Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skąd dostać recepte w weekend* przerwa 2dniowa w braniu betablokera?

Gość Mich

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Niestety dopiero się zorientowałem ,że skończył się mój Biosotal ;-/ jest sobota i lekarza nie ma a biosotal biorę na arytmię (skurcze komorowe). Co prawda nie czuję po nim poprawy ale fakt ,że nie mogę nic wziąć na serce działa negatywnie na psychikę. Czy można nie brać przez te 2 dni a od poniedziałku normalnie brać tak jak do tej pory? Czy może jest jakieś lepsze rozwiązanie aby dostać receptę? jaka szansa na sprzedanie mi tego w aptece bez recepty? Plus jest taki ,że biorę minimalną dawkę.

Gość Marcin UK

Chyba ze jakos po znajomości, bo legalnie to chyba nie ma takiej możliwości. A co się stanie jak nie wezmiesz beta blokera w minimialnej dawce przez 2 dni pewnie możesz to troche odczuc. Być może ciśnienie ci troche podskoczy i możesz się gorzej poczuc. Moja mama kiedyś zapomniala wziasc kilku lekow nadciśnieniowych i skonczylo się bardzo wysokim ciśnieniem i wizyta u lekarza. Ciezko powiedzieć na ile odczujesz brak tego leku przez 2 dni, bo to jeden lek i minimalna dawka. Raczej nic poważnego nie powinno się stać ale możesz mieć gorsze samopoczucie. Jednak trzeba uwazac z tymi lekami i mieć zawsze zapas:)

Bez problemu wypiszą powiadacie :D wypisali. Tylko z wielkim trudem i licznymi komentarzami... Podobno miałem wielkie szczęście ,że jaśnie Pani miała względnie dobry nastrój i w drodze wyjątku to dla mnie zrobiła. Zdaję sobie sprawę ,że to ja powinienem o to zadbać aby na weekend mieć leki no ale w zyciu różnie bywa a chyba szpital jest od tego aby człowiekowi pomóc?

Najlepiej mieć jedną aptekę w której kupujemy nasze leki, które bierzemy stale.  Wtedy farmaceuci nas znają i nie jest problemem dostanie opakowania tabletek w piątek po południu czy sobotę, a dostarczenie recepty w następnym tygodniu.