Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tańsze zamienniki Plavixu i Zyltu

Gość PiotrR

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Krzysztof51

Nie wiem jak obecnie kształtuje się cena leku *Plawix*. Ja po dwóch zawałach miałem zapisywany przez cały rok właśnie plawix a jego cena wynosila okolo 300 zł. W czasie którejś z kolejnych wizyt u pani kardiolog dowiedziałem się że zamast płacić 300 zł za Plawix mogę płacić 70 zł za Zyllt { w okresie pół roku po pobycie w szpitalu związanym z zawałem czy chociażby stanem przedzawałowym -- zwężenie krytyczne naczynia} lek *Zyllt można było otrzymać za 1 grosz . Nie chidzi mio żeby dostawać leki za darmo ale bez przesady jeden lek taki jak Plawix 300 żł no to ja przepraszam ale mnie na taki luksus nie stać pozostaje zatem albo lek tańszy albo zdychać.

Co Państwo sądzą o zamienniku Plavixu o nazwie Areplex? Czy ktoś z Państwa stosuje w/w jednocześnie z acenocumarolem? Będę wdzięczna za odpowiedź. Moja mama jest 4 miesiące po zawale i niecałe 2 miesiące po wymianie zastawki aortalnej. Jeden lekarz zaleca stosowanie acenocumarolu z polocardem i areplexem, drugi odradza. Nie wiem, co mamy robić...

Witam... Ja brałem plavix z polocardem prawie osiem lat -później odstawiono plavix -dodano warfin (podobne działanie jak acenocumarol..) -trudno mi odpowiedzieć -każdy z nas ma inny organizm ;inny przypadek -lekarz podchodzi indywidualnie do każdego -w moim nie działały odpowiednio zamienniki cały czas brałem plavix -.... pozdrawiam:)))

W moim przypadku -jak stosowałem zamiennik plavixu nastąpiła restenoza w stentach (może to była jedna przyczyn??ale dalej nie chciałem sprawdzać...)..jak powróciłem do plavixu było ok -i jest...Z tego co wiem kardiochirurdzy zalecają po takich operacjach branie plavixu przynajmniej przez pół roku -zresztą jak pisałem -każdy z nas jest inny -każdy ma inny obraz naczyń -jedna jest ich nazwa.U mnie przy bardzo cienkich naczyniach własnych brałem plavix.U Twojej mamy może być duże ryzyko powikłań zatorowo -zakrzepowych -dlatego zdecydowano się na podanie tych wszystkich leków.Mama na pewno jest pod opieką dobrych fachowców -oni znają ,wiedzą co jest i indywidualnie dobierają leczenie farmakologiczne.... pozdrawiam:))

Dziękuję za odpowiedź. Porozmawiam jutro z lekarzami o konieczności brania przez moją mamę jednocześnie acenocumarolu, areplexu i polocardu i jeżeli potwierdzą jej konieczność, wracam do Plavixu. Nie będę opisywała historii choroby mojej mamy, bo inny jest temat tego wątku, powiem tylko tyle, że mam wątpliwości co do areplexu ponieważ po niecałym tygodniu jego stosowania mama miała dziś krwawienie z nosa. Przy plavixie tego nie było...

Gość JanSerce

Witam Państwa. Witam też w gronie ludzi zaskoczonych zawałem serca. Dziwne uczucie, tym bardziej w wieku 39 l, higienicznego trybu życia, sportu...cóż zawiodły jednak geny, z dziada, pradziada w drzewie genologicznym zwał, za zawałem. Zdaje się, że dyskusja na temat Plavixu jest zbędna, tak to odbieram, bowiem opakowanie na m-c w bydgoskiej, taniej aptece kosztuje 32 zł. Jeśli to leczenie przewidujemy na rok, lub kilkanaście miesięcy - tak zazwyczaj bywa, to za ten dar życia myślę, że można zapłacić. Lekarz ocenił ten preparat (oryginalny), jako znaczne odkrycie kardiologiczne, ratujące nam wieńcowcom, zawałowcom życie. Jest oczywiście wprowadzony do obrotu w Polsce ( wcześniej UE, USA ) preparat Efient !!! Tu apteki na pytanie o ten lek reagują zazwyczaj zaskoczeniem, brak jeszcze w szerszym obrocie, występuje już w hurtowniach i jest dostępny na życzenie. Koszt m-czny Efientu to ok. 270 zł. Plavix i Efient, nie są zamiennikami w znaczeniu zbliżonego składu chemicznego. Choć ich działanie jest takie samo - przeciwpłytkowe. Tu należy się zastanowić, czy zaszaleć i brać Efient, oceniany w zamieszczonych opisach badań klinicznych jako często skuteczniejszy, jednak przy jego stosowaniu częściej występują zagrożenia krwawień w szerokim ujęciu, włącznie z zagrażającymi utratą życia. W niektórych jednak sferach badań klinicznych Efient okazał się skuteczniejszy w swym działaniu. M-czną dawkę leku otrzymałem w szpitalu zapisując się do programu badań nad tym lekiem, jego skuteczności. Teraz stoję przed dylematem, czy przejść na Plavix, czy pozostać przy Efiencie. Jego cena, włączając pozostałe leki, robi dla przeciętnego człowieka juz znaczące wrażenie w aptece. Cóż jednak. Widząc pewne oszczędności w obecnej, przymuszonej zmianie trybu życia, może warto jednak zainwestować ?!! Pomyłka jednak na niekorzyść zdrowia, może być, czy jak to zazwyczaj bywa będzie nieodwracalna. Życzeniami zdrowia. JanSerce :))

Gość piotr 1234567

Z uwagą przeczytałem to co Pan napisał i jest to najmądrzejszy tekst dotczący plawixu. Ja mam 49 lat i należę do zdziwionych zawałem , całe życie sport ,ogólniak klasa sportowa, szeroka kadra Polski 400,800 m. codziennie biegam,własne fitnees itd. I co i 3 stenty. pierwszy miesiac brałem effient ale był za 370 pln .Ten lek forowało 2 lekarzy z jednego oddziału w Grodzisku Wlkp. . Cała kadra ze szkolnej /Klinika Kardiologii w Poznaniu/ mówili przejdź na Plawix. przeszedłem jest ok. I mam nadzieję że tak będzie. Biore jeszcze leki na obniżenie lipidów CRESTOR i mówili że go nie zamieniać bo jest najlepszy.