Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysoki poziom trójglicerydów i niski poziom cholesterolu HDL

Gość Anka

Rekomendowane odpowiedzi

witam! trójglicerydy faktycznie są wysokie ale nie aż tak bardzo. ja miałem ostatnio 500 ponad i wiąże to z moim łakomstwem . ja bym się bardziej w Twoim wypadku przejmował cholesterolem bo masz go za duzo. zwlaszcz LDL masz granicznie wysoki a HDL o duzo za mało. Powinno być u kobiet powyzej 50mg/dl. Odnosnie trójglicerydów zauważyłem że tak szybko jak sie podnoszą to spadają - są ściśle powiązane z aktualną dietą, jak dużo jesz zwłaszcza słodyczy to się podnoszą natomiast robisz sobie przerwe od takich *dobrodziejstw* to ich poziom spada. z cholesterolem jest inaczej - nie jest tak prosto go zbić w krótkim czasie. radze Ci sprobować diet śródziemnomorskich z duża ilością orzechów, oliwy z oliwek oraz ryb wód zimnych. te oleje obniżają cholesterol. ja własnie sobie serwuję takie rzeczy - zobaczymy za jakieś 1,5 tyg co mi to dało bo bede robił ponowne badanie.
Ja miałem jesienią robione wyniki. Wyszło tak: TG-833, HDL-30, LDL-nie dało sie wyliczyć, jedynie ogólny poziom cholesterolu wyszedł ok. 210. Nie rozumiem skąd taki wynik? Lekarka powiedziała że albo genetycznie jestem chory (mało prawdopodobne) albo sam sie tak dorobiłem. Podobno to stan przedzawałowy :(. Wczoraj robiłem znowu wyniki (po leczeniu). TG wyszło 702, reszta bez zmian. Nie wiem co z tym zrobić. Mam 27 lat :(.
Od dawna mam bóle w klatce piersiowej,dokładnie mostek.Ból promieniuje do lewej ręki i rozlewa się pod łopatkami.Lekarz wyklucza serce,powiedziała,ze jestem za młoda,mam 34 lata.Zrobiłam sobie prywatnie badania:morfologia i Ob.Okazało się ,że OB miałam znacznie podwyższone,więc lekarz stwierdziła,że mam jakieś nerwobóle i zapisała mi zastrzyki.Po zastrzykach zrobiłam ponownie OB i dodatkowo prywatnie na moją prośbę cholesterol no i wynik: cholesterol całkowity 233,cholesterol HDL 51,Trójglicerydy 133,cholesterol LDL 155,OB 30.Czytałam duzo na ten temat i chyba ma to związek z chorobą wieńcową serca!!! Proszę o jakieś wskazówki,co mam dlaej robić.Chyba badanie na próby wątrobowe ??? Czy ktoś też takj miał ??? Pozdrawiam
Leczę się na niedoczynność tarczycy od 25 lat, obecnie mam 61 i powiem wam, że najgorzej ją zdiagnozować. Nie ma się co szczypać iść do prywatnego laboratorium i zrobić wszystkie badania z krwi jakie się da, później do dobrego internisty, żeby jak najlepiej zinterpretował wyniki i skierowanie do endokrynologa zrobi prześwietlenie w razie potrzeby biobsie dobierze lek w ciągu roku, a jak dobrze pójdzie to i wcześniej, lek zażywa się już całe życie. Przy odrobinie dobrej woli i chęci do ćwiczeń fizycznych można wyglądać w miarę i nie przejmować się specjalnie dietą to nie znaczy, że należy się obżerać golonką. Ja jem wszystko za wyjątkiem wieprzowiny z naciskiem na drób i warzywa z patelni bo lubię, chleb pełnoziarnisty, używam dobrego masła, słodycze umiarkowanie tzn. czasami 2 tygodnie nic, a później całą czekoladę gorzką na raz albo pół słoika nutelli.Biorę eutyrox 125 i TSH miałam w normie, ale zabrakło mi leku, a byłam na wyjeździe i zaniedbałam się, właśnie jestem po badaniu i wizycie u lekarza TSH 85 przy normie 4,9 w okresie nie pobierania leku 3 tygodnie przytyłam 6,5 kg (no i teraz ciężko będzie to z rzucić), mrowieją mi ręce, nogi no i boli mnie kręgosłup tak, że uważajcie lek to lek i trzeba go używać zawsze nawet jak TSH da wyprowadzić się do normy.Śpię na materacu średnio twardym poddającym się zawsze na wznak. Pozdrawiam
Witam. Nazywam się Jakub. Mam 24 lata I zrobiłem wyniki krwi i holesterolu. Wyszło tak: Holesterol całkowity- 215 HDL -50 LDL- 165 Trujglicerydy- 245 Bardzo się boję bo ponoć to źle. Jestem mało aktywny ruchowo i dużo jem. Mam 186 cm wzrostu i 94 km wagi. Proszę o pomoc i uświadomienie!!! Do tego mam nadciśnienie.
