłam chodzic, w sensie, że każdy najmniejszy spacer strasznie męczył, i musiałam bardzo powoli chodzic, co mnie denerwowało :D Potem było coraz lepiej i tak jest do teraz :) Mnie kazali przez ten pierwszy miesiąc unikac wysiłku fizycznego, więc się zastosowałam. Teraz jest bardzo dobrze :) Ty już po czy przed zabiegiem ?:)
Samopoczucie miałem ok. Trzeba jednak uważać, bo w tej euforii dobrego samopoczucia, braku migotania i dobrej tolerancji wysiłku fizycznego, można przesadzić i narobić sobie kłopotów. Regułą jest miesięczne zwolnienie i w tym czasie trzeba utrzymywać aktywność fizyczną ale też pamiętać, że w sercu powstało parę blizn po grillowaniu.
Gość Pacjentka kardiologiczna

Mialam migotanie i trzepotanie przedsionkow wystepujace naprzemiennie z ustaniem akcji serca nawet na 5 sek. Przeszlam 2 ablacje. Pierwsza leciutka,bezbolesna,krotko trwajaca ,zlikwidowala tylko trzepotania. Po 2 miesiacach kolejny zabieg,juz bardzo nieprzyjemny. Dlugo to trwalo,Prowokowane migotanie powodowalo bardzo silny bol w klatce piersiowej. To nie byl przyjemny zabieg. Na drugi dzien po ablacji bylam juz w domu i czulam sie normalnie,a spokoj w klatce piersiowej wynagrodzil mi wszystkie cierpienia podczas zabiegu:) Nareszcie nie mialam tego wielkiego ptaka w klatce piersiowej,ktory wciaz sie szamotal! Zupelnie zniklo uczucie,ze za chwile utrace przytomnosc. Czestoskurcz czasem sie pojawia,ale np raz na 2 miesiace..i samoistnie ustepuje. Czasami potrzebne sa nawet 3 ablacje:( Od zabiegu minely prawie dwa lata. Normalnie zyje,robie,na co mam ochote,jedyny lek jaki przyjmuje,to aspiryna na rozrzedzenie krwi. Zabiegi mialam wykonane w USA w nowojorskiej klinice,przez wspanialego lekarza,Polaka:)