Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysoki poziom trójglicerydów i niski poziom cholesterolu HDL

Gość Anka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość adammunk60

Do Robsona. Napisałeś, że jadłeś karkówke i piłeś piwo więc sprawa jest jasna. Tłuszcz nie ma żadnego wpływu na poziom cholesterolu, a cukier jak najbardziej. Piwo zawiera maltozę czyli cukier a z niego wątroba produkuje cholesterol. Jeśli jeszcze dodasz warzywa czyli znów cukier to jak myślisz co sie stanie?

Kurcze tak piszecie o tym piwie...ja jestem samokoszem browarka....bardzo lubie codziennie jedno sobie *strzelić*, mam 40 lat cholesterol całkowity 159 , *zły* cholesterol 87.....trochę zaniski *dobry bo 30. Pozatym nie jadam tłusto, uwielbiam kurczaki i ryby...nienawidzę żarcia typu boczek, mielonki, tłuste zupy itp...bleee

Gość Johnnybravo

CHOLESTEROL CAŁKOWITY ........404 HDL ...................................................134 LDL przy wartości trójglicerydów powyżej 400 nie da sie wyliczyć TRÓJGLICERYDY ..........................1788 i jeszcze żyję, choć podczas wizyty u lekarza, ten popatrzył na mnie, zamyślił się i powiedział mi tak : - z tak złymi wynikami powinienem już być przynajmniej po pierwszym zawale !!!

Mit nr 1: Ludzie, którzy maja wysoki poziom cholesterolu, są bardziej podatni na atak serca. Prawda: Młodzież oraz ludzie w średnim wieku, u których poziom cholesterolu przekracza 350, znajduja się tak naprawde w takim samym zagrożenia jeżeli chodzi o zawał, jak ludzie, u których ten poziom jest znacznie poniżej tego pułapu.Natomiast dla mężczyzn w wieku dojrzałym oraz dla wszystkich kobiet, niezaleznie od wieku, wysoki cholesterol wpływa pozytywnie na długość życia. Mit nr 2: Cholesterol i tłuszcze nasycone zatykaja tętnice. Prawda: Tak naprawdę ilość cholesterolu i nasyconych tłuszczy w tetnicach nie stanowi dla nich samych żadnej przeszkody, żadnego problemu. To co istotnie sie na nich osadza to wapń, który następnie ulega utwardzeniu i to jest rzeczywistą przyczyną problemów. Natomiast kwasy tłuszczowe zostają rozłożone. Mit nr 3: Spożywanie pokarmów bogatych w nasycone tłuszcze i cholesterol powoduje wzrost poziomu cholesterolu we krwi i naraża nas na zawał serca. Prawda: Przeprowadzono w tym kierunku wiele naukowych badań i jak do tej pory, absolutnie ŻADNO z nich nie potwierdza, jakoby istniał jakiś związek pomiędzy w/w elementami diety, a zawałem. Dowodem na poparcie tej tezy, moga być natomiast Amerykanie, którzy w pewnym momencie pod wpływem ostrzeżeń dietetyków zredukowali znacznie ilość tłuszczów i cholesterolu w diecie, czego wynikiem był-paradoksalnie- wzrost liczby zawałów. Mit nr 4: Leki obniżające poziom cholesterolu uratowały wielu ludziom zycie. Prawda: Dwa ostatnie eksperymenty, przeprowadzone na ponad 10 tys. osobach, dowodzą iż leki te nie wpłynęły na poprawę stanu zdrowia pacjetów, ani tym bardziej na ich wyleczenie się. Mit nr 5: Kraje, w których dieta mieszkańców opiera sie głównie na tłuszczach zwierzecych i cholesterolu, notuje się ogromne ilości zawałów. Prawda: Mamy wiele wyjatków od tej *reguły*. Chociażby Hiszpania, Szwajcaria czy Francja, gdzie spozycie w/w stanowi wieksza część jadłospisu. Widzimy zatem, że takie połączenie składników NIE JEST przyczyną, dla której co roku odnotowuje się horendalną ilość zawałów. Dowodem sa kraje wysoko rozwiniete i bogate, gdzie ludzie- paradoksalnie- spozywaja dużą ilość pokarmów pochodzenia zwierzecego, odnotowuje się mase innych czynników, które maja wpływ na częstotliwość ataków serca.

Kardio BRAWO I JESZCZE RAZ BRAWO za takie posty!!!!!!! Ja jestem tego samego zdania a dodam jeszcze , że co niektórzy lekarze to wcale nie leczą tylko zapisują tabletki czy to na wysoki poziom cholesterolu czy wysokie ciśnienie a to nie jest żadna sztuka zapisać lek tylko sztuką jest zdiagnozowanie czy te dane parametry szkodzą zdrowiu czy nie a jak nie to można spokojnie żyć i długo i szczęśliwie. PS W rodzinie mam takie przypadki gdzie wedle lekarzy nie powinni żyć tak długo a żyją i to nie żle. Pozdrawiam

Mam 32 lata. Ostatnio miałem podwyższone ciśnienie tętnicze 150/95. Zrobiłem badania i szok. HDL 30.3 Trójglicerydy 897.0 LDL nie możliwy do wyliczenia. Prowadzę aktywny tryb życia, nie jem tłusto, nie palę papierosów. No z alkoholem bywa różnie. Pomocy, co robić?

Witam! Drogi Rico podane przez Ciebie wyniki rzeczywiście stanowią powód do niepokoju. Niestety w ramach porady internetowej, gdzie nie mogę zebrać wywiadu, zbadać Cię ani ocenić innych wyników badań dodatkowych, nie jestem też w stanie zaproponować właściwego postępowania. Proponuję jednak wizytę u lekarza, który wykona powyższe czynności i wdroży odpowiednie leczenie. Oczywiście wskazana jest także modyfikacja stylu życia, tj. zmiana diety, wdrożenie aktywności fizycznej, itd.

Gość Aleksander

Uwaga a co powiecie na to,

Cholesterol całkowity - 3 lata temu 193,a 2 dni temu 219

HDL bez zmian 33 kiedys teraz 35 czyli w sumie constans

Trójglicerydy - było 453 potem 530 a teraz wyszło ponad 700. Pewno za krótki odstęp od ostatniego posiłku do poboru krwi.

LDL oczywiście poza skala bo to wynika z wyliczenia.

Ciśnienie - cyborg - 128/75 (max to 135/83 na 85 ale to po przeziębieniu i po jakiś lekach i kiepskim dniu), tętno spoczynkowe 78.

Morfologia - idealna

hormony tarczycy w środku skali

Waga - ok trocheeza duzo bo nie jestem ułomek i ważyłem już 85-90 (najlepsza waga to 83 kg max 90) a teraz 100 kg. 10 planuje zrzucić. Sporty siłowe etc.

Lekarz mierzył mi 3 razy ciśnienie i nie wie o co chodzi.

Kto mi coś powie na temat zalezności wysokiego poziomu trójglicerydów, wzorowego ciśnienia i niskiego HDL.

Wiek 47 lat, wzrost 177 cm, aktywność fizyczna w skali 1-10->5.

Słucham porad tylko błagam nie o lekach na spędzenie cholesterolu bo takie mi lekarz przepisał na wszelki wypadek i znalazły swoje miejsce w toalecie.

"Trójglicerydy - było 453 potem 530 a teraz wyszło ponad 700." - myślałeś o tym, że masz stłuszczenie wątroby, jesz dużo tłuszczów nasyconych, mało ryb itd. a może za dużo alkoholu?? Może jak"dorobisz się" ostrego zapalenia trzustki to wymusi to na tobie zmianę diety.