Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zatrzymania krążenia po antybiotyku na angine przy defibrylatorze kardiowerterze serca

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Cześc mam 34 lat i 2,5 roku temu wszczepili mi defibrylator dlatego że małam migotanie komór i częstoskurcz.Zaczeło się od anginy która przyszla nagle potem dostałam antybiotyk i po drugiej dawce dostałam zatrzymania krążenia w sumie było ich 7 razy.Prawdopodobnie było to polekowe tak twierdzą lekarze czy pracując na kardiologi spotkaleś się z takim już przypadkiem.
Witam! jak dotychczas nie spotkałem się z aż tak drastyczną reakcją na antybiotyk, ale rzeczywiście takie reakcje są możliwe. Mam tylko jedną wątpliwość kardiowerterów-defibrylatorów raczej nie wszczepia się pacjentom u których zatrzymanie krążenia czy migotanie komór wystąpiło jako reakcja polekowa. Czy po tej anginie nie wystąpiło czasem u Ciebie zapalenie mięśnia sercowego, które mogło spowodować jego uszkodzenie i w konsekwencji ten częstoskurcz i migotanie? Wtedy wszczepienie kardiowertera - defibrylatora byłoby uzasadnione. Czy po anginie miałaś wykonywane jakieś badania kardiologiczne np. echo serca albo holtera?
Dziekuję Ci za odpowiedz,a więc miałam robione echo serca i holtera i z tego co mówili lekarze nic te badania nie wykazały mieli mi też zrobić badanie elektrofizjologiczne chyba tak to się nazywa ale doszli do wniosku że to badanie może nic nie wykazać(bo chcieli chyba znajść przyczynę tych zatrzymń krążenia) a może być ryzykowne dla mnie i na wszelki wypadek wszczepili mi ICD.Jeszcze dodam że miałam wydłużone QTa lekarz powiedział że taki przypadek zdarza się 1 na milion i ja byłam tym nieszczęśliwym milionem .Po tym wszystkim fizycznie czuję się super ale psychicznie to dno.Pozdrawiam.
mam pytanie czy arymia może wystąpić tylko od narkotyków, alkocholu, nadmiaru kofeiny itp? mój kolega choruje na arytmie... Jest to dziwne ale to podobno przez to że za szybko rośnie ma 16 lat i nie wiem czy mogę w to wierzyć?? jak dla mnie jest to dziwne... ale czy to możliwe ?? czekam na odpowiedzi.
Do Oli Oczywiście, że arytmie występują nie tylko jako skutek używania alkoholu, narkotyków czy nadmiaru kofeiny. W przypadku Twojego kolegi może być prawdą że arytmie są po prostu skutkiem przyspieszonego wzrostu i normalnej w tym wieku burzy hormonów. najprawdopodobniej one ustąpią w momencie zakończenia się u niego okresu dojrzewania, a jeżeli nie to trzeba będzie wtedy zacząć się martwić.