Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Powiększona tętnica płuca u dziecka

Gość Grzaniec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie. Szukając informacji o PDA znalazłem to forum. Dziś mój 3,5 letni synek miał echo serca. Poniżej opis z książeczki zdrowia (o ile udało mi się poprawnie przeczytać zapis lekarza): *Echo serca. Dobrze czytelne. Jamy serca nie są powiększone. Wyraźnie powiększona tętnica płuca, aorta 1,4cm, tętnica płucna 1,7cm. Widoczna niedomykalność zastawki t. plucnej (?) JP I(?). Poza tym brak cech HSD VSD i COH (?). Nie uwidocznione PDA. Skierowanie na badanie RTG klatki pierśiowej.* Z ust lekarza dowiedzieliśmy się, że powiększona jest tętnica plucna, ale PDA nie został odnaleziony. Z tego powodu skierowani zostaliśmy na RTG klatki piersiowej i mamy się zgłosić ze zdjęciem. Wcześniej lekarze słyszeli szmery w serduszku synka, ale mimo, dwóch wcześniejszych badań echa serca nikt nie mówił o PDA....dopiero dziś. Czy ktoś może mi wyjaśnić opis echa, oraz powiedzieć coś w średnicy tętnicy płucnej. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Potrafie nieudolnie odczytać, ze jamy serca prawidłowej wielkości, co jest informacją pozytywną. Widoczna niedomykalnośc zastawki tętnicy płucnej pewnie chodzi o IP nie JP. Nie wiem kto wstawił znaki zapytania, ale I wh mnie chodzi o 1 stopien niedomykalności z 4, a więc mały. Bez cech ASD - ubytku międzyprzedsionkowego, VSD - ubytku międzykomorowego, być może Miało byc CoA - bez koarktacji, przewężenia aorty, ale to tylko moje skojarzenie. Prześwietlenie klatki piersiowej uwidoczni np sylwetke serca, ewentualne zwapnienia. Poszerzenie pnia płucnego jest najlepiej widoczne na tylko-przednich zdjęciach klatki piersiowej. Obie główne tętnice rozszerzaja się przede wszytskim z powodu zwężen astawki aorty lub pnia płucnego, wysokiego ciśnienia lub dużego przepływu. Może dlatego rozpatrywano pod kątem PDA. Pozdrawiam i zyczę synkowi dobrych diagnoz. Nie wiem kto Was prowadzi, ale może warto skosultować się w dobrym ośrodku. Aby byc pewnym. Madzia podała dobre namiary. Na stronie w dziale wady serce znajdziesz opis wielu wad. Tajkże namiary na forum.
Bardzo dziękuję za szybkie informacje. Znaki zapytania wstawiłem ja, ponieważ mam problem z rozszyfrowaniem lekarskiego pisma. Zdjęcie klatki piersiowej było robione dzisiaj - wynik jutro i było to właśnie zdjęcie tylno-przednie. Co do opisów - teraz widzę, że zamiast COH jest faktycznie CoA oraz IP i rzymska 1, więc trafna interpretacja - dzięki!. Ja niestety w tych sprawach nie mam doświadczenia ani wiedzy - i wcale nie pragnę go zdobywać:(...nie wiem, czy nie będziemy zmuszeni....Prowadzi nas p. doktor, specjalista od kardiologii dziecięcej z mojego miasta - Ciechanowa. Oczywiście bedziemy szukać wszelkich, jak najlepszych ośrodków i specjalistów - choć p. doktor cieszy się uznaniem (podobno). Dziękuję za namiary na drugie forum i na pewno tam zajrzę. W środę 5.12 mamy wizytę, aby lekarz mógł obejrzeć zdjęcie RTG - pewnie będę miał jeszcze jakieś pytania i pozwolę sobie tutaj je zadać. Pozdrawiam.