Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie serca przy gwałtownym ruchu, duszności i zimny pot

Gość hsir0az

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Trudno bedzie opisac moje dolegliwosci, wiec z gory przepraszam za chaotycznosc, ale postaram sie wyjasnic najdokladniej. Odkad pamietam,po dluzszym wysilku fizycznym jak np. gra w pilke, zdarza sie, ze gdy gwaltownie wykonam jakis ruch, moje serce zaczyna momentalnie tak mocno bic, jakby mialo wyskoczyc z klatki, przy tym czuje okropne dusznosci i ciezki oddech, robi mi sie ciemno przed oczami, oblewa mnie zimny pot, po odpoczynku wszystko wraca do normy ale czuje sie kompletnie bez sily. Mialem okresy, ze w klatce czulem okropne bole, zwlaszcza przy wdechach. Ostatnio mimo, ze nie wykonuje dlugotrwalego wysilku, czesto bez powodu czuje dziwne, nieprzyjemne uczucie, jakby moje serce bylo *niespokojne*, przy tym w klatce czuje dusznosci. Kilka lat temu zrobilem sobie EKG ale nic nie wykazalo. Do lekarza rodzinnego za bardzo nie mam ochoty isc, bo wiem, ze jak zwykle splawi mnie. Do prywatnego musze sie wybrac, ale taka wizyta na pewno troche kosztuje. Mozliwe, ze jest to na tle nerwowym? Z gory dziekuje, za jakakolwiek pomoc. Pozdrawiam.
Witaj Jest to możliwe, że te dolegliwości mogą być na tle nerwowym ale radziłabym jednak wybrać się do lekarza. Nerwica to choroba wykluczeń, dlatego też trzeba najpierw wykluczyć inne choroby. Możesz iść do lekarza rodzinnego tylko po skierowanie do kardiologa lub na prywatną wizytę, której kwota będzie wahała się w granicach 100zł. Piszę to z tego względu, że ja miałam podobne objawy na początku choroby....Najpierw lekkie omdlenia, szybkie bicie serca, duszność.......później pojawiało się *to* dwa razy w miesiącu a obecnie ataki mam od miesiąca mniej więcej co dwa dni. Teraz po ataku dochodzę do siebie przez kolejne 2 do 3 dni w których występują kolejne ataki i jest błędne koło. Ja też bagatelizowałam objawy i doprowadziłam się do stanu, w którym podczas spoczynku mój puls wynosi między 112 a 125, natomiast wstanie do toalety powoduje że puls wzrasta do 136! Pójście do sklepu czy w inne miejsce powoduje momentalnie przyspieszenie pulsu. Nie chcę cię straszyć! Radzę tylko nie bagatelizować objawów. Objawy te mogą być także spowodowane złą pracą tarczycy, nadczynnością lub niedoczynnością. Pozdrawiam