Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zależność ciśnienia i pulsu

vinzone

Rekomendowane odpowiedzi

WItam CIę! To jest normalne,że gdy się zdenerwujesz to ciśnienie gwałtownie skacze do góry. Postaraj się przed zmierzeniem cisnienia wyciszyć się i pamiętaj aby nie pić kawy około godziny przed pomiarem.Nie stresuj się przecież to nic strasznego.POZDRAWIAM!
Witaj!!! Ja mam ten sam problem co Ty jak idę do lekarza mam strasznie wysokie ciśnienie. We wtorek byłam u lekarza i przepisał mi tabletki powiedział że to nadciśnienie (150/100). W domu jak mierzę mam dużo niższe nieraz nawet za niskie. Nie chcę brać leków na nadciśnienie mam 34 lata, ale jak pomyślę o badaniach okresowych w grudniu to od razu czuję że będę miała kłopoty.
To są typowe przykłady efektu białego fartucha- podwyższonego cisnienia i tętna podczas badan lekarskich, np. osłuchu lub mierzenia ciśnienia. To nie jest choroba, więc tego się nie leczy! Ania- trafiłaś na niekompetentnego lekarza. Tylko holter może dać wiarygodny wynik.
Gość Sebastian 17 lat
Czuję się bardzo dobrze, prawie nigdy nie bolała mnie głowa (wiem, że przy nadciśnieniu człowiek czuje się dobrze), ale ja nie mam żadnych objawów tej choroby. Ostatnio jak mierzyłem ciśnienie to miałem puls 160!!! Nie wiem jak dokonać badania aby wyniki były jak najbardziej wiarygodne. P.S Co to jest ten Holter?