Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Drożny otwór owalny u wcześniaka

Gość siedla

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Od dwoch tygodni jestem szczesliwym tatusiem slicznej pary blizniat: Olgi i Szymona. Dzieci urodzily sie z 32 tygodniu ciazy, jednak wszyscy lekarze chwalili je, ze sa zdecydowanie wieksze, niz moznaby sie tego spodziewac (waga urodzeniowa: 1890 i 1830 gramow). Szymon rosnie i rozwija sie prawidlowo, natomiast nasza mala Olenka ma wade serduszka - DROZNY OTWOR OWALNY. Skutkiem tego sa ogromne trudnosci w karmieniu dziecka - podczas karmienia meczy sie, spada jej saturacja, robi sie blada, pozniej sina i mdleje. Juz po pierwszych 3-4 lykach! Polozne sie denerwuja i dziwia, ze zasypia, ja jednak wyraznie widze, ze ona mdleje. W zwiazku z powyzszym mam nastepujace pytania: 1. Jak dlugo mozna czekac, az u tak malenkiego dziecka zarosnie sie ten otwor? 2. Jesli sie on nie zrosnie - to czy leczy go w jakikolwiek sposob? 3. Jesli tak, to czy ktos moglby podac namiary na jakiegos specjaliste? (mieszkamy we Wroclawiu) 4. Jakie moga byc pozniejsze konsekwencje jesli ten otwor bedzie pozostanie nieleczony? Dodam jeszcze, ze otwor ma srednice okolo 4mm. Bardzo prosze o odpowiedz - to dla nas bardzo wazne! Damian Siedlecki
Ja niestety nie jestem w stanie Wam pomoc w zaden sposób chce jednak byscie wiedzieli,że jesteśmy z Wami i trzymamy kciuki za małą Oleńke. Bardzo mi przykro, że przytrafiło Wam się coś takiego, szukajcie dobrego specjalisty, który pomoze Waszemu dzieku, no a co mówią kardiolodzy????pozdrowienia i głowa do gory
Przede wszystkim całuję małą Oleńkę!! Moje pierwsze pytanie: 1. W któym miejcu serca ma ona ten otwór (przedsionki, komory, przegrody)? 2. To, co pytała Barbara – co na to kardiolodzy? 3. Jakie badania miała wykonane Ola – czy miała UKG – jeżeli tak, to jakie – przezklatkowe czy przezprzełykowe? Ja, zeby Was pocieszyc mogę tylko napisać, że mam 40 lat i niedawno wykryto u mnie wadę serca – ubytek w przegrodzie międzyprzedsionkowej. Jestem osobą aktywną zawodowo i fizycznie (od marcza do listopada codzienna 1,5 godzinna jazda na rowerze, urodziłam dwójkę dzieci siłami natury). Wprawdzie od niedawna (ok. 9 lat zaczęląm cierpieć z powodu arytmii, która zdaniem specjalistów nie jest powodem wady), przed świętami mam wyznaczony termin do specjalisty w Szpitalu Klinicznym na konsultacje. Napisz cos więcej nt. tej wady. A przede wszystkim głowa do góry!!! Medycyna zrobiła w dziedzinie kardiologii taki postęp, ze dla nich takie łatanie serduszek, to pikuś. Jeszcze raz całuje Oleńkę, jej braciszka i Was. Zyczę Wam dużo sił i pozytywnego myslenia.
Otwór owalny (foramen ovale) jest to otwór w przegrodzie międzyprzedsionkowej serca.W życiu płodowym człowieka otwór ten zapewnia komunikację między przedsionkami.Jego struktura przypomina zastawkę - prąd krwi pozwala na jego otwarcie w kierunku lewego przedsionka.Poród powoduje zmiany fizjologiczne w sercu noworodka - wzrost ciśnienia w lewej komorze powoduje zasklepienie otworu.U dorosłego człowieka pozostałością otworu owalnego jest tzw. dół owalny w przegrodzie międzyprzedsionkowej. Serce człowieka jest jak jego pięść. W takim przypadku 4 mm otwór w przegrodzie tak malutkiego dziecka powoduje, ze krew przepływa sobie swobodnie między przedsionkami. 4 mm to w tak małym serduszku to ogromna dziura. Koniecznie porozmawiaj poważnie z kardiologami. Nie daj się zbyć i niech ci dokładnie wszystko wytłumaczą. Zadawaj nawet najgłupsze pytania. Oni są po to aby dokładnie was poinformowac o stanie waszego dziecka. Moim zdaniem nie ma na co czekać. Chociaz wiem z doświadczenia innych rodziców, że takie otwory zamykają się same. Anna Tarkowska tel. 0-888-289-322 Członek Rady Funduszu na Rzecz Dzieci z Wadami Serca, przedstawiciel Funduszu na Pomorze www.sercedziecka.org.pl
Otwor znajduje sie w przegrodzie pomiedzy przedsionkami. Kardiolog robił USG serduszka Oleńki i powiedział nam tylko o tym otworku - żadnej innej wady albo nie wypatrzył, albo nam o niej nie powiedział. Dlatego też mamy nadzieje, ze chodzi tu tylko i wylacznie o ten otworek. Czy to mozliwe, zeby przez ten otwor w serduszku nasze dziecko mialo tak ogromnie problemy z karmieniem, tak bardzo sie meczylo podczas jedzenia (biedactwo po 10 minutach karmienia az ma oczka wywrocone do gory), zeby nie moglo wziac oddechu? Tak jak pisalem - niektore pielegniarki twierdza, ze ona zasypia. Skoro zasypia, to dlaczego ma oczy na wpol otwarte i wywrocone do gory? Boję się, że to moze byc zespol Edwardsa - pod tym katem Olenka ma robione badania genetyczne. Caly czas ludze sie nadzieja, ze jedyna przyczyna takich problemow jest ten otwor w serduszku...
