Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niskie ciśnienie, wysoki puls i bóle głowy u nastolatki

Gość Ola

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jestem dziewczyną, mam 14 lat, niskie ciśnienie, wysoki puls, i bóle głowy. Te bóle głowy ostatnio mnie dość trzymają. Chciałam iść z matką do lekarza ale, ona stwierdziła, że moje siostra w tym wieku miała tak samo. Aha, i dodam, ze moi dziadkowie mieli raka mózgu, a moja kuzynka zmarła na raka. Możliwe, że to ma jakiś związek ze sobą?
Po pierwsze jakie to jest niskie ciśnienie i wysoki puls według Ciebie - podaj jakieś przykład. Po drugie bóle głowy absolutnie nie muszą świadczyć o objawach raka mózgu, ale jeżeli są bardzo dokuczliwe nie zaszkodzi jak pójdziesz z tym do lekarza. Możliwe jest, że bóle głowy to efekt niskiego ciśnienia, ale może to być także na przykład migrena, albo *uroki* dojrzewania*. I jeszcze jedno - kiedy masz te bóle głowy jaka jest pogoda - może jesteś po prostu meteopatą.
Ja mam te same problemy, bóle głowy są OKROPNE...mam je już od około 1,5 roku. Często zasypiam i budzę się z bólem głowy, dziś w nocy obudziłam się, bo tak mnie bolała że to mało powiedziane, nie wspomnę już o zawrotach głowy. Moje ciśnienie dzisiejsze to 120/75 puls 110. Dodam, iż bóle głowy nasilają się rano, mam kłopoty z koncentracją, również problemy z menstruacją mam :/ Jak mnie złapie taki ból głowy, to po prostu mam ochotę zasnąć na dwa dni...nie mam jakiegoś światłowstrętu czy czegoś podobnego, ale taki ból głowy, który wręcz rozsadza mi czaszkę jest czasami nie do zniesienia. Wczoraj odwazyłam się wziąć ketonal, ale nie pomógł...Sądziłam, że to od ciśnienia ale mało prawdopodobne gdyż ciśnienie z reguły mam dobre, tylko pulsy mam wysokie i potrafię mieć ni stąd ni zowąd wysoką gorączkę i potworny ból głowy i sztywność karku...czasami mi się to zdarza. Poza tym ciągłe stany podgorączkowe to norma u mnie. Nie wiem czy ma to związek z nowotoworami, które i w mojej rodzinie były. Rodzice oboje umarli na nowotwory, więc jakieś tam obciązenie jest ale po co od razu wiązać to z tak poważnymi dolegliwościami..
iza idz do lekarza i opowiedz o swoich dolegliwosciach, tu nikt nie poradzi, potrzeba pewnych badan i porzadnej diagnozy, a co do bolow glowy to moze masz migrene, jezeli w pore nie zazyje sie leku przeciwbolowego to klops, nekala mnie kilka lat tylko pomagalo mi scisniecie jak najmocniej szalikiem glowy, ciemny pokoj i mosialam zasnac i to mi pomagalo,ale nie mozesz lekcewazyc swoich problemow,pozdrawiam
Niskie cisnienie, szybkie tętno i bóle głowy zawsze nasuwają podejrzenie anemii wynikającej z niedoboru żelaza, zwłaszcza u młodych dziewczyn, które mają zaburzenia miesiączkowania. Proponuję zrobić sobie morfologię. Czasem niedobór żelaza może być mimo braku anemii, wtedy często wystarczy pobrać żelazo, np. biovital. Warto byłoby też sprawdzić hormony tarczycy.
Gość Kiepska sprawa
Ale bzdury.Od pewnej choroby zdecydowanie nienowotworowej ma się fatalną pamięć.A generalnie to mogą być zakrzepy w rzyłach i tętnicach ale w takim wieku to dziwne.Przypuszczam ze to sprawka zatruć albo niedoborów.Czytałem też że promieniowanie z różnych nadajników może zaszkodzić.
Witam ! Nazywam się Ola , mam 15 lat . Od około roku mam coś takiego , że jak przekręcę głowę np w prawo to wtedy pyka mi w szyji i cały język mi drętwieję . Co to możę być ? A no i w czerwcu zemdlałam i od tamtej pory mam zawroty głowy , niskię ciśnienie (85/64 itp) , silnę bólę głowy dokładnię na skroniach , albo z tyłu głowy , a i zaniki pamięci (tzn ostatnio miałam taką akcję , że byłam w przychodni z tatą i szłam za nim i naglę tak jakby mi się film urwał i widziałam przed oczami postać taty i zaczełam do niego mówić i go szturchać , że nie tu stoi , a potem naglę tak jakbym się obudziła i okazało się , że to jakiś inny facet wogólę nie podobny do mojego taty) . Co to możę być ?
Mam od 3 tygodni bol glowy... Wczesniej miałam grype dostałam Tamiflu na grype ahn1 zeby jak by co zapobiegac... 1 dnia gdy zaczelam go stosowac pojawil sie bol glowy ale nie przestalam brac myslalam ze to peralgina wiec ja odpuscilam ale bol nie przechodzil pojechalam na ostry dyzur tam zrobili przeswietlenie zatok i nic nie stwierdzili i jak bol nie minie to kazali przyjechac znow... wiec 4 dni pozniej nie minelo przyjechalam trzymali mnie tam ok 5 dni nie robili badan mowili ze ich nie stac a to od zatok (wczesniej inny lekarz stwierdzil z przeswietlenia ze nie) mija juz 3 tydz ja mam bol glowy światłowstret cisnienie 100/60 (od dziecka mam niskie) i puls 110/115 zawsze mialam 60 ;/ nie wiem co mam robic? (mam 17lat u mnie w rodznie nikt nie choruje na migrene)