Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Opuchlizna nóg i drętwienie rąk po lekach przy nadciśnieniu tętniczym

Bolek

Rekomendowane odpowiedzi

Od dwóch lat mam zdiagnozowanie nadciśnienie, badanie holterem potwierdziło teze /160/100/. Wszystkie inne badania krew lipidogram holter serca, usg jamy , badanie dna oka są ok. W czym jest problem lek jaki biorę to ConCor Cor 2,5. 3 miesiace temu lekarz zmniejszył dawkę do 1,25. Cisnienie w tym czasie nie uległo zmianie. Wyniki badań też bez zmian. miesią temu lekarz zmienił concor na inny lek co spowodowało silne drętwienie kończyn dolnych. Po dwóch tygodniach lekarz odstawił nowy lek a kazał wrócić do concor cor 2,5. Co to dało, dretwienie ustąpiło ale mam codziennie rano opuchnięte nogi, raz prawą raz lewą. Lekarz zmniejszył dawkę concor cor do 1,25. Sytuacja bez zmian dodatkowo doszły drętwienia rąk raz prawej raz lewej. Czy ktoś może mi powiedzieć co się dzieje. Lekarz nie jest w stanie. Dziękuje za pomoc.
Witam! Objawy o jakich piszesz najprawdopodobniej są wynikiem przyjmowania Concoru . Leki z tej grupy ( beta blokery ) często powodują obrzęki drętwiemie kończyn i uczucie chłodu. Pocieszające jest to że badania które wykonałeś są dobre. Wygląda na to że jedynym problemem jest nadciśnienie. Trudno dociec dlaczego lekarz upiera się przy beta blokerach mając do dyspozycji wiele nowoczesnych leków stosowanych w nadciśnieniu. Może należałoby porozmawiać o tym ewentualnie zmienić lekarza. Swoją drogą dla spokoju wykluczyłbym ewentualny problem z nerkami tarczycą itp Co prawda ok 90% przypadków to tzw nadciśnienie samoistne o nieznanej etiologii ale pozostałe 10% to nadciśnienie wynikające z konkretnych chorób które trzeba diagnozować i leczyć Pozdrawiam
Gość Barbara, tel. 0501 2
Co to znaczy nadciśnienie samoistne?Każde nadcisnienie i każda inna choroba mają swoja przyczynę. Jeżeli nie wiadomo skąd się wzięła, to jak można ordynować jakies leki? Ale to ,,leczenie* polega tylko na likwidowaniu w jakimś stopniu objawów, a nie przyczyny. Poza tym działania uboczne tych ,,leków* powodują następne dolegliwości. Jak czytam o działaniach niepożądanych leków- włosy stają mi dęba. Podziwiam wszystkich, u których one występują i nie szukają innych metod aby wrócić do zdrowia. Z drugiej strony, jeżeli pacjent coś słyszał o naturalnych terapiach i próbuje konsultować to z lekarzem, natychmiast jest skrytykowany i ,,zbesztany*. Co najwyżej usłyszy od lekarza-jak pan jesteś taki mądry, to lecz się pan sam! Dla pacjenta lekarz jest oczywiście wyrocznią i natychmiast podporządkowuje swoje zdrowie jemu właśnie. Z nami( ze mną i moim mężem) było podobnie. Do czasu. Jak na każdą chorobę braliśmy inne leki- coraz wiecej i więcej, a wyleczenia nie było widać, tylko coraz to nowe dolegliwości- wzięliśmy zdrowie w swoje ręce. Rezultaty przerosły nasze najśmielsze oczekiwania! Teraz chwalimy się lekarzom. Nie stoimy w kolejkach, aby dostać się do jakiegoś lekarza, nie zostawiamy pieniędzy za nibyleki w aptekach. Do przychodni chodzimy tylko po to, aby zrobić badania. I tak to trwa już przeszło cztery lata. Uważam, że każdy jest w stanie sobie pomóc, trzeba tylko trochę chcieć poznać organizm,dać mu to, czego potrzebuje, a on się odwdzięczy. Nie bójcie się. Możecie naprawdę wyreperować swoje zdrowie.
Witaj Bolku!Zgadzam sie w 100% z amitaba co do concoru.Faktycznie moze on dawc take skutki uboczne i jesli lekarz dalej bedzie sie przy nim upieral zmien lekarza i to jak najszybciej bo mozesz pogorszyc sobie zdrowie(dodatkowo mozesz miec problemy na przyklad z sercem).Jak piszesz concoru nie biezesz duzo bo zaledwie 1,25 wczesniej 2,5 i masz dretwienia i puchniecie konczyn.Ja bralam concoru 7,5 nie powodowal u mnie skutkow ubocznych,ale w moim przypadku bralam go glownie na zwolnienie akcji serca i nadcisnienia rowniez bo je mam ale nieduze i skaczace.Obecnie biore lek z tej samej grupy beta-blokerow o nazwie bisocard 15,tritace 10-ten lek jest glownie na cisnienie.Probowalam zmienic leki na isoptin 120 ale w moim przypadku nie podzialal musialam wrocic do blokera(bralam duza dawke ale jest rowniez 40 i 80).Moje nadcisnienie jest samoistne-nie znaleziono przyczyny w rodzinie tez nikt nie choruje.Lecze sie dpoiero od stycznia ale juz wczesniej pojawialo rutynowych sie badaniach tyle ze lekarze lekcewazyli te oznaki dlatego ze jestem jeszcze mloda,ale wszystko jest do pewnego momentu,uwiez mi.Wiec jesli mozesz to walcz o swoje zdrowie ile tylko sie da,tym bardziej ze nie biezesz jeszcze duzych dawek lekow,w moim przypadku jest to juz niemozliwe,po prostu jestem skazana na leki przynajmniej przez 3 najblizsze lata-tylko przerazaja mnie te moje dawki bo w styczniu zaczynalam tak jak ty od 1,25 teraz biore juz 15 i dodatkowe leki. Pozdrawiam cie serdecznie.
Szanowny Panie! Te dwie odpowiedzi to bełkot. Beta-blokery mogą rzeczywiście dawać objawy ziębnięcia dłoni i stóp (jak w jednym poście) i tylko tyle jest prawdziwe. Prawdą ogólną jest poza tym tylko to, że trzeba walczyć o swoje zdrowie. Dawka leku jaką Pan przyjmuje jest śmiesznie mała i nie ma wpływu na objawy jakie Pan podaje tzn. trzeba szukać innej ich przyczyny. Nie podaje Pan swojego wieku. Nie bardzo można więc coś więcej powiedzieć.
Słuchajcie kochani, czy ktos z Was ma podwyzszone często ciśnienie rozkurczowe? Moje ciśnienie to:123/86/71 lub 119/83/76 lub 129/94/69. Niby nie za wysokie ale bardzo dokuczliwe,tzn:ucisk w skroniach,zmęczenie wzroku i ogólnie złe samopoczucie. Zaden lekarz nie potrafi mi odpowiedzieć na pytanie ,skąd wzwyzka drugiego cisnienia ,mimo,że każdy twierdzi,że nie jest to prawidłowe. pozdrawiam