Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tańsze zamienniki Plavixu i Zyltu

Gość PiotrR

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie - to jest bardzo ważne lekarstwo i nie jest do końca zycia... Po co truć sie lekami z Indii. To nie jest prawda że odpowiedniki sa identyczne jak oryginał!!! Prawda jest taka że większość tych leków jest robionych w Chinach lub Indiach a u nas konfekcjonowane (czasem dla ukrycia pochodzenia lek przechodzi przez kilku dostawców). Takie odpowiedniki powinni brać naprawdę najbiedniejsi. Niestety dotyczy to większości tzw. odpowiedników.
Witajcie!! Mój dziadek brał od roku Plavix i miał często zawroty głowy i nudności .Lekarz z Ochojca w Katowicach zapisał odpowiednik Clopidix z firmy Lekam za 50zł a pod dworcem w Katowicach w promocji do końca roku za 9,99zł .Czuje się dobrze i wyniki są znacznie lepsze.Pytajcie o zamiennik Clopidix.
Gość dr house
Nieprawdą jest, że Clopidogrel Teva ma jako jedyny(!!!!) odpowiednik zarejestrowane wszystlie wskazania Plavixu. Czytałeś ChPL innych? Ja widziałam świadectwa biorównoważności, biodostępności wszystkich. I dlatego zastosowałabym u pacjenta Clopidix.

Cytuję: *~Medyk, 2008-11-27 15:38:45 (IP: 168.224***) Ludzie - to jest bardzo ważne lekarstwo i nie jest do końca zycia... Po co truć sie lekami z Indii. To nie jest prawda że odpowiedniki sa identyczne jak oryginał!!! Prawda jest taka że większość tych leków jest robionych w Chinach lub Indiach a u nas konfekcjonowane (czasem dla ukrycia pochodzenia lek przechodzi przez kilku dostawców). Takie odpowiedniki powinni brać naprawdę najbiedniejsi. ..... * koniec cytatu i ===* PYTANIE : Co to znaczy, że takie leki powinni brać naprawdę najbiedniejsi --- a może wcale nie należy podawać im leków, będzie taniej!

Ja to sama nie wiem jak z tymi zamiennikami. Mogę się skusić na zamianę drobnego leku typu przeciwbólowy, jakieś witaminki etc., ale poważne leki na receptę zdecydowanie wolę zapłacić trochę więcej. Najczęściej z czegoś musi wynikać różnica w cenie i wcale nie musi chodzić o markę i zdzieranie z nas kasy, ale znaczące różnice muszą wynikać z *cięć budżetowych* w samym składzie leku. Moja metoda - znaleźć w swoim mieście tanią aptekę, aby dostać oryginał w możliwie najlepszej cenie. Ja u siebie w Łodzi, mogę podrzucić innym info, jeśli ktoś bywa w C.H. manufaktura, jest apteka za grosze i tam płacę sporo mniej za Plavix. Takze myślę, iż to lepsze rozwiązanie - tańsza apteka a nie tańszy zamiennik leku w takich wypadkach ;/

Gość Plavix i Efient sprz

Sprzedam oryginalny EFIENT - 98 tabletek, 10 mg. To lek wprowadzony w roku 2009 i jest najnowszym i najskuteczniejszym lekiem kardiologicznym.Okazyjna cena to jedynie 800 zł. W aptece 28 tabletek kosztuje ponad 330 zł. Mam tez jedno opakowanie 28 tabletek w cenie 250 zł. Posiadam również do sprzedania inny lek kardiol. PLAVIX 75mg po 28 tabletek. Cena opakowania to jedynie 100 zł plus koszt wysyłki. Leki mają oryginalne opakowania, halogramy i długie terminy ważności. tel.72 37 43 988