Cześć Jakub. Zdecydowanie powinieneś obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i triglicerydów oraz cholesterolu LDL oraz zredukować masę ciała. Dwie rzeczy umiarkowany wysiłek fizyczny i dieta powinny pomóc Tobie obniżyć cholesterol LDL. W Twoim przypadku zalecany poziom LDL to * 100 ze względu na obecność nadciśnienia. Redukcja masy ciała prawdopodobnie pozwoli także obniżyć ciśnienie krwi- tkanka tłuszczowa brzuszna to jeden z czynników rozwoju nadciśnienia. Trzymam kciuki.
Michał Ja też miałam podobne problemy.Masz bardzo duże tg,za mały hdl U mni stwierdzono tzw h Michał. bywa coś takiego jak hipercholesterolemia rodzinna. Ja ją mam imójsyn też ,aczkolwiek prowadzi bardzo higieniczny tryb życia.Trzeba bardzo pilnować poziomu cholesterolu .Mój syn był ostatnio u hepatologa Może taqm właśnie powinieneś się udać
Witam mam 31 lat i od pewnego czasu problem z nadcisnieniem ktore jest leczone. Prosilbym o interpretacje wynikow poniewaz zabardzo ich nie rozumiem, podam tylko to co jest ponad norme Krew Cholesterol 156 HDL cholesterol 51 LDL cholesterol 57 Trojglicerydy 238 norm. 50-150* Kreatynina 1,14 norm. 0,6-1,1* AST 36 norm 3-37* ALAT 60 norm 3-45* GGTP 134 norm 50* anty HBS ujemny MPV 14,1 norm 7-12* P-LCR 58,4% norm 13-43* anty HCV ujemny Oraz usg jamy brzusznej wszystko w normnie oprocz jednej lini co to oznacza ze mam chora watrobe? Watroba o nieznacznie wzmozonej echogenicznosci, prawidlowej wielkosci, bez zmian ogniskowych
przeczytaj artykuł w internecie pt.,,Cholesterol i trójglicerydy**autor Sławomir Gromadzki.Są tam cenne i sprawdzone wskazówki jak obniżyć trójglicerydy i cholesterol.Np.zażywanie wyciągu z karczocha, ogórecznika [na zmianę jedno opakowanie tego,jedno drugiego],odpowiednie odżywianie.Są tam dokładne szczegóły co jeść, czego absolutnie unikać. Trzecia ważna rzecz to codzienny ruch;pływanie rower 30 min. gimnastyki codziennie,bieg lub szybki marsz.Czwarte to zero alkoholu ,papierosów.Picie nawet piwa podwyższ trójglicerydy.Wypróbował to mój wuj-obniżył trójglic.z ok.230 na 98,HDL podwyższył z 26 na 56,a całkowity z ok.280 spadł na ok. 220.W ciągu 3 miesięcy.Warto spróbować.Wszystko to odbyło się bez leków chemicznych.
