Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zapchanie żyły kończyn dolnych u starszej osoby

Gość Michał

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mój dziadek dowiedział się ostatnio u lekarza, ze 75% jego żył w kończynach dolnych jest niedrożne, i że konieczna jest operacja której wynik może być rożny (albo amputacja albo znaczna poprawa) Chciałbym się dowiedzieć jakie zabiegi stosuje sie w takich przypadkach, ile one kosztują i czy są skuteczne. Czytałem cos na forum o chelatacji,czy to działa? Czy jest sens zaczynać taką kuracje? Bardzo prosiłbym o odpowiedź za którą z góry serdecznie dziękuje i pozdrawiam wszystkich użytkowników
Słyszałem o tej chelatacji ale o ile wiem nie jest to metoda uznawana przez oficjalną medycynę a ponadto jest niebezpieczna dla chorego. Ja proponowałbym skontaktowanie się z dobrym ośrodkiem kardiologii inwazyjnej i zapytanie czy w przypadku dziadka nie jest możliwe wykoznanie stentowania tętnic kończyn dolnych. Jest to ewentualna alternatywa dla proponowanej operacji - podejrzewam że chodzi o wykonanie by-passów aortalno udowych. O ile się orientuję zabiegi stentowania tętnic kończyn dolnych wykonuje się np. w Polsko Amerykańskich Klinikach Serca w Ustroniu. To placówka prywatna ale mają kontrakt z NFZ więc leczą w ramach normalnego ubezpieczenia.
Mojemu ojcu tydzien temu aputowano kończynę dolną w wyniku krytycznej niedrożności naczyn.Operacj odbyła sie w Klinice Naczyń w Lublinie przy ul Staszica... Przed zabiegiem nikt nie skontaktowal się z nami o konieczności wykonania amutacji.. Mama codziennie odwiedzała chorego ojca.Lekarz miał wykonać udrażnianie żył...niestety nie udalo się.Minęło 8 dni po zabiegu.. Lekarz nie poinformował Ojca o wykonanym zabiegu.... Czy to wszystko jest normalne?????
Gość *ciemna* baba
A mój tato miał mieć amputowane palce ( czarny kciuk z powodu niedrożności żył ) lub nawet część nogi. W oczekiwaniu na miejsce w szpitalu i zabieg pił naftę po pół łyżeczki dziennie - przez miesiąc. Sczernienie zniknęło, a kiedy pojawił się na umówiony termin w szpitalu, lekarz, po obejrzeniu nogi, ogromnie zdziwiony stwierdził, ze wróciło w nodze krążenie i operacja w tej sytuacji jest zbędna. Nie mógł pojąć jak to się stało, a tato wstydził się przyznać do tego, ze pił naftę. I zawsze, kiedy tylko czuł, ze zaczyna się coś dziać z jego nogami, natychmiast wracał do kuracji naftą. W ten sposób uratował sobie nogi.

Od 25 lat jestem na diecie nie jem tłustych potraw nie jem jaj mała prawdziwego do wszystkiego używam margaryn i oleju lub oliwy i co mam 50% niedrożne żyły w kończynach dolnych .całe życie walczyłam z cholesterolem ,dlatego trzymam cały czas dietę niskocholesterolową .Dopiero niedawno lekarze stwierdzili że największym wrogiem jest nie jedzenie ,lecz stres ,przemiana materii danego człowieka i dziedziczenie choroby .*Dodam że prowadziłam aktywny tryb życia jem i jadłam dużo owoców warzyw ,ryb.Więc nie osądzajcie ludzi że są sami sobie winni jedząc tłusto i niezdrowo bo to nieprawda!!!!!Na pewno wypróbuję naftę .Żałuję że tak póżno trafiłam na tę stronę ./naftę kupuje się w aptece jako naftę oczyszczoną/

Witam mam ten sam problem i bardzo się boję. Mam 3 stenty w tentnicy udowej i znowu się zapchały. W zasadzie co 3 miesiące po stentowaniu wraca ból. Ile razy jeszcze mogą wstawiać stenty. Co robić dalej. Będę wdzięczna za każdą radę. Dzięki.