Większość dzieci z wadami serca ma problemy z jedzeniem. Po prostu szybko sie męczą ze względu na mniej dotlenioną krew. Mogą też mieć omdlenia, obrzęki, zawroty głowy itp., ale do tej pory takie opisy znajdowałam przy opisywaniu niewydolności serca.Koniecznie porozmawiaj z kardiologiem, który opiekuje się twoja córeczką !!!
Witam serdecznie i caluje dzieciaczki.pozdrawiam tez was szanowni rodzice.Otoz ten problem ktory opisujecie co dzieje sie z Wasza Ola,moja kolezanka ma takze ze swoim Kubusiem.Mieszkamy W Kanadzie i tutejsi lekarze specjalisci stwierdzili u Kubusia drozny otwor.Polega to wlasnie na tym ze nie ma na to lekarstwa.Ten otworek poprostu nie zamknal sie przy porodzie.Jest duza szansa ze jesli Olenka bedzie rosla ta dziurka bedzie sie jej zaklejac i to jest bardzo duze przawdopodobienstwo poniewaz,na 100 chorujacych dzieci 87% dziurki sie zaklejaja.W miare wzrostu i wieku dziecka dziurka powinna sie zakleic to moze potrwac nawet 5 lat.Jesli by sie nie zakleila wowczas jest zabieg latania serca.Mam siostre po takiej operacji i dzieki Bogu jest wszystko ok.Pozdrawiam jeszcze raz i zycze Olence zdrowia.Dbajcie o nia.
Dana! czy mogłabyś mi cos napisać na temat Twojej siostry?? Tzn. w jakim jest wieku, kiedy miała robiony zabieg (zamknięcie ubytku), na czym on polegał, jak długo trwał i wszystko z nim zwiazane. Byłabym Ci bardzo wdzięczna – tym bardziej, że ja jestem przed takim własnie zabiegiem. Pozdrawiam
Hej! Mam podobny problem z moją córeczką. Co prawwda urodziłą się o czasie, z 10 pkt Apgar, ale też stwierdxono u niej drożny otwór owalny. Lekarka robiąca I usg pocieszała, że zwykle po upływie 3 msż otwór się zarośnie, niestety kontrolne usg nie wykazało żadnych zmian. Kolejne badanie po upływie roku- są jeszcze szanse, że się zrośnie. Jeśli nie to zdaniem Pani doktor trzebA BĘDZIE WYKONAĆ OPERACJĘ JEGO ZAMKNIĘCIA (w 4 roku życia). W przeciwnym razie w dorosłym życiu mogą zagrażać jej wylewy krwi do mózgu. Mimo, że moje maleństwo ma 6-io milimetrowy otwór, to nie ma żadnych objawów wady- rośnie i rozwija się prawidłowo, wygląda wręcz na okaz zdrowia.Nie sinieje, nie blednie, nie mdleje. Mam nadzieję, że otwór z czasem jeszcze się zrośnie, czego również Państwa córeczce życzę, i będzie zdrowa. Pozdrawiam.
Witajcie u mojej córeczki (ma teras 6 miesięcy) także stwierdzono drożny otwór owalny, chociaż przy porodzie dostałą 10 pkt. Nie zauważam u niej żadnych nieprawidłowości jest radosna, żywiołowa, i rośnie jak na drożdzach.Jedynym objawem, który ustąpił ok 3 m.ż. było zasinienie wokół ust po długim śnie. Miała ostatnio robione echo serca , które potwierdziło że nadal otwór jest drożny. Lekarz mówił że u większości dzieci zamyka sie do 6 m.ż., ale zdarzaja sie przypadki że i po kilku latach. Jestesmy więc dobrej myśli. Chciałabym zaznaczyć ,że mam koleżanka która ma taką przypadłość. W tej chwili ma 27 lat i normalnie funkcjonuje.Bije nas wszystkich w pływaniu na wytrzymałość :-) Głowa do góry rodzice Oli.
Gość Aleksandra
Najprostszą formą wrodzonego połączenia międzyprzedsionkowego jest niecałkowite zamknięcie otowru owalnego. U około 30 % zdrowych osób pozostaje w miejscu płodowego otworu owalnego niewielka, nieczynna czynnościowo szczelina. Ustanie przepływu krwi nie jest równoznaczne z anatomicznym zamknięciem otworu owalnego. U 50 % dzieci do 5-go roku życia otwór owalny całkowicie zarasta ( zakmniecie anatomiczne) . U pozostałych jest wprawdzie funkcjolanie nieczynny, ale pozostaje niezarośnięty i pozwala na wprowadzenie cewnika z prawego do lewego przedsionka. Drożnośc otworu owalego pozostaje zachowana u 25 % osób dorosłych.
Byłam niedawno na kontroli kardiologicznej i chcę się podzielić z Wami radosną nowiną- otwór w sercu mojej córeczki zrósł się samoistnie. Szczerze mówiąc byłam nastawiona raczej na złe wieści i wynik usg bardzo mnie zaskoczył. W końcu (po roku) będę mogła spać spokojnie z myślą, ze moje dziecko jest zdrowe i nic mu nie grozi.Trzymam kciuki za pozostałe dzieciaki. bądźcie dobrej myśli.
hej witam was moje dziecko czeka na operacje tez ma dziurke w serduszku ma cztery miesiace i lezy cały czas w szpitalu jeszcze niebyła wcale w domku tez jest jedna z blizniaczek czeka ją operacja w warszawa lub w gdansku niema dla niej miejsca najblizszy termin mamy na 28 lipca i musimy czekac wspułczuje wam bardzo bo to jest trudne moja cureczka przez to niemoze samodzielnie oddychac.pozdrawiam