Witam Robiłem badania krwi dokładnie 25.08.2010 z wyniku wyszło że cholesterolu TG mam 241mg/dl norma to 140 cholesterol całkowity przekroczony o 2 pozostałe wyniki bez zarzutu. Przez cały weekend poprzedzający badania jadłem smażoną karkówkę z frytkami do tego musztarda i ketchup oraz pivo. Moje pytanie brzmi czy przy zastosowaniu diety czyli przerzuceniu się na warzywa i owoce długo będzie trwał powrót do normalnego stanu?? Dodam jeszcze że nigdy nie miałem tego typu problemów co więcej aktywnie ćwiczę bez używania jakichkolwiek suplementów. Pozdrawiam
Gość Martin Kuch
Witam. Od 7 lat jestem objęty opieką koordynowaną. Wyniki bywały różne. Tym razem odnoszę wrażenie, że przesadziłem przez okres wakacyjny z alkoholem i potrawami z grilla. Do tego doszedł fakt zaniedbania w postaci nie wykupienia leków. Mam 38 lat 175 cm wzrostu i 110 kg wagi. W latach 196-1997 byłem pacjentem IŻŻ w Warszawie. Udało mi się zredukować wagę w okresie 6 miesięcy. Początkowa waga 108 kg. Końcowa 76 kg. I tu pada pytanie. Czy teraz w wieku 38 lat, trzymając się ściśle zaleceń mam szansę na ponowne uzyskanie takiego wyniku redukcji wagi? W roku 2007 doszła mi dna moczanowa. W tym miejscu pozwolę sobie umieścić listę stosowanych leków i aktualnych badań z sierpnia 2010. Lista leków: Milurit 100 mg Lorista 50 mg Furosemid 40 mg Atoris 10 mg Kalipoz Amlozek 10 mg Bisocard 10 mg Spironol 25 mg Liphantyl 267M Acard 75 mg Mg B6 IPP 20 20 mg Imovane 7.5 mg (kłopoty ze snem). Wyniki badań: WBC 7.6 RBC 4.99 HGB 15.7 HCT 45.2 MCV 90.6 MCH 31.5 MCHC 34.7 RDW 13.0 PLT 224.0 MPV 9.5 NEU 3.66 LYM 2.01 MONO 0.85 EOS 0.47 BASO 0.07 NEO% 51.8 LYM 28.5 MONO% 12.0 (RED ALERT) EOS% 6.7 (RED ALERT) BASO% 1.0 GLUKOZA 112 SÓD 139 POTAS 3.9 KREATYNINA 0.89 KWAS MOCZOWY 9.2 AMINOTRANSFERAZA AST 64.0 (RED ALERT) AMINOTRANSFERAZA ALT 97.00 (RED ALERT) CHOLESTEROL CAŁKOWITY 316 (RED ALERT) HDL-CHOLESTEROL 34 (RED ALERT) LDL 46 TRÓJGLICERYDY 2470 ( NORMA 200) RED ALERT!!!! GLUKOZA (2H PO 75 G GLUKOZY) 121 Chciałbym niechlubnie dodać, iż w/w badania robiłem po 3 dniach grilla. Mocno zakrapianego alkoholem. Aktualnie mam powtórzyć badania.. i totalny zakaz dotykania alkoholu. Czy powinienem również powtórzyć inne badania? takie jak: Echo serca, USG jamy brzusznej, badanie dna oka? Gastroskopie (ostatnia wykazała 3 nadżerki oraz 2 blizny po owrzodzeniu.) Będę bardzo wdzięczny za diagnozę. Pozwoli mi to zrozumieć czy dożyję 40-stki? Czy raczej spodziewać się wizyty Lekarza Ostatniego Kontaktu? Pozdrawiam.