Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Epizod migotania przedsionków z niemiarową czynnością komór

maryla

Rekomendowane odpowiedzi

Czasami czuję, że cos jest nie tak z moim sercem, ale trudno to opisać. Ostatnio mam mniej siły ( głupio brzmi), ale zdarza się, że nie mogę iść szybko. Raz po zrobieniu ekg lekarz wysłał mnie do szpitala – ale w szpitalu akurat ekg wypadło dobrze. Sama dwa razy zrobiłam holtera. Oba razy – akurat wtedy dobrze się czułam, ale opis był taki. Cytuję drugie badanie, a w nawiasach są dane z pierwszego badania. To migotanie nastapiło podczas snu ( akurat dłużej wtedy spałam) Rytm prowadzący zatokowy z częstością od 50 do 116/min ( 50-122) średnio 76/min. O godz. 8:30 krótkotrwały epizod migotania przedsionków z niemiarową zupełnie czynnościa komór do 140/min. 2194 (3136) pobudzenia przedwczesne pochodzenia komorowego o jednakowej morfologii w godz 03:00 – 09:00. Istotnie mniejsza ilość pobudzeń przedwczesnych. 32 (31) pobudzenia przedwczesne pochodzenia nadkomorowego w tym 2 pary, liczne epizody istotnego obniżenia ST. Chciałam się umówić z kardiologiem, ale lekarz przez telefon ( powiedziałam o tym migotaniu) powiedział mi, że mam się zastanowić czy chcę jakieś leki, ale one nie będą leczyć tylko wytłumiać objawy. Nie lubie mówić o moich odczuciach – czy te wyniki mówią same za siebie? Zaznaczam, że podczas badania holterem czułam się zupełnie dobrze. Nie często, ale czasem czuję się wyraźnie źle. Czy to tak zostawić czy – czy jakoś to się leczy.
Witam Ja się nie znam za bardzo na tym i nie jestem lekarzem ale to mogą być według mnie skurcze dodatkowe lub częstoskurcze, które są niegroźne dla nas ale uciążliwe. Też mam podobne objawy z sercem ale ja czekam na wizytę u kardiologa i na dalsze badania. Te częstoskurcze mogą też być wywołane stresem (nerwica). Pozdrawiam
Gość darek baborów
czesc ja biore od nie dawna betaloc zok 50 bo mam wysokie cisnienie i na to chyba lezałem w szpitalu ... ostatnio duzo wypilem i po dwóch dniach odczówam chyba to .... czy nerwica ma takie obiawy ... klucia w klatce ... wysokie cisnienie chwilowe .. jak sie połozylem to przeszło .. czy wiecie co to moze byc .. wyczówam kiedy mam cisnienie .. np poty mnie oblewaja i wali mi mocno serce ... jak ktos wie co mi dolega to prosze o pomoc /// lezałem w szpitalu i badania wyszly dobrze to moje rozpoznanie choroby * Nadciśnienie chwiejne Zespół serca hyperkinetycznego niezupelny blok prawej odnogi p.Hisa RR15080....11060 Morfologia:Ht%46,7 Hb g%15,8 Ermln/mm 5.00 choresterol 162 mg% holter w zapisanym materiale ekg rytmu zatokowego z tendencja do tachykardii (45_89_170min) sporadyczna ektopia .bez pauz.
Gość stracatella
migotanie przedsionków nie jest tym samym co skurcze dodatkowe- powinnaś iść do lekarza. Długotrwałe migotanie moze się przyczynić do udaru. Ja bym już dawno siedziała na prywatnej wizycie.. ale ja jestem panikara pozdrawiam serdecznie
Koniecznie idź do kardiologa, takie stany jak twoje leczy się aktualnie farmakologicznie z dobrymi skutakmi. Coraz nowocześniejsz farmaceutyki, zmieniejszają skutki uboczne i przynoszą ulgę. I radzę Ci nie idź do lekarza z ktorym nyła konsultacja telefoniczna nie zabardzo bym jemu wierzył. z takimi objawami żyłem około 15 lat /Pan jest za młody na takie dolegliwości/ a tera funkcjonuję OK.
Witam was serdecznie!!! Ja męcze sie już od roku, zaczeło sie prawdopodobnie od ataku paniki bo przed okiem przeleciała mi jakaś iskra, serce zaczeło walić, nogi jak z waty i uczucie jakby miała paść na ziemie, kardiolog zrobił ekg, echo i wszystko było ok, miałam tylko mały poziom magnezu i potasu,i to wszystko, miałam robione przerózne badania bo jestem panikara,nawet TK głowy i wszystko ok, potem raczej chyba z nerwów miałam takie potkniecia serca i rózne jego szaleństwa, sama poprosiłam o załozenie holtera, lekarz domowy powiedział ze nie jest dobrze tak nie wytraszył ze od razu miałam potkniecie serca jak mi to powiedział. Holter pokazał ze min. rytm był w nocy 41 na minute max rano jak sie szykowałam do roboty 148,wyszła mi arytmia nadkomorowa 79 pojedyńczych pobudzeń nadkomorowych, 221 tachykardii, jedna bradykardia w nocy podczas snu, i jakieś 8 pauz lub wypadnietych pobudzeń, ten holter miałam robiony podczas brania złych tabletek na tarczyce jak sie potem okazało, pojechałamz tymi wynikami do kardiologa a on mi na to ze jak bym była osoba starsza to już musiałabym sie wpisać na liste oczekujacy na rozrusznik, ale wpadłam w panike, inny kardilog powiedział ze nie jest tak zle i nie widzi wskazań do rozrusznika więc co ja mam na to powiedzieć, czsami mi to serce przeskakuje albo kołacze ale jestem bardzo nerwowa wystarczy ze telefon zadzwoni i juz mi wali serce i nogi sie trzesa jesli ktoś wie coś na ten temat prosze o informacje. Pozdrawiam goraco.
Witam Serdecznie. Sama mam problem z interpretacją wyników i czy mógłby mi ktoś powiedzieć, na czym będzie polegać dalsze moje leczenie. Wizyte u kardiologa mam 22 stycznia dopiero,a bym chciała się więcej dowiedzieć na temat tej choroby serca co mam. Bo nie ukrywam,że trochę się obawiam. Zdarzyło mi się,że zemdlałam na w-fie zostałam przewieziona do szpitala i miałam robione badanie Holtera. Takie mam wyniki: 92 150 Qrs*ów średni rytm HR 69 max rytm HR 150 min rytm HR 45 82- pojedyńczych nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych 25 tachykardii 1 barykardii proszę o pilne rozpatrzenie moich wyników. Pozdrawiam